Dotace deformují trh
Tak hlavně že se euro-dotace čerpají na smysluplné a hlavně potřebné projekty. Vždyť vlastně silnice jsou tu nové/opravené, železnice všude dostupná, máme tu stovky kilometrů nových dálnic a obchvatů, zemědělci se mají jak prasata v žitě, veškeré kulturní památky jako nové, zdravotnictví a školství na nejvyšší úrovni, tak proč bychom s nevyužitými penězmi nemohli sponzorovat golf - vždyť je to lehce dostupnej a hlavně potřebnej sport pro obyčejné lidi
Máme i vlastní, Brusele netřeba. Občas se něco provalí a na chvíli přestanou, třeba s propagací Tresky. Vždy jde o rozdělení peněz mezi hochy, co spolu mluví.
http://www.zdravotnickydenik.cz/2017/02/ministerstvo-zrusilo-zakazku-na-spravu-socialnich-siti/
Dotace se dají sehnat na kdeco a nejen u nás.
olomouc-zpravy.aspx
268755-top-ten-potrhlych-dotaci-najdete-silenejsi!
Ma pravdu ten chlapec..
https://www.novinky.cz/ekonomika/430109-zkrachoval-jsem-kvuli-dotacim-tvrdi-majitel-tiskarny-ted-zaluje-stat-o-100-milionu.html
Jo, sedí to prakticky do písmene. Naší firmu to také stálo málem existenci (tiskárna).
I ten závěr článku sedí, vím minimálně o jedné takto zafinancované větší tiskárně (přes sto lidí, v oboru dost známá), která po cca sedmi letech skončila. Tedy, skončila, majitel rozjel znovu, pod jiným názvem, opět dotace - rozvoj jak sviň.
Bylo by to na článek, ale když ani TW nechce pouštět infa z oboru, tak proč bych měl já, že jo.
Tady je něco o té tiskárně ještě před krachem: http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=3919&buxus_svettisku=66bb675c276d98ece34516bc2dec3182 zainteresovaný v tom článku najde info mezi řádky, ale pro přehled stačí.
Někdy v roce 2005 (cca) stál moderní nový tiskový stroj formátu B1, 10 barev, přibližně 100M. Buď ty prachy máte v kešeni, nebo úvěr.
Pořizovací cena nového stroje průběžně klesá, o dva roky později se podobné dalo pořídit za 60-70M. Normálně se s tím počítá (máte dočasný náskok v technologii), dotace to ale sundaly o dalších až 49%. Takže jsme po dvou letech na nějakých 35M investice.
Tehdy při téhle konstelaci: 60-100 zaměstnanců, 8-12M měsíční obrat. Je pak rozdíl splácet 10%, nebo 3% obratu...
Za těch 500K a zbytek "od státu" se pochopitelně vyplatí to pak drtit 5-6 let (do splacení úvěru) bez přípravy na další investice, pak to zabalit a začít pod jinou firmou (jak jsem psal - vím minimálně o jedné). Tedy - využít zkurvené ceny krátkodobě.
"Rejže" se děla i v "divokých" devadesátých letech (dají se jmenovat firmy, ale proč, že), ale v podstatě do roku 2000 se trh od rychlopodnikatelů očistil. Dotace daly možnost rozjet druhou vlnu...
Východočeská tiskárna si toho nabrala víc, ale v té době a za normálního stavu trhu to bylo naprosto v pořádku. S příchodem dotací to bylo smrtící.
Dotace zabily podniky, které chtěly být na špičce samy o své vůli a za své ve smyslu spláceného úvěru. Dotací si stát firmy koupil. Dotací stát zabil kontinuitu rozvoje, je to ztracených aspoň patnáct let, spíš ale víc.
Dotace na komerční projekty a záměry jsou čisté zlo, to s tebou naprosto souhlasím.
Nejhorší na tom snad je, že tohle nikdy nevysvětlíš lidem z provozu. Určitě ne většině. Je pravda, že na tom může mít vedení svůj podíl i nějakým špatným rozhodnutím (mě docela zaujala zmínka o tom havarovaném stroji a fakt by mě zajímalo, co s ním provedli, že nešel smysluplně opravit, protože tohle dokázat není tak jednoduchý), ale tahle změna je tak velká, že se v podstatě jedná o krizi. A dějí se samozřejmě krizová opatření - jak jsme se třeba smáli, když před pár lety byly po několik týdnů v TV hysterické zprávy o tom, že úředníkům budou po nějakou dobu budou strhávat 10% z platu. Hledají se prostoje (minutové), hledá se, kde se svítí zbytečně(!), hledají se úspory kde se dá, propouští se. K tomu odejde pár schopných - můžeš hádat kam.
Takovéhle hity a přitom provoz jede, hala plná nákladů, expeduje se jak nikdy, po lidech jsou žádány přesčasy s tím, že si je později vyberou a ono se prodělává? Tohle dělníkům nevysvětlíš. Špatný je majitel.
A on po nich chce, aby byli s firmou loajální - třeba aby vydrželi půl roku se srážkami z platu - ale není schopný zaručit, že to pomůže.
Neznám Východočeské tiskárny osobně, nikdy jsem tam nebyl a v Pardubicích jsem "zastavil" naposledy v roce 1998. Ale vsadím výplatu na to, že Fryč je tam pro mnoho lidí zosobnění satana.
Ale jo, jde to, jen to stojí neúměrné úsilí. A jak správně píšeš, pár zabedněnců to nikdy nepochopí (resp. nebude chtít pochopit).