Knihy o (nejen) matematice
Nemáte někdo doporučení na knihy o matematice psané "populární" formou?
Kdysi dávno jsme doma měli Zajímavá algebra od J. I. Perelmana (a ještě jednu na kterou si nemůžu už pár let vzpomenout), teď jsem v knihkupectví zahlédl knížky od Iana Stewarta. Stojí za to? Případně napište i nějaké další.
To nemyslíte vážně, pane Feynmane!
Kniha geniální fyzika, který se podílel na tvorbě atomové bomby. Sbírka fejetonů, povídek a zážitků, kde je - mimo jiné - fascinujícím způsobem ukázáno, co všechno tehdy tihle špičkoví vědci dokázali spočítat jen s pomocí logaritmického pravítka a tabulek a jak perfektně znali všechny fígle pro rychlé výpočty z hlavy. A nebylo to jen prosté sčítání, odčítání či násobení, ale taky třetí odmocniny, integrály, ...
Přečetl jsem ji už asi desetkrát a nejméně tolikrát ji ještě přečtu.
A otevírání zámků a trezorů
Jojo, samozřejmě. Ale to nebyla tolik matematika jako spíš ukázka sociálního inženýrství v praxi
Nejlepšejší byl číňan (jesti to tedy byl číňan) s abakusem - trrrrrrrrrr-bla-bla-trrrrrr a třetí odmocnina z 19,67 byla na světě. A stejně Feynmana neporazil.
No, abych to upřesnil, počítali třetí odmocninu z 1729,03. Feynmann měl kliku, protože si pamatoval, že:
Genialita opravdu spočívá v jednoduchosti!
Ovšem lze předpokládat, že by si stejně hravě poradil i s jiným číslem, protože vždycky bylo poblíž nějaké jiné číslo, které přesně znal - viz jeho počítání "e na x-tou" (znalci vědí, neznalci si jistě přečtou
).
No já to tahám z paměti, že jo.
Trrrrrrrflmrrrrrm.... 12!
No počkat, chci víc čísel...
Trrrrrrr-rrrr-blabla.... 12,0!
Pořád málo, koukni, má to z paměti a víc čísel....
Kolik to bylo? 12,01?
Tu výzvu "na x-tou" prohrál díky Tellerovi, ale možná si to už jen blbě pamatuju. Budu si to muset přečíst zase.
V prvním díle Feynmanových přednášek z fyziky je popsán postup, jak počítá oběžnou dráhu planety pomocí logaritmického pravítka a tabulek, překladatel píše, že to tam nechal pro zajímavost a z historických důvodů.
Suprovka, mam ji zrovna rozectenou, teda v originale. Napadla me pri precteni topicu, ale Feynman byl spis fyzik, tak sem ji sem nedal.
Vůbec nevadí, i zajímavé knížky o fyzice si rád přečtu.
Matika je exaktní věda, tady bych asi do populárnosti nešel. Pro elévy fyziky by se ale dalo doporučit Gamowovo "Pan Tompkins v říši divů". Pochopili dva z desíti kámošů
.