Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Programování od nuly - jak začít?

Zdravím,

rozumím tomu, že v nějakých obměnách už tu určitě podobné dotazy byly, ale zkusím moje otázky více specifikovat, tak snad to nebude problém.

Rozhodl jsem se, že bych chtěl začít programovat.

Mám nějaké předpoklady, které by třeba mohli pomoct (slušné logické myšlení, rychle se učím, mám nadstandardní paměť, umím dobře aj), ale jinak bych začínal v podstatě od nuly.

Jako výchozí jazyk, ke kterému bych chtěl směřovat, je (po načtení základních informací) Java. A teď moje otázka tedy směřuje na to, jestli dává smysl, abych se rovnou vrhl na nějaký tutoriál Javy a začal se rovnou učit to nebo jestli bych na to měl jít například jinak. Jestli je třeba něco čemu bych se měl vysloveně věnovat předtím než se vrhnnu na programování. Nějaké technické věci nebo něco takového. Možná se ptám naivně, ale je to spojené s tím, že do toho fakt půjdu od nuly.

Analogicky by mě pak zajímalo do jaké míry má smysl se předtím/paralelně s tím učit kodovací jazyky jako html, css a další, ať už proto že mi to dá nějaký dobrý základ nebo s ohledem na to, že je budu stejně do budoucna potřebovat.

Díky moc za všechny postřehy.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Kdysi jsem si usmyslel, že se naučím stroják a assembler 8080 (tehdy se to používalo ve fabrice kde…
Yarda 30.01.2021 10:09
Yarda
My měli assembler hluboko za komunistů na VŠ. Dnes už z toho nevím nic (po škole jsem nastoupil mimo…
L-Core 21.02.2021 18:42
L-Core
Za praktický zvládnutí Cobolu na dobré úrovni se dneska platí zlatem :-) Ale kdo to mohl před těma d… nový
Pavel 21.02.2021 18:59
Pavel
Pro případ, že by se nad tou důležitostí Cobolu v dnešní době někdo nevěřícně ušklíbal... Programát… nový
Pavel 21.02.2021 19:06
Pavel
Jestli chceš spíš zaměření typu Webmaster, tak začni s javascript + HTML5/CSS3. PHP a MySQL se také… nový
HPET 22.02.2021 12:02
HPET
Asi bych začal nějakými výukovými nebo online kurzy, aby si získal základny přehled o problematice a… poslední
Jozeffk 22.02.2021 12:04
Jozeffk

Kdysi jsem si usmyslel, že se naučím stroják a assembler 8080 (tehdy se to používalo ve fabrice kde jsem byl zaměstnaný). Tak jsem si vzal příčurku a začal studovat. Když jsem byl na desáté stránce, uvědomil jsem si, že jsem už zapomněl co bylo na prvních pěti. Pak jsem se dostal do situace, kdy jsem potřeboval něco naprogramovat, tak jsem se to metodou pokusu a omylu obstojně naučil. Pak se mi to hodilo, když jsem potřeboval něco na co páni programátoři neměli čas.
Ale za programátora jsem se nepovažoval a neživil jsem se tím.

Jestli chceš spíš zaměření typu Webmaster, tak začni s javascript + HTML5/CSS3. PHP a MySQL se také nevyhneš.
Ale přidal bych určitě i Python, zaprvé se na něm velmi rychle učí (hlavne az dojdes k OOP, ne kterém se hodne lidí ze začátku sekne), je jednoduchý a tvé znalosti budou flexibilnější (o frameworky na bazy Python jako Django, Flask a podobně).
Všechny uvedené jsou multiplatformní.

PS: Určitě bych se vyhl některým tutoriálum typu Youtube a podobne, sice se neco naucis, ale zaroven se muzes naucit i spatné praktiky kterych se pak špatně zbavuje.
(stale existuji i odpoborne knihy pro zacatecniky)

Asi bych začal nějakými výukovými nebo online kurzy, aby si získal základny přehled o problematice a věděl, jak co funguje. Když už budeš mít základy tak bych se vrhl do nějakého programování už a zkoušel věci prakticky a učil se nové věci, když už budeš dobrý a něco odkodené můžeš zkusit nějakou stáž ve firmě, kde budeš už pracovat na reálných projektech.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru