Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Útoky autem.

Co dělá tyto útoky tak obtížmě detekovatelné? Kdyby to chtělo udělat třeba několik tisíc lidí najednou dalo by se to zastavit?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen pro info https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3223314-testuje-se-nova-technologie-na-odhaleni-zb…
Jan Fiala 09.11.2020 09:35
Jan Fiala
Myslíš že je to spolehlivé? Myslím že základní problém je vůbec správná detekce zbraně kterou musí ú…
HPET 09.11.2020 11:14
HPET
Velké nemocnice mají ochranku, takže ta by mohla být na místě celkem rychle. Určitě nesledují jen ob… nový
Jan Fiala 09.11.2020 12:29
Jan Fiala
RPG nelze sehnat ani na black marketu. nový
Wormestee 09.11.2020 13:49
Wormestee
A to sis vycucal z jakého prstu? nový
Wikan 09.11.2020 13:51
Wikan
Že to neseženeš ty neznamená, že to jiní nedokážou. nový
L-Core 09.11.2020 14:43
L-Core
Zalezi cemu rikas black market, ale asi to bude neco na fejzbuku. Na dark webu sezenes klidne stingr… poslední
Dwane Dibbley 09.11.2020 16:08
Dwane Dibbley

Myslíš že je to spolehlivé?
Myslím že základní problém je vůbec správná detekce zbraně kterou musí útočník navíc ukazovat na kameru aby byla rozezná. Tvz alarm by se spustil, i kdyby dítě vytáhlo dětskou hračku ve tvaru pistole.
Když útočník vytáhne nůž a někoho bodne, tak co z toho že ho to v poslední chvíli detektovalo.
(zbraní existují tisíce modelů, ale přitom bych se vsadil, že kdyby tam někdo vešel s RPG, s protitankovou zbraní, že by to jako zbraň nedetektovalo)

První problém bych viděl v tom, že je zapotřebí tzv čas reakce, to znamená než jsou úřady nebo nějaká složka informována útočník už mohl udělat několik obětí.
Né každý se před útokem nebo napadení neprochází po špitále se zbraní v ruce. (v podstatě se upozornení spustí při každém pozitivním porovnání výřezu s batabází)

Druhá věc je ta, na kolik to celé vyjde, a na kolik vyjde řešení tak jak je to běžné v jiných státech zkrátka ke vchodu dát stolek s ochrankou která přitomnost zbraně, nebo nebezpečných předmětů kontroluje při vstupu osob do budovy kupříkladu detektorem kovu, nahodné prohledávání osob při vstupu, na místo hlídat celý objekt a několik stovek osob inviduálně jestli někdo z nich nevytahne něco co se podobá zbrani.
(jako takové plus proč né, navíc tyto technologie se musí začít používat v praxi a by se učili a vyvyjeli, nabirali na presnosti a efektivite, a to je jen ve vývojovém prostředí omezené)

PS: Podle mne, by se ty kamery pro tento typ detekce měli dělat 3D (na zpusob anaglyphové kamery) né 2D (plošné sledování), což by řešilo spoustu nedostatku. Jen zpracování a analýza s následovaným porovnáním 3D objektu by bylo HW náročnější.
(v praxi by to znamenalo dvě kamery vedle sebe jen ta druhá by měla jiny úhel aby bylo možné capturovat v prostorovém obrazu. V tomto případě si myslím že by nepomohli ani maskovaná trička nebo cokoliv jiného bez potřeby aby AI zbytecně louskal a porovnaval neexistujici 2D obrázky)

Velké nemocnice mají ochranku, takže ta by mohla být na místě celkem rychle.
Určitě nesledují jen objekt podobný zbrani, to by nemělo smysl, ale musíš do toho zapojit i sledování a chování objektu, který tu "zbraň" drží a interakci ostatních objektů (osob). Pokud poznáš, že někdo drží něco podobného zbrani a ostatní se odtahují nebo prchají, pak lze s velkou pravděpodobností určit, že to není dítě s hračkou. A to nemluvím o případném výstřelu (zvuk).

Dovedeš si představit bezpečnostní rám u každých venkovních dveří nemocnice a u toho obsluhu? Nevím, jestli vy to bylo levnější.

Dal jsem to jen pro info, co jsou schopny kamery rozpoznávat (lidi v rouškách apod.) a kam se technologie ubírá.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru