Mobily, tablety - co nechápu?
Spíš filosofická otázka. Potkávám lidi, kteří by mohli být mými vnuky, jenž bez přestání dlábí mluvicí kost. Co tam vidí? Proč nejdou třeba do hospody pokecat? Proč preferují ne_styk před standardním pokecem (či koitem )? Nechápu. Nechci se nikoho dotknout, jen se ptám.
Zkus mi to trochu přeložit, docela mám problém s tím tvým textem. :)
Mluvicí kost je z "Čáryfuka" (telefon), jinak se mi zdá můj text srozumitelný.
Čáryfuka jsem už zatraceně dlouho neviděl, asi si ho někde zkusím stáhnout.
A co je to to slovíčko dlabí? Možná teď s tou kostí že je telefon asi domyslím.
Řekl bych že pro dnešní lenochy je lehčí a pohodlnější dlabit kost, než se někde osobně scházet či se jít projít. A zůstává to často jen u těch slybů a přání.
A nebo protože mají strach že přijdou o nějaké idelály a představy.
Dlábí - drží, mačkají, nepustí. Hergot, ty nejsi Valach, že? Mají strach o co nebo v čem? Vždyť žádné ideály nemají. Nebo jsou jejich ideály na drátech vulgo virtuální reality? No pak potěš koště.
Kepak nejsem, ale rozumím trochu brněnskému hantecu, nebo ostravskému apod. Valach jde bodužel mimo mě.
Ale když ji budeš často používat tak snad se brzo dovtípím a obohatím si tak svou slovní zásobu.
Ale jo oni mají ideály z reklam. A jejich ideál je nemuset chodit do pitomé školy, nepracovat a aby je někdo živil.
Virtuální realita jim navíc dává možnost vymýšlet si a být třeba mistr světa amoleta, když jim to ti druzí zbaští.
U nás má "dlábí" trochu jiný význam, ve spojení "dlábí břuch" (bolí tě báchor, držíš si ho rukama, šklebíš, se, kroutíš se). Ale vlastně jo: mačká břicho
Já za tím vidím ještě něco jiného. Dlábit - neslušně jíst, nebo rychle, po velkých soustech. Prostě nadlábit se - najíst se. Zajímavé že dlábit ve smyslu držet jsem dosud od nikoho neslyšel a to se mif nachází pouze 25 km severovýchodně od mého rodiště..
Každý jste z jiného kmene.
Tvoje definice odpovídá slovu "dlabat", tedy jíst, nadlábnout se. Ale není to nic o hltání.
Ale taky to má ještě jeden význam, když mám něčeho už plný zuby, tak řeknu "dlabu na to".
Věř, že chodí. A ne málo. Potkáváš je zrovna v mezičase, kdy v hospodě nejsou..
Většinou úplné kraviny, ale dobře se tím zabíjí jinak nevyužitý čas, např. při jízdě v MHD.
A tam sedí kolem stolu a každý čumí do svého mobilu. Občas si něco ukáží na displeji, ale jinak ticho.
Že by se zavedl nový zákaz v hospodách? Jako třeba používání telefonů, notebooku a tabletů?
Když už se zakazuje to kouření.
Já jsem poslední, kdo by volal po zákazu čehokoli kdekoli, vulgo kouření v hospodách.
Ať si ti mládežníci vejrají třeba navzájem do análu, je mi to jedno. Když jdu do hospody, tak tam jím, piju a krafu. Mobil vezmu do ruky dvakrát třikrát za večer, když třeba někdo otravuje nebo přijde zpráva.
Tak toto nepozoruji. Možná trochu přeháníš.
Nejednou spatřeno na vlastní zrak.
Už jsem četl o nové společenské hře. Všichni položí mobily displeji dolů a kdo se ho dotkne, platí rundu.
V hospodách to sedí a zas čučí do kosti. Kristova svatá bolavá noho - to se fakt baví jen tím?
Bez fejsbůku jako bys nebyl... Asi. Nevím, co jiného tam mohou vidět. Případně - dívka x sedí v hospodě s chlapcem a a mezitím udržuje čilý kontakt (via onu kost) s chlapcem b.
Děs. A já že jsem šílený?
Je to tak. Nemít FB, jsi na periferii. Zkusil jsem to pár měsíců bez něho. Musel jsem se vrátit..
Smutný fakt...
Mně, coby jezevci eliminujícímu vztahy s ostatními lidmi na nezbytné minimum, je to fuk.
Neuvěřitelné. Vidím, že jsem virtuální vztahy těžce podcenil. Sám asociální účty nemám, mít nehodlám.
Patřím k oné mladé generaci, xichtbůk nemám, jenom maila, to mi stačí. Tydlifon použiju ráno když si v šalině pouštím hudbu, pak na prozvonění přítele, že mě cestou nikdo nezapíchl a pak pak zase až po šichtě doma, kdy dám opět vědět, že mě nikdo nezapíchl. Tato činnost odpadá pokud je drahá polovička doma. Do hospody zajdu tak 2-3x týdně podle chuti, všici u stolu mají tydlifony pěkně v kapse a hrajeme šipky, pijem pivko a kecáme jako normální lidi
hospa ještě jde- tam se dar přítele googla hodí. určitě to znáte všichni (s postupující sklerózou podpořenou pivem) ty otázky: no hrála tam ta blondýna s těma čtyřkama, kolik má kubík běžného dřeva, v salámu za 50/kg je maso...
ale letitý prožitek kamaráda se setkáním s pokrokem stojí za to: (ještě juknu na hodinky, jestli je po desátý večer, abych neovlivňoval mládež), je.
kamarád souložil "zezadu". říká: dával jsem do toho úplně všechno, latence tak nějak nulová, tak strhnu deku a ta kráva si tam píše sms s kámoškou, kdy půjdou nakupovat. proti slevám není obrany.
A ted si představ, že naši prapředci považovali "chodit do hospody pokecat" za projev tuposti a knedlismu. Přece zábava je tak, když se tančí, zpívá, vejská, s holkou špásuje, veselé písničky hlaholíce...
Trpíme už syndromem staré generace. "Ti mladí jsou dneska divní, to za nás bejvalo jinak!" A nejhorší na tom je to, že se mi na jazyk derou stejná slova jako tobě. Jsme již dědkové, smiřme se s tím.
Souhlasím Osobně vůbec nic zajímavého na tom "jít do hospody pokecat" nevidím, kromě toho, že budu po návratu páchnout jako tchoř a z toho vzduchu budu mít náběh na angínu.
Tiez mam ten pocit, takze sudy mladych nerobim a mobily na stoloch im nevycitam...proste ina doba.
Tehdy to bývalo jediný povyražení na dědině. Dneska máš jiný možnosti, počítejme do toho i televizi, případě i počítače.
nahodou vsichni na face nadavaji...ja se priznam ze tam chodim kazdy den (nekdy i 2x )...rada slysim o lidech na ktere nemam cas a hlavne treba naposledy jsme meli slucak ze stredni a odpadavaji takovy trapny chvilky ticha, porad se mas o cem bavit protoze je to jakoby ste se s temi lidmi vidali porad...vidis jak rostou jejich deti, co delaji oni a mas se o cem bavit...ja treba do hospody nechodim protoze jsem abstinent i nekurak a prostredi kavarny/hospody/klubu me proste nelakaji...a hlavne kdyz se s temi lidmi vidis v praci/ve skole, bavis se s nima celej den, sledujes je na fb tak co si s nima mam vykladat v hospode? to si radsi vezmu tablet a ctu si...a to pak logicky nema cenu do ty hospody chodit ze...