Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Části Česka hrozil rozsáhlý blackout.

Podle mě je problém ještě jinde. A to sice v tom, že má každý potřebu se vyjádřit úplně ke všemu. Bohužel se tak často stává, že se vyjadřuje i ten, který nemá dost (nebo vůbec žádné) informací a sklouzává ke zjednodušování. Pak stačí, aby zaslechl nějakou nálepku/značku/zkratku a už ví, kdo je ten zlý a koho hájit. Takových nálepek je svět plný. Hned teď mě napadají třeba: Aktivista, Developer, Ekolog - co z toho pro nás má pozitivní vyznění?
A tak je velmi snadné ovlivnit nejen jednotlivce, ale celé skupiny či masy lidí. Podívej se v této diskuzi. Na základě jednoho článku ze sebe diskutující sypou něco o teroristech. A přitom pravda je taková, že se ani nezamysleli, natožpak, aby se pokusili sehnat si nějaké informace.
Podívej se na jediný odstavec v tom mnou odkazovaném článku:

Krajský úřad Pardubického kraje schválil navýšení emisních stropů pro chvaletickou elektrárnu na konci loňského roku i roku předcházejícího změnou integrovaného povolení. A to i zpětně.
Například loni díky tomu mohla elektrárna vypustit o tisíc tun oxidů dusíku více, úřad jí zvýšil emisní strop téměř o bezmála 40 procent.

Ty máš naftovou Octavii, viď. Předpokládám, že plní Euro V (to je ta norma schálená zlou Evropskou komisí už v roce 2009). Ta stanoví, že tvoje auto smí vypouštět maximálně 0,18 gramů oxidů dusíku (NOx) na kilometr jízdy. 0,18 gramů. A v článku se píše o tisíci tunách! Tisíc tun je milon kg. Milion kg je 1000000000 gramů a tvoje auto vypouští maximálně 0,18 gramů. Takže na jediný gram ujede tvoje auto 5,5 kilometru. Na kilogram je to 5500km, na tunu ještě tisíckrát víc - 5500000. To už jsme na pěti a půl milionech kilometrů a ještě nejsme na tisíci tunách NOx, ale na jediné. Zhruba půl milionu kilometrů může být tak životnost toho motoru. Takže za celou životnost jedenácti tisíc těchto aut (pokud by každé najelo toho půl milionu km) jsme teprve u toho, co ta elektrárna vypustí za jediný rok navíc. Zbytečně, jen proto, aby někdo víc vydělal. To prostě není OK - a jsem rád, že se na tom shodneme.
A když na to někdo upozorní, je to hned ekoterorista. Mám tu "výhodu", že tuhle elektrárnu mám za humny, dokonce tam jezdím k zákazníkovi a tak mám alespoň nějaký obrázek o tom, jak to tam vypadá - i když přímo v provozu jserm tam nikdy nebyl. Mahu vás ujistit, že je na první pohled patrné, že nejde o výkřik moderních technologií.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat