Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Krásy koronavirového jara

Tak jsem dostal napad na podebatovani o zatim paradnim jaru, ktere se letos opravdu povedlo.

Uz Velikonoce byly ve znameni tepla a Slunicka, kdo vysel ven, nemohl litovat, tak hezke Velikonoce uz nekolik let nebyly.

I po Velikonocich to pokracuje, sice se nam trochu ochladilo, ale Slunicko nas neopustilo.

Ja byl dneska na vylete, mam totiz tenhle tyden dovcu, tak jsem konecne vyrazil na jih. Uvedomil jsem si jeste jednu vec, jake je vsude ticho, prazdno a klid. Prijdete na hlavni, kterou normalne slysite z dalky mozna i nekolika kilometru a tam nic, zadne auta, zadne nakladaky, zadne vyfukove plyny, nic. Tovarny, tam kde jsou, taky nic, takze taky nechrli obvykle oblaka koure. Asi vsichni zname tu meteomapu Italie, jak tam opadl smog. No a priroda kvete, proste jasne clovek vidi, jak to ta priroda potrebovala a jak ji ten klid prospiva.

Asi to dlouho nevydrzi, protoze obavam se, ze lidi se jakmile korona skonci zase nastartuji do stejneho rezimu jako predtim, ale za me teda by nejake zvolneni bylo jednoznacne ku prospechu veci, kdyz to vidim na vlastni oci, jak to prirode prospiva.

Co na to rikate, take jste to zaznamenali, ze problem jednoho muze byt pro neco druheho docela vyhra?

Předmět Autor Datum
Jo, když jdeme do lesa, kde jsme dřív nepotkali ani čapu, tak teď je dalších šmajdalů jak naváto. No…
Prasak 20.04.2020 17:02
Prasak
V Praze bylo v parcich taky narvano, co jsme byli tak Krcsky les plnej, Prokopske udoli plno, Hostiv… nový
RedMaX 20.04.2020 17:23
RedMaX
My, co bydlíme na dědině, to máme v korona-době jednoduší, pokud se týče přírody, výletů do ní. "Pří… nový
L-Core 20.04.2020 17:36
L-Core
Hrozne v tom meste zalezi na lokalite, treba v Praze jsou panelakove sidliste v okrajovych castech a… nový
RedMaX 20.04.2020 17:53
RedMaX
Ja jsem ted u mamy a za bezny situace se presne nad nama toci letadla pri pristavani na Ruzyni. Mama… nový
merlouska 21.04.2020 00:06
merlouska
Ano, v Praze a okoli mi prave prijde, ze lidi pochopili to koronavirove volno prave tak, ze maji jit… nový
RedMaX 21.04.2020 07:59
RedMaX
Mama bydli na venkove :-) Od Prahy je to asi 30 km. Jinak ten hlavni rozdil je v tom, ze lidi na ve… nový
merlouska 21.04.2020 12:55
merlouska
Moravský kras bych teď přejmenoval na Brněnský park. nový
Prasak 21.04.2020 19:19
Prasak
Když vyrazíš normálně do lesa, ne na exponovaná místa, která jsou plná vždycky, tak je úplný klid. S… nový
Jan Fiala 21.04.2020 19:54
Jan Fiala
Však tam taky nejezdím, ale silnice u těch profláklých míst jsou jak parkoviště u hypermarketu. Cest… nový
Prasak 21.04.2020 22:27
Prasak
Dávám to sem schválně kvůli nadpisu tématu (Krásy koronavirového jara). Zajímavý výklad odbornice (s… nový
IQ37 23.04.2020 14:20
IQ37
Úžasný rozhovor, díky.:beer: BTW, všimli jste si, že zvukař má před sebou kotoučový magnetofon (nejs… nový
jirka44 23.04.2020 16:12
jirka44
Ta osoba změnila můj dnešní status z pesimista na opitimista. Ten magič taky upoutal moji pozornost.… nový
IQ37 23.04.2020 20:35
IQ37
Magiče jsem si všiml až po upozornění. UHERa znám, ale v sedmdesátkách to byl pro obyčejné občany na… nový
L-Core 23.04.2020 20:56
L-Core
Tak uz pry muzeme chodit i do prirody. :-D Ale celkove bych rekl, ze jsem to stihl vcas, protoze od… nový
RedMaX 24.04.2020 08:41
RedMaX
Jaro mám rád. Teda měl jsem. Otevíraly se zahrádky (nic, neb Babiš), začínaly túry na kole (nic, neb… nový
mif 24.04.2020 16:10
mif
Mife, pokud jsi v přírodě, tak náhubek nosit nemusíš. Když se jedu projet na kole, tak si ho dám, ab… poslední
Jan Fiala 24.04.2020 17:25
Jan Fiala

Jo, když jdeme do lesa, kde jsme dřív nepotkali ani čapu, tak teď je dalších šmajdalů jak naváto.
No teda jak kde, ani nezkouším profláklý místa, protože už u silnice jsou mraky aut. Takže hledám fleky, kde nejspíš nikdo nebude - nějaký zajímavý vyhlídky, vývěry, propadání, památníky (je jich tu dost - Lesnický Slavín) a nejsou tak atraktivní a na dobře přístupných místech, aby tam chodily houfy.
Ale počasí je na to parádní, to jo.

V Praze bylo v parcich taky narvano, co jsme byli tak Krcsky les plnej, Prokopske udoli plno, Hostivar plna, jenze tam je to v podstate normalni a mista bez lidi tezko nekde najdes. Tady v jiznich Cechach je pusto, mistni jsou nevim proc zalezli doma a jinak tu je par chaluparu, takze v podstate vsude kde jdu, tak jsem uplne sam a narazim na nekoho jinyho treba jednou za hodinu, coz je nic, nepamatuju to. Naopak posledni leta uz to presahovalo meze, kolik bylo vsude lidi.

My, co bydlíme na dědině, to máme v korona-době jednoduší, pokud se týče přírody, výletů do ní. "Příroda" začíná hned za vraty do dvora (oploceno), terasa, posezení, trávník, chvojky, skalka. Další branka, hospodářské stavení vč králičího "mňam" chovu a hned začínají latifundie. Kdybychom už byli nepracující důchodci, mohli bychom být v přírodě pořád. A bez roušek - a bez rizika střetu s kýmkoliv. Když se i dnes bavíme se sousedy na vedlejších latifundiích, jsme od sebe třeba 10, 15 metrů, to opravdu nic neriskujeme, nikoho neohrožujeme.

Ve městě, v paneláku, to musí být na prd...

Hrozne v tom meste zalezi na lokalite, treba v Praze jsou panelakove sidliste v okrajovych castech a nastesti asi nekdo kdysi pri vystavbe uvazoval, takze ponechali pomerne hodne zelene. Samozrejme s venkovem je to nesrovnatelne, protoze porad nekoho potkavas, ale da se to. Centrum je v tomhle smeru na prd a je tam i par takovych lokalit, kde mas panelaky, panelaky, panelaky, hrozny.

Samozrejme, kdyby to slo, tak bych byl na venkove trvale, na tom jihu odkud rodina z tatovy strany je, tak je to paradni. Akorat posledni leta uz turismus prekrocil jen klasickou letni sezonu a zacalo tu byt taky az prilis narvano. Uvidime co bude letos v lete, jestli lidi nebudou moct ven, tak jestli se budou bat vyjet kamkoli nebo to tu bude zase plny.

Ja jsem ted u mamy a za bezny situace se presne nad nama toci letadla pri pristavani na Ruzyni. Mama si libuje, jak je tu ted ticho, zadna letadla nejsou slyset :-) Ne ze by byla nejak extra hlucna/rusiva, ale clovek to proste zaregistruje, kdyz tu preletavaji.

Ale zase to ma jiny nevyhody. Tohle je misto, kde davaji lisky dobrou noc - na prochazce se psy v lese clovek potka nejakyho dalsiho pejskare z vesnice mozna dvakrat do mesice.. a ted tam furt lozi krome mistnich, co predtim v tom lese v zivote nebyli, i cizi lidi. Sousedi poridili synovi stene a ctyrkolku, aby se v ty karantene nenudil.

Ano, v Praze a okoli mi prave prijde, ze lidi pochopili to koronavirove volno prave tak, ze maji jit do prirody a uzivat si. Na venkove mi prijde, ze to lide chapou tak, jako ze maji byt doma a nevylezat. S tema letadlama to je to same jako rev aut u hlavnich silnic, ten klid od toho je paradni.

Mama bydli na venkove :-) Od Prahy je to asi 30 km.

Jinak ten hlavni rozdil je v tom, ze lidi na venkove maji vetsinou aspon zahradu, takze z karanteny nemaji takovy trauma jako lidi z panelaku, kteri uz z tech ctyr zdi pomalu dostavaji klaustrofobii.
Plus pokud je to nejaka neturisticka oblast, tak v mistnich lesich vetsinou clovek nepotka ani zivacka, takze se da v pohode chodit i ven. Ono tady u nas je to tak, ze i kdyz sem najedou vyletnici, tak pro nas je to v podstate zvyseni provozu tak o 500 %, ale v absolutnich cislech je to porad tak 10000x min nez co se mota v prazskych parcich :-)

Tak uz pry muzeme chodit i do prirody. :-D

Ale celkove bych rekl, ze jsem to stihl vcas, protoze od pondelka kazdym dnem lidi pribyvalo, nastesti se osmelujou jen pomalu, takze staci jit dal od mesta a v lese nenarazim na zivou nohu. Dovolena se mi opravdu vydarila, ale konci to bohuzel, ikdyz slunecne pocasi by melo pokracovat jeste do pulky pristiho tydne a melo by byt este tepleji nez ted.

Jaro mám rád. Teda měl jsem. Otevíraly se zahrádky (nic, neb Babiš), začínaly túry na kole (nic, neb dusivé hadry na hubách), všechno vonělo (nic, neb dusivé hadry na hubách), libido zažívalo "vzkříšení" (nic, neb deprese). Jestli nás Krypula s Tlamáčkem chtěli dostat na pokraj občanské nespokojenosti, povedlo se jim to. Tak velkou nenávist jsem naposled cítil k politrukovi na vojně (taky jsem si přál jeho pomalou a bolestivou smrt), což je nějakých dvaatřicet let. A přitom máme tak krásné historické zvyky: defenestrace...

Mife, pokud jsi v přírodě, tak náhubek nosit nemusíš.
Když se jedu projet na kole, tak si ho dám, abych nepohorsoval, jakmile vyjedu, z města (pokud se tomu našemu dá říkat město), tak jej strčím do kapsy.
To samé platí o procházkách.
A podle nařízení je to v pořádku

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru