Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Části Česka hrozil rozsáhlý blackout.

https://www.info.cz/energetika/casti-ceska-hrozil-rozsahly-blackout-odvratila-jej-nenavidena-elektrarna-42059.html

Blackout odvrátila elektrárna Chvaletic, za jejíž uzavření dlouhodobě bojují aktivisté, a napájela sama celou oblast zhruba šest hodin. „Musím konstatovat, že do nekonečné diskuse o tom, jestli potřebujeme nebo nepotřebujeme elektrárnu ve Chvaleticích, svévolně vstoupila příroda a fyzikální zákony. Stačila banální nehoda a celý region mohl být šest hodin bez proudu,“

Když zaslechnu slovo "aktivista", otevírá se mi kudla v kapse. IMHO tohle slovo ve slušných médiích už brzy bude vypípáváno nebo vyhvězdičkováváno.

loading...
Předmět Autor Datum
IMHO tohle slovo ve slušných médiích už brzy bude vypípáváno nebo vyhvězdičkováváno. Zapomeň. Spíš… nový
L-Core 23.06.2019 10:01
L-Core
S příchodem práva šaría nebude hej hlavně těm, kteří jsou teď v rámci neoliberalismu propagováni a z… nový
Jan Fiala 23.06.2019 10:10
Jan Fiala
...děckám/vnukům nezávidím... Před plyšákem se povídalo: Svou prací budujeme komunismus. Pro naše d… nový
Yarda 23.06.2019 10:23
Yarda
Jedine co tam trochu dava smysl je "Kdo teď nešíří apokalyptické vize, je z diskurzu vyřazen." a hne… nový
Dwane Dibbley 23.06.2019 11:33
Dwane Dibbley
Napsal bych jako správný pesimista, že děckám/vnukům nezávidím, ale to zbytečně vhání adrenalin do n… nový
Holy99 23.06.2019 15:00
Holy99
Aktivisté jsou pro snížení emisí, zavření uhelných elektráren, zavření atomových elektráren, ukončen… nový
Jan Fiala 23.06.2019 10:05
Jan Fiala
Škoda, že je to o aktivistech a ne o elektrárně Chvaletice. Tam je totiž neskutečný bordel, je nejvě… nový
Kurt 24.06.2019 00:11
Kurt
Máš pravdu, tohle je taky špatně. Stejně tak jako bezhlavé rušení, tak i tohle "tolerování" překračo… nový
Jan Fiala 24.06.2019 06:17
Jan Fiala
Podle mě je problém ještě jinde. A to sice v tom, že má každý potřebu se vyjádřit úplně ke všemu. Bo… nový
Kurt 24.06.2019 09:43
Kurt
Ekoteroristy myslím ty, kteří chtějí bez odpovídající alternativy pozavírat a zrušit vše na fosilní… nový
Jan Fiala 24.06.2019 10:57
Jan Fiala
Pro ty ve značné míře platí to, co jsem psal - nemají dostatek informací, leč mají potřebu se vyjádř… nový
Kurt 24.06.2019 11:09
Kurt
Aktivisti su v pohode, len bojuju na nespravnom fronte a zrejme im to nedochadza. Ak by lobovali za… nový
Kilo.Viktor 25.06.2019 13:20
Kilo.Viktor
To vypada na Zvedavce, ci nejaky jiny podobny odborny platek. nový
Dwane Dibbley 25.06.2019 16:26
Dwane Dibbley
Hlavně je přes 30 ve stínu. poslední
Kurt 25.06.2019 16:43
Kurt

IMHO tohle slovo ve slušných médiích už brzy bude vypípáváno nebo vyhvězdičkováváno.

Zapomeň.

Spíše se dočkáme toho, že tito budou (až se spolu se sluníčky řádně rozlezou po bruselských institucích) nad národními vládami. Respektive to budou nastrčené figurky, ovládané z pozadí, jako možná v případě té šestnáctky (doporučuji rozhovor s O.Neffem, https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/95977/ondrej-neff-migrace-je-nezastavitelna-a-saria-bude-nutnost-uvidite-do-15-let-grety-se-nebojim-je-mi-ji-lito.html)

Pokud jsi běloch, heterosexuál s jasným a neměnným pohlavím od narození, odmítač bruselského superstátu (4. říše), bezbřehé migrace a tupých ekoteroristických nápadů, pryč s tebou!

Ale my to už nějak doklepeme :-)

Napsal bych jako správný pesimista, že děckám/vnukům nezávidím, ale to zbytečně vhání adrenalin do některých diskutérů, tak raději mlčím :-p

Jedine co tam trochu dava smysl je "Kdo teď nešíří apokalyptické vize, je z diskurzu vyřazen." a hned to taky sam dokazuje. Ja se stebou klidne vsadim, ze za 15 let tu saria nebude nutnost, podobne straseni jsem tu videl i s cikanama, jak ze se rozmnozi a do par let nam tu budou vladnou, a kde nic, tu nic. Nebo jisti lide neustale opakuji, jak jsou dolary bezcenne papirky a ze dolar je pred krachem a nahradi ho zlatej rubl... A zase nic.
99% lidi je jen ovladano strachem, at uz z jedne nebo z druhe strany. Ono je to pro ty lidi jednodussi, priklonit se k tomu co jim vyhovuje vic a pak jen skandovat hesla, nez aby neustale premysleli sami.

Škoda, že je to o aktivistech a ne o elektrárně Chvaletice. Tam je totiž neskutečný bordel, je největším znečišťovatelem v kraji a nedávno se pochlubila tím, že se policistům při cvičení omylem podařilo překonat údajně střežené pásmo a proniknout dovnitř.
Samozřejmě, že je jednodušší srát na ekologii a vyjednat si výjimku, navíc to víc sype. Je to úplně stejné, jako hospodaření na pronajatých polích - taky jde o okamžitý zisk a ne o to, co tu po sobě necháme.
Tak si zase zanadávejte na ty, kteří na problém upozorní.
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/chvaletice-elektrarna-emise-kraj-prodlouzeni-greenpeace.A190111_000111_pardubice-zpravy_lati

Podle mě je problém ještě jinde. A to sice v tom, že má každý potřebu se vyjádřit úplně ke všemu. Bohužel se tak často stává, že se vyjadřuje i ten, který nemá dost (nebo vůbec žádné) informací a sklouzává ke zjednodušování. Pak stačí, aby zaslechl nějakou nálepku/značku/zkratku a už ví, kdo je ten zlý a koho hájit. Takových nálepek je svět plný. Hned teď mě napadají třeba: Aktivista, Developer, Ekolog - co z toho pro nás má pozitivní vyznění?
A tak je velmi snadné ovlivnit nejen jednotlivce, ale celé skupiny či masy lidí. Podívej se v této diskuzi. Na základě jednoho článku ze sebe diskutující sypou něco o teroristech. A přitom pravda je taková, že se ani nezamysleli, natožpak, aby se pokusili sehnat si nějaké informace.
Podívej se na jediný odstavec v tom mnou odkazovaném článku:

Krajský úřad Pardubického kraje schválil navýšení emisních stropů pro chvaletickou elektrárnu na konci loňského roku i roku předcházejícího změnou integrovaného povolení. A to i zpětně.
Například loni díky tomu mohla elektrárna vypustit o tisíc tun oxidů dusíku více, úřad jí zvýšil emisní strop téměř o bezmála 40 procent.

Ty máš naftovou Octavii, viď. Předpokládám, že plní Euro V (to je ta norma schálená zlou Evropskou komisí už v roce 2009). Ta stanoví, že tvoje auto smí vypouštět maximálně 0,18 gramů oxidů dusíku (NOx) na kilometr jízdy. 0,18 gramů. A v článku se píše o tisíci tunách! Tisíc tun je milon kg. Milion kg je 1000000000 gramů a tvoje auto vypouští maximálně 0,18 gramů. Takže na jediný gram ujede tvoje auto 5,5 kilometru. Na kilogram je to 5500km, na tunu ještě tisíckrát víc - 5500000. To už jsme na pěti a půl milionech kilometrů a ještě nejsme na tisíci tunách NOx, ale na jediné. Zhruba půl milionu kilometrů může být tak životnost toho motoru. Takže za celou životnost jedenácti tisíc těchto aut (pokud by každé najelo toho půl milionu km) jsme teprve u toho, co ta elektrárna vypustí za jediný rok navíc. Zbytečně, jen proto, aby někdo víc vydělal. To prostě není OK - a jsem rád, že se na tom shodneme.
A když na to někdo upozorní, je to hned ekoterorista. Mám tu "výhodu", že tuhle elektrárnu mám za humny, dokonce tam jezdím k zákazníkovi a tak mám alespoň nějaký obrázek o tom, jak to tam vypadá - i když přímo v provozu jserm tam nikdy nebyl. Mahu vás ujistit, že je na první pohled patrné, že nejde o výkřik moderních technologií.

Ekoteroristy myslím ty, kteří chtějí bez odpovídající alternativy pozavírat a zrušit vše na fosilní paliva a k tomu ještě ty zlé atomové elektrárny. U Kulhánka to byli ti, kteří stříleli uživatele aut a motorek na benzín a naftu.
Argumentují, že můžeš hnědouhelné elektrárny nahradit solárními nebo větrnými elektrárnami. Ale to znamená v případě solárních zabrat spoustu půdy a vyřešit dobu, kdy soláry neprodukují elektřinu (noc, zima), vyřešit výkyvy v síti, které jsou způsobeny mraky atd.

Konečně se začalo psát i o tom, kolik zplodin vyprodukují velké kontejnerové lodě. To jsou taky objemy, které ti auta nevyprodukují. Ale to je vše o zájmových loby, o to, kolik má kdo peněz na to, aby si prosadil vyjimky...

Třeba v takovém Norsko (doufám, že si to pamatuju dobře) lidi už ani nemohou topit plynem (i když ho má Norsko relativně dost) a musí topit elektřinou. Zíral jsem na ty roční spotřeby elektřiny na domácnost v řádech MWh, co ve fóru lidi ukazovali.

Aktivisti su v pohode, len bojuju na nespravnom fronte a zrejme im to nedochadza. Ak by lobovali za uvolnenie patentov na energiu z vakua a podarilo sa im to, tak ich by mohli zrusit vsetky super nebezpecne jadrove elektrarne a hned za nimi tie uholne. A ze su tie jadrove elektrarne nebezpecne vie kazdy normalny clovek. Po Fukusime odstavili vsetky jadrove elektrarne v celom Japonsku. Vydrzalo im to 3 mesiace.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru

loading...