Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak komunikuje Český rozhlas s plátci poplatků

Včera mi přišel e-mail. Píše mi nějaká paní Toulová, že prý dlužím rozhlasový poplatek. Celý e-mail však budí spíše dojem dalšího pokusu o podvod (že by po různých phishingových pokusech napodobit e-maily bankovních institucí či exekutorů přišel nový, tentokrát Česko-rozhlasový?) - tedy podle předmětu jde o e-mail přeposílaný, podle adresátů hromadný a podle odesilatele neověřitelný (pracuje Toulová Jana v Českém rozhlasu?).
Bohužel, ani v těle zprávy není čeho se chytnout - není tam moje jméno, e-mail, ani žádný jiný údaj, který by dal možnost domnívat se, že e-mail skutečně patří mně (naopak mne v něm ale vyzývají, abych uvedl "přidělený variabilní symbol, jméno a datum narození osoby, která byla v přihlášce uvedena" - proč?).
Volat se jim tedy nechystám, odpověděl jsem, že mi mají sdělit, zda je e-mail autentický a pokud ano, pak komu je určen.

[326-rozhlas-jpg]

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Takže výsledek: e-mail byl skutečně určen mně (resp. mojí matce) a to sice z toho důvodu, že jsem ji…
Kurt 03.10.2014 14:48
Kurt
Pokud se nejednalo o podvodný email, není mi jasné, proč byl zaslán na skryté adresy příjemců.
Georg44 03.10.2014 16:16
Georg44
Zjevně je to jejich standard. Pošlou hromadný e-mail a čekají, kdo se chytí. poslední
Kurt 04.10.2014 23:12
Kurt

Takže výsledek:
e-mail byl skutečně určen mně (resp. mojí matce) a to sice z toho důvodu, že jsem ji registroval na stejnou e-mailovou adresu, jako sebe. Tím pádem se mi po přihlášení na tom webu objevilo jako číslo poplatníka (a tedy variabilní symbol pro platbu) stejné číslo, jako mám já. Asi tušíte, k čemu došlo - ano, na účet ČRo došly 2 poplatky se stejným VS. Nyní jsem si to vyjasnil po e-mailu se "specialistou rozhlasových poplatků" a změnil VS v trvalém příkazu na správný.
Pro příště už vím, že ne všechno, co se tváří jako podvodný e-mail je podvodný e-mail (no, a pak se v tom vyznejte).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru