Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Maturitní vysvědčení - známky (důležitost)

Zajímalo by mě jen tak pro zajímavost, jak to funguje pak při pohovorech nebo při zápisu na vysoké škole, když dotyčný uchazeč o práci ukáže například zaměstnavateli maturitní vysvědčení se všema čtyřkama jestli to ovlivňuje přijetí do zaměstnání, nebo když se přijatý student na VŠ musí předložit maturitní vysvědčení taky se 4 jestli to může při zápisu způsobit komplikace před zahájením studia.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na vysokou školu musíš udělat příjmačky a v zaměstnání musíš prokázat svoje znalosti a dovednosti. O…
Prasak 05.02.2021 21:53
Prasak
Tak zkušební lhůta je snad u každého pracovního poměru. 8-)
Tenblby 05.02.2021 22:20
Tenblby
A jak je to v rozporu s mým tvrzením? nový
Prasak 06.02.2021 01:02
Prasak
Moja vysoká škola (v SR) na maturitné známky v čase, keď som sa na ňu hlásil (2014), vôbec neprihlia…
haseimpfeffer 05.02.2021 21:53
haseimpfeffer
Lidl?
Tenblby 05.02.2021 22:21
Tenblby
Áno. :-) nový
haseimpfeffer 06.02.2021 00:33
haseimpfeffer
Pro zaměstnavatele je maturitní vysvědčení dokladem, že si splnil kvalifikační předpoklad t.j. ukonč… nový
nerady 06.02.2021 21:17
nerady
Nikoho to nezajímá. Na VŠ se do přihlášky píšou známky ze střední školy (tušim poslední 3 pololetí)… poslední
ml1 09.02.2021 15:46
ml1

Na vysokou školu musíš udělat příjmačky a v zaměstnání musíš prokázat svoje znalosti a dovednosti. Obvykle si je zaměstnavatel prověří už při pohovoru a případně má na tebe zkušební lhůtu, aby ses předvedl.
Takže ve finále nejsou důležitý známky na vysvědčení, ale to, co sis ze školy odnesl v hlavě.

Moja vysoká škola (v SR) na maturitné známky v čase, keď som sa na ňu hlásil (2014), vôbec neprihliadala. Pokiaľ viem, vôbec ich nezohľadňuje ani teraz.

Pri pohovore sa podľa mojich obvykle pri vzdelaní riešia iné aspekty než samotné známky. Ak si vyznamenaný (so 4 evidentne nie si), môžeš si to napísať do životopisu, ale ďaleko viac podľa mňa zavážia iné veci. Osobnostné predpoklady (vrátane vystupovania na pohovore), skúsenosti, oblasť, v ktorej hľadáš prácu.

Samozrejme, vždy záleží na človeku, ktorý pohovor vedie (a na mieste, kam sa hlásiš). Zažil som pohovor na kancelárske miesto v jednom reťazci (máte aj u vás v ČR, na 4 písmenká), kde bola spolu so mnou súčasne prítomná aj iná kandidátka. Dvojstupňové štúdium na výške jej trvalo 7 rokov namiesto u nás bežných 5. Vedúceho oddelenia, kam sme sa obaja hlásili, dosť zaujímali dôvody predĺženia. Napokon nevzali ani jedného z nás.

Ja mám z vysokej školy červený diplom, prácu som si však cielene hľadal mimo oblasti. Vyznamenanie si do životopisu nepíšem a o tejto skutočnosti som sa na pohovore nikdy nezmienil. Ak sa vôbec na štúdium pýtali, zaujímala ich moja diplomovka a prečo si hľadám robotu mimo oblasti. Moja maturita nikdy nikoho nezaujímala, okrem stredoškolákov, s ktorými som prišiel do styku (chceli vedieť, čo ich čaká).

Žiadne vysvedčenie z teba odborníka na žiadnu oblasť nespraví a potenciálni zamestnávatelia si to pomerne dobre uvedomujú.

Pro zaměstnavatele je maturitní vysvědčení dokladem, že si splnil kvalifikační předpoklad t.j. ukončené střední vzdělání. Je to stejné jako by si nastupoval do zaměstnání jako řidič - zaměstnavatel od tebe chce vidět příslušné řidičské oprávnění a jak jsi absolvoval autoškolu ho nezajímá. Zajímá ho jak umíš řídit.

Nikoho to nezajímá. Na VŠ se do přihlášky píšou známky ze střední školy (tušim poslední 3 pololetí) a to se může stát součástí kritérií, která se hodnotí při přijímacím řízení (třeba do nějakého průměru známek se nemusí dělat přijímací test). Ale maturitní vysvědčení si jenom odfajfkujou, možná si opíšou známky, ale je to jinak každému jedno.
Jak je to se zaměstnáním nevím, já předkládal vysokoškolský diplom a myslím, že ho nikdo ani nečetl (a pokud četl diplom (tedy to, kde se píše, že jsem dne toho a toho úspěšně zakončil studium) tu přílohu, kde jsou vypsané známky na sto procent nikdo nečetl). Předpokládám, že s maturitou to asi bude stejné jen s tím rozdílem, že ty známky jsou přímo na tom vysvědčení. Pokud je to nějaké místo, na které je "tlačenka," možná to může sehrát roli, ale spíš o tom pochybuju.
Když si tak vzpomínám, tak se to předkládalo u přijímaček, ale jestli to někam započítávali, to fakt nevim. Jisté je to, že přijali všechny, kdo splnili kritérium 50% bodů (což bylo méně lidí, než byla kvóta; ono se jich zase tolik nehlásilo). Jak by to bylo na škole, kde berou třeba 20 lidí z 500 se neodvažuju předpovídat, jestli by to někam nepočítali (na takovou školu se ale čtyřkaři nehlásí). Ale u zápisu, pokud je už člověk přijatý je to každému úplně jedno. Horší je to pak po konci semestru se známkama ze zkoušek, známka 4 se na VŠ jmenuje nedostatečná (teda pokud to neni F tam kde se přešlo na stupnici A-F).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru