Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rakouské presidentské volby, pokus č. 2

Rozhodnutí ústavního soudu mě dost překvapilo (četl jsem jen české servery), mohli rozhodnout možná tak i tak, viz http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nove-rakouske-volby-prezidenta-budou-jine-stane-se-rada-veci/r~9ec9996a3f9911e6851c002590604f2e/

Každopádně mě zaráží, že je možno takové prohřešky ve volebních komisích páchat. Mám dojem, že u nás tohle není možné (jakési zkušenosti z volebních komisí mám). Problémem ale budou ty korespondenční lístky; osobně nejsem velký fanda takového hlasování - a ani internetového, to půjde cinknout kdykoliv si někdo mocný umane.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
"prohřešky" budou vždy. Tvrdím, že jednoznačně NELZE pořádat takové velké akce jako celonárodní volb…
touchwood 07.07.2016 19:30
touchwood
důkazy o manipulaci nejsou a soud tak v podstatě "smazal" vůli voličů Tam ani nešlo o nějakou manip…
IQ37 07.07.2016 19:54
IQ37
zákon do puntíku nedodržíš nikdy. Podstatné je, zda byla či nebyla zásadně ovlivněna volba. A to v t… poslední
touchwood 08.07.2016 11:05
touchwood
2000, to bylo jak na Floridě sčítali Bushe a Kerryho šest týdnů? ;-)
L-Core 07.07.2016 21:10
L-Core
ano. nový
touchwood 08.07.2016 11:04
touchwood

"prohřešky" budou vždy. Tvrdím, že jednoznačně NELZE pořádat takové velké akce jako celonárodní volby nebo plebiscit bez toho, že by se někde projevila nedokonalost v provádění (složitého) procesu. Lidi jsou omylní a k omylům dochází zcela nevyhnutelně. Rozhodnutí soudu nechápu - důkazy o manipulaci nejsou a soud tak v podstatě "smazal" vůli voličů. Upozorňuji, že tento názor mám nezávisle na tom, kdo vyhrál (jsa zdejším "sluníčkářem" ex offo ;-)).

Toto toxické chování lze vysledovat k oněm památným americkým volbám z roku 2000 (i když tehdy to mělo určitý technický základ, narozdíl od rakouského případu). Nemyslím si, že tohle je dobrá cesta...

důkazy o manipulaci nejsou a soud tak v podstatě "smazal" vůli voličů

Tam ani nešlo o nějakou manipulaci, ale o nedodržení zákona ze strany těch komisí. Volby by mohly být zpochybněny a tak byly raději anulovány. Ten soud rozhodl správně, i když v podstatě negativně zapracoval úřední šiml. Předpokládám, že komise takhle sčítaly hlasy už mnohokrát v minulosti, ale tentokrát byl rozdíl hlasů malý a tak se našel pes, kterého bylo třeba bít holí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru