Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Fronta na banany

Když jsi vzpomenul ty Jiskry, tak si pamatuju, že jsme se s klukama ve škole hádali nad posledním veršem slavnostního slibu - jablko sváru bylo ve slově "aby". Jedna půlka tvrdila, že tam je ještě písmeno ch, druhá půlka bez písmena. Takže jsme nevěděli, jestli základem slibu je obšťastnit svou zemi, nebo sebe.

Taky jsem se toho času máti zeptal, když jsme šli kolem jakési výlohy s fotkama kandidátů do voleb, že když su jiskra, pak budu pionýrem, tak co budu pak? Máti mi tak nějak nechtěla odpovědět, zahrála to do outu. Asi to taky nežrala.
Pionýrem jsem se nikdy nestal, přišel plyšák a šmitec. Došlo mi to až po letech, proč ne. Brácha to ještě stihnul, pamatuju si, že den před slibem si chtěl vyžehlit ten rudej šátek a jelikož to byla umělina, tak mu půlka šátku zůstala na žehličce. Co pak dělali, když po škole chodili "do pincka", tak to už nevím, nikdy jsem se ho nezeptal. No, ono to vlastně dlouho nevydrželo, asi rok, pak plyš.

Když jsme pak měli místo soušky učitelky říkat pančitelko, tak mi to sice přišlo divný, ale jelikož se nám učitelka v té době provdala a změnila jméno, tak jsme byli na změny u učitelky tak nějak zvyklí. Najednou všichni objevili slovíčko demokracie, každej se s ní oháněl, ale nikdo nevěděl, co to vlastně znamená a tak z toho udělali anarchii, protože "demokracie znamená, že si můžeš dělat co chceš" a ve jménu toho dělaly děcka bordel.

Dokonce si pamatuju vedoucí Pionýrské organizace ze školy, taková prdelatá mladá baba, ani vdaná nebyla, protože její brácha nás učil karate (nenaučil) a měli stejný příjmení. Docela by mě zajímalo, jak a kde tehdy skončila a jestli měla patřičné zapálení pro výkon služby.

Pokud jde o výplach hned zezačátku, tak ano, pamatuju si pár věcí. Kreslili a vystřihovali jsme továrny a Auroru. Netušil jsem, co to bylo za loď, co vystřelila jen jednou, a proč zrovna fabriku, ale když jsme to vystřihli z tvrdýho papíru, tak se tomu daly nůžkama nastřihnout a udělat otvírací vrata, což bylo super a dál jsem nad motivem nepřemejšlel, hlavně když to mělo funkční prvek. A taky si pamatuju Husáka na stěně, byl prezident republiky, jejíž přívlastek "socialistické" jsem nebyl schopen správně vyslovit, na šestiletý děcko to byl jazykolam.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat