Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myslíte že by mělo pro lidstvo v daleké budoucnosti smysl kolonizovat cizí světy? Ano bude a az do… nový
HPET 14.03.2020 18:56
HPET
Té nesmrtelnosti se prý dočkáme za pár desítek let. Někdo to tu tvrdil. Mám pocit, že to byla tatáž… nový
snco1301 14.03.2020 19:04
snco1301
No tak jen aby tohle nenapadlo nějaké vyspělejší mimozemšťany dřív než toho Kardašova a už nevymýšle… nový
Karel04 14.03.2020 21:44
Karel04
Tak sluneční záření (radiaci) uz nějak využít dokážeme, třeba pomocí slunečních panelů ]:) Jo vím, j… nový
HPET 14.03.2020 21:53
HPET
Pokud nás někdy nějací ufoni navštívili, tak ano, jsme ryby. nový
Prasak 14.03.2020 23:36
Prasak
ale třeba vyhyneme dřív To si piš! Vidím to do konce roku. Hospody pozavírané, bordely taky. Co mám… nový
IQ37 14.03.2020 21:57
IQ37
Máš pocit, že Země se nenachází ve vesmíru ? Z toho tě rychle vyvedu. poslední
blůlsalsl 15.03.2020 19:13
blůlsalsl

Myslíte že by mělo pro lidstvo v daleké budoucnosti smysl kolonizovat cizí světy?

Ano bude a az do doby, kde se dostaneme na tzv civilizacni uroven typu 3* (Kardašovova škály). V tu dobu, zivot bude mit zcela jinou formu, pravdepodobne dosahneme i nesmrtelnosti, a ty svety, expanzi uz budeme vytvaret svoje.

Základní škála (tři kategorie)
https://cs.wikipedia.org/wiki/Karda%C5%A1ovova_%C5%A1k%C3%A1la
Civilizace typu I: (planetární civilizace) dokáže využívat a hospodařit s veškerými zdroji své domovské planety. Využívá veškerou energii získávanou od nejbližší hvězdy na povrchu dané domovské planety . Ovládla mechanismy obnovitelných zdrojů a s nimi spojeny opakující se přírodní cykly. Například v systému Země–Slunce je předpokládaná hodnota energie dopadající na povrch Země blízko 7×1017 W což je přibližně o pět řádů vyšší množství než je v současnosti získáváno (odhad přibližně 4×1012 W). Astronom Guillermo A. Lemarchand prohlásil, že tato úroveň se blíží současné pozemské civilizaci s využíváním energetického rozměru ekvivalentního slunečnímu záření dopadající na Zemi v rozmezí 1016 až 1017 wattů.

Civilizace typu II: (hvězdná civilizace) dokáže využívat veškerou energii získávanou od nejbližší hvězdy, jak na povrchu všech planet dané soustavy, tak i v prostředí kosmu v rozmezí dané hvězdné soustavy (nejznámějším hypotetickým konceptem je Dysonova sféra, zařízení schopné v celku obklopit celou hvězdu a úspěšně přenést získávanou energii k určené planetě, či kosmické lodi. Lemarchand prohlásil tento typ za civilizaci schopnou využívat a přenášet veškerou radiaci vycházející z nejbližší hvězdy. Množství využívané energie by bylo přirovnatelné k jasu Slunce, kolem 4×1033 erg/sec (4×1026 W).

Civilizace typu III: (galaktická civilizace) dokáže kontrolovat a hospodařit s energií v rámci celé domovské galaxie. Dle Lemarchanda by se jednalo o civilizaci hospodařící s výstupy přirovnatelnými k vyzařované energii celé galaxie kolem 4×1044 erg/sec (4×1037 W)

No tak jen aby tohle nenapadlo nějaké vyspělejší mimozemšťany dřív než toho Kardašova a už nevymýšlejí,jak a kdy vycucnout všechnu energii z našeho Slunce nebo celé naší galaxie.
Bránit se asi moc nemůžeme ani nebude čas,Slunce zhasne a bude tu jen pár stupňů Kelvina.Ach jo,ale třeba vyhyneme dřív.:-)

Tak sluneční záření (radiaci) uz nějak využít dokážeme, třeba pomocí slunečních panelů ]:) Jo vím, ještě to neni v takové míře to pravé ořechové ..

No tak jen aby tohle nenapadlo nějaké vyspělejší mimozemšťany

Tak ono nějak nejde o nápad ale o stupni vývoje jedné civilizace..
Teorie co vznáší i spekulace, a různé debaty, jestli nesmíme nejdříve prorazit tento tzv velky filtr, dosáhnout určité civilizační a vývojové úrovně aby jsme byly kontaktování nějakou jinou civilizaci.
Pro jinou civilizaci to může být, jako by jsme my měli kominikovat s rybou, jak rybě vysvetlíš co je vesmír, nebo rychlost světla, bude koukat a dělat () () () ()

PS: Až někdy narveme Slunce jen tak do malé baterky, tak víme že jsme na to vyvojove docela fajn.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru