Najlepsi priatel cloveka ,, pes,,
Strasne mam rad argentinsku dogu ked som bol mali tak sme vlastnili 2 a osvedcil sa mi hlavne ako strazny pes... zalezi len na vychove..
a medzi druhe jednoznacne bulterier, na polovackach mi je vybornym spolocnikom hlavne pri dohladavani diviakov
u nás aktuálně beagle + pouliční směska. Oba nalezenci, oba jsem (pře)vychoval, i když u beagla je vždycky alespoň malý pokus o revoltu.
Pouliční směska je hyperinteligentní pes, rozumí naprosto všemu co řeknu, navíc je to už dědoušek, táhne mu minimálně na 12. rok, nicméně zdraví slouží.
S beaglem se člověk vážně nenudí..
suhlasim.
Včera v noci nám rozkousala hadice od bazénu k filtraci, ráno byla slušná potopa, hladina pod úrovní skimmeru..
Tak je to asi jeste stene ne? Ikdyz oni biglove vyzadujou pozornost a kdyz se jim zda nedostatecna, tak dokazou bejt zakerny.
kdepak, je to dáma v nejlepších letech, ale oni se v poslední době dali na noční lov, takže krtci, myši, slimáci.. Loví to ve smečce s našimi dvěma kočkami - to se musí vidět, to se popsat nedá.
Čínské přísloví (?):
Pes, který štěká je špatně uvařený.
A nejlepší přítel člověka je ženská.
Citát klasika: Zvířata jsou bestie a divoká zvířata jsou divoké bestie.
Měli byste vidět, jak mne zřídila naše kočka, když jí veterinář odebíral krev. A to jsem si myslel, že ji mám zvládnutou. Když jí jde o život, tak má, potvora, sílu.
Co se týká psího plemene, je otázka, kdo a proč si psa pořizuje, třeba tazatel používá psa k dohledání střeleného prasete, těžko si představím, že by prase dohledával jorkširák. Ale když si někdo takovou obludu pořídí do paneláku, to je asi když si off road pořídí majitel boudy v Krkonoších a někdo pro paničku, aby jezdila dvakrát týdně do hyperqelbu.
Vím o případu, kdy v baráku byl přítulný novofundlanďák (plemeno co se mi líbí), jednou se chtěl mazlit s paničkou a srazil ji ze schodů.
Newfoundlad v baráku, t.j. v paneláku (shodil ze schodů)? Myslel jsem, že potřebují tak hektar zahrady a rybník.
Byl to rodinný domek s větší zahradou. Ale rybník tam IMHO neměli.
Aha, tak to jo. Lidi v panelácích chovají kdejaká plemena, ale tohle by asi bylo fakt moc.
Newfoudlanda měl tatík jednoho kamaráda, to mně bylo kolem patnácti. Moc se mi ten pes vždycky líbil, nádhernej halama, vždycky jsem ho chtěl. Jenže bydlím v paneláku - oni měli zahradu jak kráva, rybník tedy ne, ale skoro denně s ním (přes léto) u nějakého brčálníku byli na procházce. Jak ten miloval vodu...
Mimoto jim na zahradě hlídal dítě v kočárku..
Známý ho měl a bydleli v paneláku, ten pes dokázal celý den ležet na gauči a čumět na televizi. Jediný problém byl, když někam cestovali autem a nechal otevřené okno, pes ním dokázal proskočit i za jízdy. Stačilo, aby viděl dětský bazén s trochou vody, dítě letělo ven a zvíře byl problém dostat zpátky.
Vodu mit nemusi. Sice maj povest velmi dobre plavoucich psu, ale nejsou to kapybary, bez vody fungujou taky dobre.
BTW teticka mela krizence cau-cau a novofundladaka a to byl jedinej pes, kteryho sem kdy videl ze neumi plavat. Fakt, jednou jsme ho hodili do vody, zamaval packama a sel ke dnu. Zachrana topiciho se psa byl docela zazitek, podrapany do krve sme byli vsichni. Do ty doby sem si myslel, ze u psu je schopnost plavat proste vrozena, ale asi ne.
Coz mi pripomina druhy, podobne adrenalinovy zazitek, a to zachrana psa z diry v ledu. Kdyz sem se k nemu dostal, vytah sem ho za obojek a samozrejme, vystresovny zvire co clovek vytahne za obojek kouse. No, chvalabohu to nebylo moc hluboky.
Přece bys jim to neupřel.
newfoundland-kennel-darius-land_28.jpg
Co si pamatuji, tak v létě, ve vedrech, přístup k vodě mít musí. Údajně už kvůli přehřátí organismu. Ale může to být jen legenda, to nevylučuju.
edit: S tím topícím se křížencem je to docela paradoxní. Newfoudland se využívá jako záchranář - ve vodě.
No prave... pes, u kteryho by lasku k plavani vzhledem ke geneticky vybave clovek opravdu ocekaval a je pritom vyjimkou z pravidla, ze pes umi plavat.
Podle me mu stinne misto staci. Ale samozrejme, je to pro ne dobry a maji to radi.