Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Učit se nebo vzdělávat se?

Dnešní vzdělávací systém je na mizerné úrovni. Dnes se upřednostnuje zapsat si do hlavy presne informace, kterym zak/student nemusi rozumet, staci je udrzet do nejblizsiho testu, a pak informace vypustit. Vsimnete se prosim, ze jsem v predchozi vete nepouzil slovicko "ucit se". O uceni se nejedna, jedna se jen o to mit dokoncenou ZS, maturitu, titul. Tomu ja rikam "vzdelavat se". Nebo-li postupovat v zebricku vzdelani.

Uceni chapu jako proces, kdy si osvojuji nebo zdokonaluji vedomosti a dovednosti. Sem nepocitam zdokonalovavani schopnosti si pamatovat informace, ktere za den zapomenu, takze argument, ze sprtarna je taky uceni, neobstoji.

Čemu dáváte přednost Vy? Chcete, aby Vaše dítě mělo dobré známky nebo aby mělo dovednosti a schopnosti?

Omlouvám se, že mi někde chybí čárky a hacky, až budu u počítače, tak to kdyžtak upravím (pokud to půjde)

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
deti-s-hendikepem-by-nemely-byt-ve-tride-s-temi-bez-nej-rekl-zeman-sklidil-kritiku--1444002 j
Mnauik 18.01.2015 12:52
Mnauik
Jsem toho názoru, že děti s fyzickým hendikepem, ale jinak duševně v pořádku by měly být normálně se…
Niko Bellic 18.01.2015 13:07
Niko Bellic
Já Zemana pochopil tak, že myslel jen ty, co nejsou duševně v pořádku - z tohoto výroku: Nejsem zas…
Mnauik 18.01.2015 23:34
Mnauik
Pozor na pojmy. Dusevne nemocne dite muze byt neco uplne jineho nez dite s mentalni retardaci. A k…
merlouska 18.01.2015 23:43
merlouska
Ok, myslel jsem spíše děti s menší "mentální" vyspělostí - nevím jak to přesně definovat - prostě kd…
Mnauik 19.01.2015 08:47
Mnauik
To, co ma Hawking (ALS), je 100% fyzicke postizeni. Ok, myslel jsem spíše děti s menší "mentální" v… nový
merlouska 19.01.2015 12:36
merlouska
Jeste k tomu Zemanovi: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Retardovane-a-asocialni-deti-… poslední
merlouska 20.01.2015 20:24
merlouska

Jsem toho názoru, že děti s fyzickým hendikepem, ale jinak duševně v pořádku by měly být normálně se zdravými dětmi ve třídě. Tam nevidím žádný problém. Odděleně vzdělávat spíš děti, které jsou v nějakém ohledu pomalejší a ostatní by zdržovaly. Ale to už se tak děje, pokud vím. Zeman to řekl moc obecně a zřejmě tím urazil tu první skupinu..

Já Zemana pochopil tak, že myslel jen ty, co nejsou duševně v pořádku - z tohoto výroku:

Nejsem zastáncem názoru, že by děti, které jsou určitým způsobem handicapované, měly být umisťované do tříd s nehandicapovanými žáky, protože je to neštěstí pro oba.

Nedovedu si představit situaci, kdy je pro třídu neštěstím, pokud je v ní fyzicky postižené dítě. To spíš hrozí u duševně nemocných - které na hodinách vyrušuje, tím na sebe upozorní, učitel s ním má problémy, zbytek třídy s ním má problémy....

Ale to už se tak děje, pokud vím.

Nevím jestli teď, ale před šesti až devíti lety na mé ZŠ pár takových duševně nemocných dětí bylo.

Přesněji řečeno, měl jsem takový pocit, že byly...

Ok, myslel jsem spíše děti s menší "mentální" vyspělostí - nevím jak to přesně definovat - prostě když se chovají jako zvířátka, která nelze učit ani nijak pořádně rozvíjet :) Ne někoho, kdo je jako Hawking, který má rozumové schopnosti v pořádku. Ani nevím, jestli to, co má Hawking se bere jako duševní nemoc nebo jako fyzické postižení.

To, co ma Hawking (ALS), je 100% fyzicke postizeni.

Ok, myslel jsem spíše děti s menší "mentální" vyspělostí - nevím jak to přesně definovat - prostě když se chovají jako zvířátka, která nelze učit ani nijak pořádně rozvíjet :)

To uz jsou ale spise deti s hlubokou mentalni retardaci, zpravidla umistovane v ustavech - deti navstevujici zakladni skoly prakticke a specialni jeste vzdelavatelne jsou (samozrejme ze ne standardnim tempem) a do zviratek maji docela daleko :-)

Jeste k tomu Zemanovi:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Retardovane-a-asocialni-deti-rusi-vyucovani-Nektere-vazne-zaclenit-nejde-zapojuje-se-reditelka-vyjimecne-skoly-do-debaty-o-vyroku-Zemana-355023

Tyjo, ja nevim, co presne ma za zkusenosti, ale nektery jeji vyroky mi prijdou trosku naivni..

Učila jsem na zvláštní škole. Zažila jsem ony vynikající podmínky a zcela jiný učební plán – děti s mentální retardací se tam věnují mnoho hodin pracovnímu vyučování. Jsou tam ideální podmínky pro rozvoj manuálních dovedností a lásky k práci – opět jsme u toho citu. To se jim na běžné škole nedostane.

Mama taky uci na zvlastni skole. Tech hodin pracovniho vyucovani "mnoho" fakt neni (pod pojmem mnoho si predstavuju aspon 8-10 hodin), ne vsechny deti v techto skolach jsou manualne zrucne a krome toho tam velice casto jsou zaci, kteri jakymkoli vzdelanim absolutne opovrhuji .. a manualni cinnosti jeste vic :D

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru