Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Stat ako vlastnik

Uz dlhe roky sa vedu polemiky o tzv strategickych podnikoch, opatovnemu odkupeniu dolezitych podnikov a v zdravotnictve o zavedeni jednej jedinej poistovne, kedze tie zle sukromne si zisky odvadzaju niekam inam a to je nepripustne.
Tolko citacie populistov a teraz realita.
Stat sa ukazuje uz dlhodobo ako jeden z najhorsich moznych vlastnikov cohokolvek a to hlavne z dovodov nefunkcnej spatnej kontroly cash flow. Typickym prikladom je nasa najvacsia zdravotna poistovna, ktora je v dlhoch uz od zaciatku co bola vytvorena, dokonca uz vtedy ked bola jedina na trhu. Je pozoruhodne, ze statna poistovna neustale vytvara dlh a tie hnusne privatne neustale vykazuju zisk.
Ano ono sa to casto obhajuje skladbou poistencov, ale je tomu skutocne tak?
Momentalne riesime ako ma nasa najvacsia positovna prezit, kedze predchadzajuce vedenie troskuc carovalo s cislami a po vykonani auditu sa zistilo, ze miesto zisku ma 280mil sekeru a ze nema na prevadzku.
Novy riaditel vypracoval ozdravny plan, ale nas najvyssi v ramci svojej novej PR strategie mu volal a povedal mu, ze to ma zahodit do kosa. Video o tom samozrejme zverejnil na socialnej sieti, pretoze on je ten co zachranuje narod pred takymito uspornymi opatreniami, ktore skodia ludom.
Zdravotna poistovna nie je jedinym prikladom, tych je viacej, vlastne sa da povedat, ze si neviem spomenut v rychlosti na uspesnu statnu firmu, ktora by dokazala konkurovat sukromnym v jednom sektore, co je smune.
Este smutnejsie je, ze drviva vacsina ludi je vsak za statne (teda "nase") vlastnictvo vacsiny podnikov, pretoze "my" si to vieme riadit najlepsie. Ludia su asi slepi.

Předmět Autor Datum
Nedokážu odpovědět. Někdy ano, někdy ne. Jiný mám názor na vlastnění ševcovské dílny, jiný na vlastn…
L-Core 09.03.2017 12:12
L-Core
Otázka je zavádějící. Stát je pouhý vlastník, který své vlastnické právo může vykonávat přímo nebo…
touchwood 09.03.2017 12:24
touchwood
pri zdravotnom poisteni (teda skor zdravotnej dani, nazvime to správnom menom) je tazko hovoriť kto…
Qet 09.03.2017 19:34
Qet
technická: pokud bys nechal ve státní pojišťovně jen děti a důchodce (nejdražší pojištěnce), tak tak…
touchwood 10.03.2017 20:51
touchwood
To je ovšem taky jenom úhel pohledu. Proč by měli být zrovna důchodci těmi nejdražšími pojištěnci? P… poslední
IQ37 10.03.2017 21:17
IQ37
Stát není ideální vlastník, ale jsou odvětví nebo obory, které prostě musí mít ve vlastnictví. Takže…
IQ37 09.03.2017 21:32
IQ37
proč by neměl být ideální vlastník? Vezmi to takto: státu zbudou volné prostředky, tak je investuje,…
touchwood 10.03.2017 20:50
touchwood
Ta to upřesním: Náš stát není ideální vlastník, protože se tak nechová.
IQ37 10.03.2017 21:13
IQ37

Nedokážu odpovědět. Někdy ano, někdy ne. Jiný mám názor na vlastnění ševcovské dílny, jiný na vlastnění třeba vodovodů a kanalizací. Na systém zdravotních pojišťoven mám svůj názor, ten by se jim určitě nelíbil.

Prodat všechno zahraničním vlastníkům - a pak se divit, jak monopolní dodavatel zdražuje třeba 10x více než je inflace.

Otázka je zavádějící.

Stát je pouhý vlastník, který své vlastnické právo může vykonávat přímo nebo zprostředkovaně. Stejně tak se může lišit zájem. Běžný komerční subjekt má jen jeden - generovat zisk, ale státní podniky mohou mít těch zájmů vícero (viz např. non-profit organizace). V praxi nevidím rozdíl, když si firmu vytunelovali vlastníci navzájem, nebo státu, vždy to bylo o nedostatečné kontrole, nebo o o tom, že vedení dostal člověk pochybných morálních kvalit. Viz příklad Budvaru, který funguje, protože tamní ředitel má určitou kvalitu a naopak problém třeba České pošty, kterou se její kindermanagement snaží(il) přetvořit na podomního prodejce losů a jiných nesmyslů. Přitom ČP nefunguje až tak zásadně špatně, pokud máte to štěstí a vaši poštu řídí schopný poštmistr (který si hlídá doručovatele).

Co se speciálně zdravotních pojišťoven týká, tak rozdíl státní vs. komerční není zase tak velký, když si uvědomíš, že ta státní bývá největší a má ty nejnákladnější pojištěnce, kdežto komerční si spíše vyzobávají ty "perspektivní". Stejně tak financování bývá podtrhováno platbami za státní pojištěnce (děti, důchodci, nezaměstnaní na ÚP), kdy i v ČR byla VZP v minusu, dokud se nenavýšily odvody za tyto pojištěnce. Ale tím samozřejmě nijak nepopírám, že byly doby, kdy VZP byla "kasička", vydávala nesmyslné časopisy, apod.). Dnes tam ale sedí celkem schopné vedení (aspoň takový je můj dojem) a problémy nejsou.

pri zdravotnom poisteni (teda skor zdravotnej dani, nazvime to správnom menom) je tazko hovoriť kto je lepsí vlastník. V urcitých bodoch som dokonca ochotný suhlasit s fickom

podla mna: stat ma svojich poistencov (deti, dochodcovia, nezamestnaný) a nemal by dovolovať aby sa poistovali inde

samostatne si platiaci/zamestnanci ( a aj ich deti) nech sa poistia kde chcú

podstatou je definovanie čo je zakladna starostlivost podla ustavy, to sa nedarí už definovať 20 rokov.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru