Znáte význam těchto slovních spojení?
Tak nějak jsem v práci naťuknul - nevím teď, jak se tomu správně říká - slovní pojmenování, který vychází z nějakých bajek/příběhů a něco znamenají. Zarazilo mě, že spousta lidí ani netuší, co si pod tím představit.
Tak schválně, kdo z víte - BEZ GOOGLENÍ - co to znamená:
1) Danajský dar
2) Damoklův meč
3) Gordický uzel (a jeho řešení)
4) Sysifovský úkol
5) Pyrrhovo vítězství
Do odpovědí napište jen číslo a zda víte, či nevíte. Rozřešení si pak najděte googlem.
Pokud máte někdo další takový sousloví, napište je taky.
Bez ladu a skladu:
Ariadnina nit
Augiášův chlív
Sofiina volba
Ikarův pád
Pandořina skříňka
Jakým způsobem zapadá mezi ostatní ta Sofiina volba? Pokud vím, tak je to kniha/film (neviděl a nečetl), které nijak nesouvisí se starořeckými bájemi.
on někdo říkal, že to musí být starořecké? já si myji ruce. to bylo napsaný taky v takovým románu.
No, nikdo to neříkal, ale nepasuje to mezi ty ostatní. To neznamená, že tam něco takového nemůže být. Už jsem se ptal níže Prasaka, jaký je teda výklad té "Sofiiny volby"?
výklad je neřešitelná volba, kterou jsi nucený řešit.
Aha, přečetl jsem předtím záznam ve Wikipedii jenom zběžně.
Já bych to asi vyložil tak, že je to volba, jejíž všechny možnosti jsou špatné (tragické).
to bys musel být vševědoucí. to nejsme. všimni si, že závěr je smrt všech. toto je sofiina volba. marnost a zmar. a naděje, jednou se zadaří.
Nemusel bych být vševědoucí. O tom to ani není. Je to - podle mě - stejné, jako bych si hodil mincí, na které budou z obou stran stejné symboly. Takže ona to vlastně žádná volba není.
volba je vždy, jen to nemusí dopadnout dobře. co ti říká překročit rubikon? překročil ho třeba schicklgruber alias hitler, džugašvili, ghándí, mandela, churchill...
Rubikonova kostka, znám.
na tu potřebuješ šikovný vydlabávátko.
Mi nepomohlo ani to...
Tak si sežeň tu pro policajty.
Chvilka váhání... a pak se zeptám: Ono tohle opravdu existovalo/existuje? Gouglího použiju až později.
To si můžeš vyrobit doma z té normální, úprava je snadná. Dokonce existuje i kostka pro náčelníka, ta je z jednoho kusu.
ukaž. edit// nebude to ta jednobarevná, doufám?
Jo, právě tu jsem myslel. Takže se na to asi vykašlu.
Stejně ji doma nemám a naposledy jsem to skládal tak před... 30-ti lety. Jak jsem psal - pro mě je složená kostka neúspěch. To svede každý (kromě mě), ale pak co? Chvilka radosti a je po Rubikovce. Mi to platonické nadšení vydrželo mnohem déle.
ale když to ojebeš příborákem, tak máš radost, že jsi vyjebal s výukou páně aristotela dle jeho vykladačů a použil jsi jeho přímou logiku.
Ano, ale když to tímhle způsobem složíš, budeš to chtít pokaždé opakovat? Asi ne. Já když to nesložím, tak mám nekonečno možností opakování.
PS: Vlastně tímhle způsobem se dostávám k tomu, že tu Sofiinu volbu odložím do nekonečna (naděje umírá naposledy), takže ty všechny moje pokusy pak nejsou tak osudové.
Jo, všecky znám.
Takže jaký je výklad té "Sofiiny volby"?
Vo vseobecnosti sa to berie tak, ze si musis zvolit z 2 zlych moznosti tu horsiu a je to vypointovane, ze horsia defacto neexistuje, takze si vlastne nemozes vybrat.
Stejně je tohle pěkná debata. Už proto, že tady nikdo nikomu nenadává.
Je to tym, ze toto nie je ziadna horka tema, kde by sli do popredia emocie a za druhe si myslim, ze na debatach uz zostali vacsinou len ludia, ktori nemaju potrebu za kazdu cenu napadat oponenta, aj ked to tu este niekomu sem tam ujde;o).
je to tím, že jsem se vyskytnul v královském místě iglau, ta volba, ten závazek je dán. zcela chápu volbu.
Já jsem v Iglau strávil dva roky, ale o Sofii jsem nezavadil.
hraniční kameny. královna byla moudrá žena. edit// to je volba navzdory.