Rakouské presidentské volby, pokus č. 2
Rozhodnutí ústavního soudu mě dost překvapilo (četl jsem jen české servery), mohli rozhodnout možná tak i tak, viz http://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nove-rakouske-volby-prezidenta-budou-jine-stane-se-rada-veci/r~9ec9996a3f9911e6851c002590604f2e/
Každopádně mě zaráží, že je možno takové prohřešky ve volebních komisích páchat. Mám dojem, že u nás tohle není možné (jakési zkušenosti z volebních komisí mám). Problémem ale budou ty korespondenční lístky; osobně nejsem velký fanda takového hlasování - a ani internetového, to půjde cinknout kdykoliv si někdo mocný umane.
No, nikdo tomu doposud nevěnoval pozornost, protože to ani ve skutečnosti nebylo potřeba. Jenže... vždycky se najde nějaký šťoura. Ono o tom dost vypovídá, že to nebylo v jednom místě, ale na mnoha různých, takže to bylo spíše obvuklé jednání sčítacích okrsků. Prostě - konec hlasování - jde se sčítat. Počítám, že kdyby ten rozdíl hlasů byl daleko větší, tak by se ty další volby asi nekonaly. Takhle se musí dodržet zákon, hlava - nehlava.
"prohřešky" budou vždy. Tvrdím, že jednoznačně NELZE pořádat takové velké akce jako celonárodní volby nebo plebiscit bez toho, že by se někde projevila nedokonalost v provádění (složitého) procesu. Lidi jsou omylní a k omylům dochází zcela nevyhnutelně. Rozhodnutí soudu nechápu - důkazy o manipulaci nejsou a soud tak v podstatě "smazal" vůli voličů. Upozorňuji, že tento názor mám nezávisle na tom, kdo vyhrál (jsa zdejším "sluníčkářem" ex offo ).
Toto toxické chování lze vysledovat k oněm památným americkým volbám z roku 2000 (i když tehdy to mělo určitý technický základ, narozdíl od rakouského případu). Nemyslím si, že tohle je dobrá cesta...
Tam ani nešlo o nějakou manipulaci, ale o nedodržení zákona ze strany těch komisí. Volby by mohly být zpochybněny a tak byly raději anulovány. Ten soud rozhodl správně, i když v podstatě negativně zapracoval úřední šiml. Předpokládám, že komise takhle sčítaly hlasy už mnohokrát v minulosti, ale tentokrát byl rozdíl hlasů malý a tak se našel pes, kterého bylo třeba bít holí.
zákon do puntíku nedodržíš nikdy. Podstatné je, zda byla či nebyla zásadně ovlivněna volba. A to v tomto případě IMHO nebyla.
2000, to bylo jak na Floridě sčítali Bushe a Kerryho šest týdnů?
ano.