Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Stat ako vlastnik

Uz dlhe roky sa vedu polemiky o tzv strategickych podnikoch, opatovnemu odkupeniu dolezitych podnikov a v zdravotnictve o zavedeni jednej jedinej poistovne, kedze tie zle sukromne si zisky odvadzaju niekam inam a to je nepripustne.
Tolko citacie populistov a teraz realita.
Stat sa ukazuje uz dlhodobo ako jeden z najhorsich moznych vlastnikov cohokolvek a to hlavne z dovodov nefunkcnej spatnej kontroly cash flow. Typickym prikladom je nasa najvacsia zdravotna poistovna, ktora je v dlhoch uz od zaciatku co bola vytvorena, dokonca uz vtedy ked bola jedina na trhu. Je pozoruhodne, ze statna poistovna neustale vytvara dlh a tie hnusne privatne neustale vykazuju zisk.
Ano ono sa to casto obhajuje skladbou poistencov, ale je tomu skutocne tak?
Momentalne riesime ako ma nasa najvacsia positovna prezit, kedze predchadzajuce vedenie troskuc carovalo s cislami a po vykonani auditu sa zistilo, ze miesto zisku ma 280mil sekeru a ze nema na prevadzku.
Novy riaditel vypracoval ozdravny plan, ale nas najvyssi v ramci svojej novej PR strategie mu volal a povedal mu, ze to ma zahodit do kosa. Video o tom samozrejme zverejnil na socialnej sieti, pretoze on je ten co zachranuje narod pred takymito uspornymi opatreniami, ktore skodia ludom.
Zdravotna poistovna nie je jedinym prikladom, tych je viacej, vlastne sa da povedat, ze si neviem spomenut v rychlosti na uspesnu statnu firmu, ktora by dokazala konkurovat sukromnym v jednom sektore, co je smune.
Este smutnejsie je, ze drviva vacsina ludi je vsak za statne (teda "nase") vlastnictvo vacsiny podnikov, pretoze "my" si to vieme riadit najlepsie. Ludia su asi slepi.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat