Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Z Číny sa vždy oplatilo nakupovať, zasa iba vymýšľajú aby sme kupovali drahé veci tu doma. To uz da… nový
fleg 30.01.2020 22:19
fleg
To je dost otazka kategorie vyrobku - a zvlast u tech do 22 EUR. Ja treba z ciny kupuju bezne elektr… nový
Henonee 01.02.2020 00:11
Henonee
Keď potrebujem drobnosť väčšinou na ňu nemôžem čakať mesiac, takže si ju síce kúpim drahšie tu, ale… nový
fleg-sk 01.02.2020 10:42
fleg-sk
Ne vždy je třeba mít všechno hned. Já kupoval nový flex s tlačítkama do mobilu, ten měsíc jsem si po… nový
Prasak 01.02.2020 18:13
Prasak
Tak jak kterou drobnost. Nektere muzou pockat, zahlednu zajimavy projekt, reknu si to chci udelat ta… nový
Henonee 01.02.2020 23:08
Henonee
Stale sa pohybujeme v rovine nie beznych nakupov. Autor otazky urcite nezastupuje tuto skupinu, a pr… nový
fleg 02.02.2020 11:06
fleg
Pokud nějakou věc nepotřebuješ hned - a pokud je z Číny třeba 5x levnější než identický výrobek z če… nový
L-Core 02.02.2020 11:38
L-Core
Taky jsem děckám bral obaly na mobil. Výběr velký a cena lidová. U nás by to stálo minimálně dvě kil… poslední
Prasak 02.02.2020 18:49
Prasak
Také hlavně elektro, PCB circuit, I2C OLED displeje nebo jak píšeš balíčky po 30-50 jednotek od diod… nový
HPET 01.02.2020 13:14
HPET
Naco to pouzivas? Je to pekna hracka, ale ta cena... nový
fleg 01.02.2020 14:56
fleg
Co, ten Note ? Převážně jen pracovně, psaní, správa dokumentů, poznámky, správa kontaktů a mailů (př… nový
HPET 01.02.2020 15:05
HPET
Je to pekne, ale pre mna to ma cenu o polovicu nizsiu ako sa to predava...inak by som do toho asi si… nový
fleg 01.02.2020 21:33
fleg

Z Číny sa vždy oplatilo nakupovať, zasa iba vymýšľajú aby sme kupovali drahé veci tu doma.

To uz davno nie je pravda. Ak si pozriet vacsinu znackovych veci dostat to sem s Ciny je drahsie ako nakupit to u nas.
Samozrejme ak si chces kupit noname sracku, ktora sa tu nepredava je lacnejsia v Cine...prave preto, ze tu to nikto nepredava.

To je dost otazka kategorie vyrobku - a zvlast u tech do 22 EUR. Ja treba z ciny kupuju bezne elektroniku - od odporu, prez LEDky, tranzistory, integrace, senzory az po mikrokontrolery a az na to, ze to je radove levnejsi, tak to ma stejnou kvalitu (a casto i stejneho vyrobce), jako obdobny sortiment prodavany u nas.

Kdyz jsem potreboval par diod, tak jsem mohl jet prez pul mesta do kamenneho kramu a koupit tam 3, nebo za prakticky stejnou cenu koupit 4 z ceskeho eshopu (plus nesmyslne postovne), nebo koupit 100 z ciny, vcetne postovneho.

Ten cesky eshop mel stejne fotky jako cinan (vcetne vodotisku), takze platit postovne radove vysi, nez cena vyrobku nema smysl.
Ty cinske diody jsem promeril a mely charakteristiky odpovidajici datasheetu z kamenneho kramu.

Prakticky veskera elektronika se vyrabi v Asii, protoze tam maji tovarny vsechny velke firmy a ani se tim netaji. Disky, pameti, ... vetsinou se i desky osazuji tam - podle planu, co si doda firma, ktrera na to pak da svoji nalepku. Nebo podle jejich vlastnich navrhu. Takze v "americkem" pocitaci mas americky tak mozna navrh, navod a obal, zbytek je "nejaka ta cina" (a jo, uz to americke firmy zacinaji vnimat jako problem, ze tam presunuly vetsinu vyroby, ale proste to tak levne v dane kvalite nezvladnou kvuli predpisum a byrokracii - takze pokud by se v ramci nejake politiky zavrely hranice, tak cina technologicky vyhladovi ameriku, nikoli naopak)

Postovne dotuje cinska vlada, takze je smesne (bud zahrnute v cene a "zdarma", nebo uvedene zvlast a stejne je to prast jako uhod a vyjde to nastejno)

Osazene moduly se senzory, mikrokontrolery a podobnou elektronickou haveti maji kvalitu zpracovani stejnou jako ty od "znackovych" vyrobcu a (minimalne v normalnich ceskych podminkach od zimy po parne leto) funguji stejne dobre a v ramci hodnot tech "znackovych" datasheetu - opet testovano osobne na mnoha pripadech.

Keď potrebujem drobnosť väčšinou na ňu nemôžem čakať mesiac, takže si ju síce kúpim drahšie tu, ale mam ju hneď.
Väčšie veci si väčšinou rovnako drahé aj tu.
Výhodou Číny je to, že tam zoženiem tovar, čo sa tu vôbec nepredáva.

Tak jak kterou drobnost.
Nektere muzou pockat, zahlednu zajimavy projekt, reknu si to chci udelat taky (ale jinak) a nez se k tomu skutecne dostanu, tak to z ciny dorazi.
Nektere potrebuju hned a nemam, pak je ssezenu tam, kde je sezenu nejrychleji - at uz z obchodu, nebo od kamose. Ale pak se zamyslim, ze takovou vec budu potrebovat asi znova a objednam z ciny nejakou tu stovku, nebo tak.
Nektere jsou proste zajimavy napad - jako knizka s SMD odpory, cela rada od par Ohmu po megaOhmy - tak i kdyz to nepotrebuju hned, tak to objednam a casem jak kdyz to najdu.
No a s tim souvisi to, ze nektere hodnoty ubyvaji rychleji, (typicky 220, 330 a 1k odpory), takze kdyz vidim, ze se zasoby tenci, tak objednam stovku, a dorazi driv nez dojdou ty z te knizky. Pak mam na nekolik dalsich naplni a kdyz se zasoba zacne tencit, objednam s predstihem dalsi.

Stale sa pohybujeme v rovine nie beznych nakupov. Autor otazky urcite nezastupuje tuto skupinu, a preto som si dovolil tvrdit, ze vseobecne to uz nie je pravda, ze nakup z cinskych eshopov je nejako extra vyhodny.
Dnes som dokonca cital, ze nakup z EU skladu nejakeho vyrobku Xiaomi je lacnejsi ako nakup cez cn eshop.

Pokud nějakou věc nepotřebuješ hned - a pokud je z Číny třeba 5x levnější než identický výrobek z českého e-shopu - je to výhodné.

Takových nákupů jsem už udělal. Ale vždy to byly drobnosti, za maximálně jednotky dolarů.
Manželce teď nový obal na mobil:
https://www.aliexpress.com/item/32710766482.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27384c4dDlwARa
https://www.krytoland.cz/retro-vintage-leather-case-for-doogee-x3-x5-max-f5-x6-x6-pro-wallet-mobile-phone-cover-business-casual-style-color-purple

Také hlavně elektro, PCB circuit, I2C OLED displeje nebo jak píšeš balíčky po 30-50 jednotek od diod až po IO (integrované obvody) které mě vyšli podstatně levněji jak v EU. (takové veci stačí objednat jen jednou a vystačí na pár roků dopředu)
Kit 20x micro USB na menší projekty mě stal 5.20$, nebo mini kit pro mini Audio zesilovac za 0.1$ + 1$ postovné, RACK na 2.5 HDDs.
Co se týče doby zásilky, tak ty levnější poštovné jedou lodí, tak to trvá klidně jeden měsíc, ty co letí letadlem, mám doma mezi 2-3 týdny.
Jediná věc kde jsem platil celné bylo když jsem objednával BOOX Note PRO od CN vyrobce Onyx, ktery po vydani oficiální prodejce v EU neměl. Ale na faktuře mi napsali že hodnota produktu je 200$, tak jsem platil menší celní poplatek (80$), u jinych zařízení, zpravidla pod 30$ jsem celné nikdy neplatil.
(ostatní záleží na určitém produktu, něco se vyplatí a něco vubec)

Co, ten Note ? Převážně jen pracovně, psaní, správa dokumentů, poznámky, správa kontaktů a mailů (předtím jsem měl celej kancl polepenej papírkama) s možností připojení externího monitoru kupříkladu za účelem prezentace. (pro mne jeden z hlavních bodů bylo aby měl Android a Wacom pero na nákresy a ruční psaní). Někdy ve volném čase i na čtení komiksů. V podstatě už nepotřebuji ani notebook.
Na dokumenty je to prozatím nejlepší zařízení jaké jsem vlastnil (dokumentů můžeš mít otevřených víc zároveň, položit je vedle sebe etc). E-INK nic nežere, baterie vydrží řádově několik týdnu, možnost čtení na slunci, žádné podsvícení tak jako u LED tabletu. I Audio je docela slušné, přirovnal bych k iPAD.
Na domácí čtení mám průměrnou čtečku o Kobo (Kobo libra H2O). Víc bych za čtečku ani nedal.
. PS: Kdyby tě zajímali detaily, nebo jaké má funkce, co se s tím dá dělat, zde je docela normální prezentační video:
.

.
https://www.youtube.com/watch?v=ASYlLCROscw
(dnes se dá již zakoupit i v EU, třeba na Amazonu. Co se týče ceny, eNote třeba základní modely od Sony jsou podstatně dražší a neumožňují některé funkce).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru