Jakou rekvalifikaci zvolit ?
Ahoj všem.
Jsem ročník 1976,po operaci páteře nezvládnu již vykonávat kuchařinu,v hospodě dělám od sedmnácti.Ocitl jsem se tedy na Pracovním uřadu.Potřebuju práci v teple,fyzicky nenáročnou....
Díval jsem se na možnosti rekvalifikací,něco okolo počítačů,to by mě bavilo.Když by došel k Vám do firmy,někdo žádam o hoknu s takovým lejstrem,dostal by zaměstnání nebo je to k ničemu?Díky za odpověd.
(Určitě k něčemu to je,člověk se něco naučí,ale mě zajímá,jestli žadatel s rekvalifikací není prostě jen-no tak ty na to rovnou zapoměn,další....... )
Správce operačních systémů pro malé a střední organizace
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/spravce_operacnich_systemu_pro_male_a_stredni_organizace_2.pdf
Pracovník grafického studia
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/pracovnik_grafickeho_studia_2.pdf
Počítačová gramotnost dle sylabu ECDL
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/pocitacova_gramotnost_dle_sylabu_ecdl.pdf
Asi len to 2 stoji za uvahu, ale zase na grafiku treba mat aj trosku "grafickeho citenia".
ECDL je chujovina na vytahovanie penazi z EU, to prve podla popisu mi pride ako zlepenec, aby to pekne vyzeralo, takze ti to v praxi bude asi nanic, kedze ta trt naucia.
Je to k nicemu. Lidi zajima co umis.
Kdyz to vezmu od konce, ECDL je "evropsky ridicak na pocitac", s tim neohromis uz dneska nikoho. Navic na tech zbylejch dvou se naucis vic nez tady na tom, takze to bych zavrhl ihned.
Pracovnik grafickyho studia je hezka vec, ale jak pise fleq, u tohohle je zasadni vec talent a cit. Mozna mas vytvarnej talent(ostatne dnesni kucharina na pomezi kuchariny a cukrariny ho docela vyzaduje) a pak by to mozna melo smysl. I tak je k nejakymu rozumnymu uplatneni potreba dalsi samostudium a hlavne neco delat, ze zacatku treba i jenom do supliku
Spravce operacnich systemu je podle me prilis rozsahly na rekvalifikaci, pokud se tomu nevenujes nejak neprofesionalne uz ted. Tedy pokud s timhle oborem mas nejakou zkusenost a byt pasivne se mu venujes, tak mozna bych to zkusil, ale bez toho z tebe pouzitelnej pracovnik nebude.
Spis, co umis, co delas krome kuchariny? Odpichnout se od nejakyho svyho konicka, to by mohla bejt cesta.
Je to blby no, do pocitacu bych nedelat to uz nejakej ten patek, nesel. Jako zabava je to dobry, ale pracovni mista nejsou, prebytek nabidky. V pohode sezenes jen pokud opravdu spickove umis - programovani, databaze apod.
Grafika taky nic moc, trochu jsem se okolo toho motal a mam par znamejch a obvykle to ty lidi radi nedelaji, oni jsou totiz ruzne urovne grafiku, ten naspod co sam nic netvori a jen prekresluje dle pokynu, nic moc a na nejakyho tvurciho grafika zase musis bejt fakt machr, mit nejaky portfolio, ktery muze ukazovat a predvadet a mit i stesti.
Jestli jsi OZP, máš celkem slušnou šanci na přijetí (dotace od státu pro "zaměstnavatele" nikdy nesmrdí). Jestli ne, není skoro žádná šance, protože když řekneš, že jsi byl kuchař...
Tož mám 40% invaliditu /první stupen.
Co vim, chybej konstrukteri, cili bych se spis snazil jit nekam, kde se naucis CAD, ale taky to neni pro kazdyho
Silně pochybuji, že si na pozici "konstruktér" vystačíš s kurzem CAD.
Vono chybi lidi... jenze to jsou pozice o vysoky skole a nebo hodne letech praxe. Nam treba chybej programatori, ale to se clovek za pul roku nenauci.
Kdysi jsem byl nějakou dobu v péči Úřadu Práce, napadlo mne, že bych se mohl trochu připovzdělat, abych se jen tak neflákal, než si něco seženu. Tak jsem se na tom úřadu ptal na nějakou rekvalifikaci. prý je to hlavně pro někoho, koho by chtěl potenciální zaměstnavatel přijmout, ale za podmínky, že ten uchazeč prodělá rekvalifikaci. Prý se tehdy chystal nějaký kurs základů práce na počítači, měl začít v pátém čtvrtletí nejbližšího uherského roku, že mi dají vědět - samozřejmě nedali.
No jo, ono ty urady prace ve smyslu, ze ti pomuzou s hledanim prace nebo s rekvalifikaci byly vzdycky jenom jako, aby se proste nereklo, ve skutecnosti je to jen o byrokracii okolo socialnich davek (podpore v nezamestnanosti).
Dal jsem si žádost o ten první slepenec,něco tam pochytím a odrazím se dál.Dobrá prdel je,že to stojí 35000Kč na osobu.
za 35 kolíků tě naučím víc já.
tůto, řekni, jestli krom vaření nemáš jinýho koníčka. opravdovýho koníčka.
Nic,čím by se dalo živit.
Hele já si jsem vědom toho,že pokud ten kurz udělám,tak není reálný jít vykonávat tu práci,pro kterou je určen.Ale jsou to určitý informace,který jsou plusový.Mě to fakt baví,věci okolo komplu.Ale jsem naprostej samouk,nikdo mě nic nenaučil,ve škole jsme to neměli.Před šesti lety jsem neuměl ani stáhnout blbej film.Zeptám se pak v okolí,pár lidí znám co se motaj kolem komplů.Klidně budu pár měsícu za blbca ,a když nic,tak nic.
Bral bych i nějakýho obchodáka v potravinářství,ale to je všechno přes známí,tam není šance.
já ti nechci brát sebevědomí. ale, je tady to ale. správce systému má obrovskou zodpovědnost založenou na znalosti- ne na helpu(tam se píše pro usery), možná by prošel lektor, který má cítění jako admin. zařízni svůj první proces- uvidíme.
Já se kolem počítačů motám asi 17 let, ale na správce systému i malýho podniku bych si nikdy netroufnul. Jen znalost sítí a práce s nimi je pro kouzelníky.
Ses si tim jistej? Zivit se da kde cim, rozmysli si to jeste jednou.
Ocenuji takovou miru sebereflexe, to se casto nevidi. Nicmene pred potencionalnim zamestnavatelem ji omez. A kdyz ses tak rozhodl, zkus to, proc ne.
Sance je, i kdyz mala. Spis mi pripadas jako malo hajzlik na funkci obchodaka, na to je potreba v prvni rade drzy celo.
Pro zajímavost,závěrečný test.
1. Počítač v síti poskytující prostředky se nazývá:
a) klient
b) server
c) diskové pole
d) cluster
2. Sítě, které jsou obvykle menší než 5 Km, se označují:
a) místní sítě (LAN)
b) metropolitní sítě (MAN)
c) rozsáhlé sítě (WAN)
d) intranety
3. Jazyk HTML, může být poskytovaný prostřednictvím sítě Internet implementací:
a) souborového serveru
b) tiskového serveru
c) diskusního serveru
d) webového serveru
4.V síti se sběrnicovou topologií může dojít k potížím, pokud:
a) dojde k poškození v jednom ze segmentů
b) je zakončení odebráno nebo selže
c) je kabel odpojen
d) v žádném z výše uvedených případů
5.Odpor koaxiálního kabelu je zhruba:
a) 25 ohmů
b) 40 ohmů
c) 50 ohmů
d) 75 ohmů
6. Kategorie kabelu UTP pro vysokorychlostní přenosy dat až 100 Mb/s je:
a) kategorie 3
b) kategorie 4
c) kategorie 5
d) kategorie 6
7.Standartn IEEE Ethernet se zpravidla označuje jako:
a) 802.1
b) 802.2
c) 802.3
d) 802.4
8. Kombinace protokolů se nazývá:
a) sada protokolů
b) rámec
c) paket
d) buňka
9. Fyzická adresa síťové karty se označuje jako:
a) primární adresa
b) adresa LCC
c) síťová adresa
d) adresa MAC
10. Adresa IP 193.134.23.123 by byla klasifikována jako:
a) adresa třídy A
b) adresa třídy B
c) adresa třídy D
d) adresa třídy C
11. Rozsah IP adres může být rozdělen pomocí:
a) serveru DHCP
b) překladu názvů
12. Přirazení písmena nebo názvu k prostředku, který pak může operační systém nebo síťový server nalézt, se nazývá:
a) přiřazení názvu
b) mapování jednotky
c) přidělení prostředků
d) správa uživatelů
13. V síti se ekvivalent telefonního seznamu nazývá:
a) adresářové služby
b) služby DHCP
c) služby DNS
d) služby OS Web
14.Která z následujících služeb není adresářovou službou:
a) Active Directory
b) X.400
c) NDS
d) LDAP
15.Názvové služby (jako je DNS) umožňují překlad IP adres na:
a) adresy MAC
b) vyhledávací tabulky
c) čitelná jména
d) mapy sítí
16. Kolik by měla mít síť minimálně serverů DNS:
a) 10
b) 7
c) 4
d) 2
17. Který nástroj umožňuje uživatelům nalézt adresu IP spojenou se jménem?
a) nslookup
b) ip config
c) tracert)
d) ping
18.Bezdrátová zařízení mohou komunikovat s kabelovou sítí LAN prostřednictvím?
a) vstupního zařízení
b) přístupového bodu
c) dokovací stanice
d) síťové karty
19.Není-li bezdrátová síťová karta rozpoznána hostitelským počítačem, měli byste nejdříve zkontrolovat:
a) že je bezdrátová síťová karta v počítači správně a úplně zasazená
b) že je bezdrátová síťová karta správně napájena
c) že používá správné ovladače
d) že je kompatibilní s operačním systémem
20.Nechráněná oblast "před" bránou firewall sítě LAN se označuje jako?
a) demilitarizovaná zóna
b) zóna ohraničení
c) zóna zvažování
d) nechráněná zóna
21.Která z následujících možností není častým důvodem potíží kroucené dvojlinky?
a) přílišný poloměr ohybu
b) příliš dlouhý kabel
c) špatná kvalita kabelu
d) nesprávně připojené konektory RJ45
22. Procesory se sokety jsou na základní desce připevněny pomocí:
a) páčky ZIF
b) retenčního mechanismu
c) šroubu se čtvercovou hlavičkou
d) termálního maziva
23. Pro ochranu rozhraní BIOS by měl být můstek BIOS Write Enable na základní desce?
a) resetovaný
b) odebraný
c) nastavený
d) nehybný
24. Chlazení CPU je často sledováno podle:
a) infračerveného čidla
b) signálu měřícího přístroje ventilátoru
c) odvodu tepla
25. Jakou paměť by počítači poskytnul modul 4M x 32-bit DIMM?
a) 16 Mb
b) 32 Mb
c) 64 Mb
d) 128 Mb
26. Která z následujících položek by byla Adresou MAC
a) 192.168.1.1
b) 00:04:5A:D1:9D:25
c) 36g47-a
d) žádná z výše uvedených možností
27. Projde-li síťová karta interní diagnostikou, přitom však nemůže navázat připojení k síti, měli byste zkontrolovat nejdříve:
a) verzi firmware
b) verzi ovladače
c) připojení kabelů
d) místní rozbočovač nebo přepínač
28. Kabel Ethernet musí být kratší než:
a) 30 metrů
b) 70 metrů
c) 100 metrů
d) 130 metrů
29. Doba provozu zdroje UPS závisí:
a) na kapacitě baterie a připojeném zatížení
b) na úrovni napájení
c) na počtu dnů nabíjení zdroje UPS
d) všechny výše uvedené možnosti
30. Destruktivní program, který předstírá že je užitečný, se obvykle označuje jako:
a) softwarová chyba
b) Trojský kůň
c) logická bomba
d) červ
31.Virus můžete obvykle zpracovat následovně:
a) pokusíte se o opravu
b) zajistíte infikovaný soubor
c) odstraníte infikovaný soubor
32. Nejobtížnější částí plánování sítě je často:
a) výběr dodavatelů
b) výběr subdodavatelů
c) stanovení jasných cílů
d) zajištění kabeláže v budově
33.Uživatelské účty jsou uspořádány do sad, které jsou známější pod názvem:
a) balíčky
b) hierarchie
c) skupiny
d) stránky
34.Správná údržba serveru zahrnuje:
a) pravidelné vyhledávání virů
b) pravidelné kontroly a ladění jednotek
c) pravidelné provádění zálohových operací
35. Sítě Ethernet jsou častou volbou díky:
a) vysokému počtu kolizí
b) snadnému řešení potíží
c) schopnosti sledování
d) časově náročnému výkonu
36. Jednou z nejdůležitějších aspektů inovace sítí je:
a) kompatibilita hardware
b) spolehlivost zálohování
c) propustnost dat
d) uspokojení uživatelů
37. Každý uživatel v síti musí mít:
a) uživatelský účet
b) sdílenou položku
c) doménu
d) diskovou jednotku
38.Ideální heslo obsahuje:
a) více než 8 znaků
b) písmena a čísla
c) speciální znaky
d) všechny vyše uvedené možnosti
39. Kde jsou uchovávány konfigurační soubory systému Linux?
a) /etc
b) /home
c) /usr
d) var
40. K jakému účelu slouží GRUB v systému Linux?
a) defragmentace disku
b) kontrola integrity souborů
c) zavaděč
d) prostředí pracovní plochy
41. K jakému účelu slouží KDE v systému Linux
a) defragmentace disku
b) kontrola integrity souboru
c) zavaděč
d) prostředí pracovní plochy
42. Kořenové heslo systému Linux je obvykle používáno:
a) vedoucím oddělení
b) obchodním ředitelem
c) správcem
d) výzkumným pracovníkem
43. Dojde-li k potížím s přihlašováním, měli byste nejdříve:
a) ověřit, že uživatelský účet existuje
b) zkontrolovat pověření pro přihlašování uživatele
c) prověřit, zda není účet poškozen
d) ověřit přihlašovací hodiny uživatele
44. Jak odradíte uživatele, aby používal dokola stále stejná hesla:
a) nastavíte maximální stáří hesla
b) nastavíte minimální stáří hesla
c) zajistíte uchování historie hesel
45. Který nástroj můžete používat ke kontrole připojení mezi stanicemi?
a) Netstart
b) Ping
c) Ipconfig
d) Tracert
46. Který nástroj můžete použít ke kontrole směrování mezi stanicemi?
a) Netstart
b) Ping
c) Ipconfig
d) Tracert
Tak výborně, a teď se ještě můžete jít učit programovat, protože bez toho Vás do prac. poměru jako správce sítě nevemou.
Já jsem v debatě nahoře psal a to platí stále-
Hele já si jsem vědom toho,že pokud ten kurz udělám,tak není reálný jít vykonávat tu práci,pro kterou je určen.Ale jsou to určitý informace,který jsou plusový
Zaverecny test koho? Ziakov 9 stupna ZS?
Prostě pro zajimavost,nic v tom nehledej.
Ale ja v tom nieco hladam... to sa tyka toho kurzu "Správce operačních systémů pro malé a střední organizace" ?! Ak ano a podobny kurz niekto (zamestnavatel) berie za smerodajny, tak je tato krajina (CSR) pekne v riti. Ale ze sa vobec vzrusujem, pred par rokmi som videl priebeh maturit (kto sa dostavi a pride v obleku - vyhrava).
...Ak sa bavime o tom europskom vodicaku na PC, tak by to slo, aj ked uroven niektorych otazok je, vzhladom na "abcd" formu zalostna, zalostna.
Taky mi to chvíli trvalo, než mi došlo, že tuta sem postnul závěrečný otázky toho rekvalifikačního kurzu "Správce operačních systémů pro malé a střední organizace". Jen pořád nevím, jestli se mám smát nebo brečet... Asi si radší něco dám...
Za tohle jsi dal těch 35 tisíc?
Nakonec ne,stálo to 8000 od jiné agentury,proplatil pracovní uřad.Ale jsou agentury,které si cení výuku na těch 35 000.Už jim ale zatrhávají tipec a odmítají tam posílat uchazeče o rekvalifikaci.
Součástí zkoušky byla ješte práce ve VMware nainstalovat xp a server xp 2003 a vytvořit
sit
dns
domenu
uživatele-skupiny-oprávnění
cestovní profil
výchozí profil
poštu
dhcp
Ale já beru to,že nejsem nic,spíš to dávám místním k obrazu jak to funguje.....
Pro mě-něco jsem se dozvěděl a jdu se vzdělávat dál.
Uvědomte si,že když jsem chodil do školy,či učnáku,žádné výuky PC neexistovaly,je možné,že tohle dnes znají běžně absolventi 9 třídy.
Nechceš se učit Cisco? Mohu poskytnout materiály k CCNA 1 a 2 (přednášky + zadání v laboratořích). Je to v angličtině, takže by sis procvičil i cizí jazyk.
To co jsme dělali v labinách jde nasimulovat v programu Cisco Packet Tracer, čili na domácí samostudium taky použitelné.
Ale to tu nikto netvrdi! Ja som si len povzdychol nad kvalitou IT vzdelanosti (a nie, ziaci na 9 stupni ZS toto naozaj neovladaju, s tym by urcite mali problemy aj niektori ziaci SS s IT zameranim, ale o to nejde). Zrovna v tychto dnoch som sa o podobne kurzy zacal zaujimat, pretoze by sa mi nieco podobne jaksi hodilo vlastnit, aby som mal v zivotopise aspon nieco z IT oblasti. Po tvojom dnesnom prispevku ale zacinam pochybovat, ze v rodnom jazyku existuje test, ktory by bol vyzvou a mal nejaku "hodnotu" (tj. ze nim neprejde kazdy, kto sa dostavi na skusku).
Můžeš si udělat certifikáty pro Microsoft (MCSA) nebo Cisco (CCNA). V rodném jazyce to ale není. Máš to ale jen pro sebe. Osobně dávám přednost praktickým věcem a prověřeným postupům. Je tu ale hrozný nezájem firem o stáže mladých v této oblasti a néjen v této. Když má člověk zájem, většinou mu ani nestojí za odpověď. Spíš se mu ještě místo rady vysmějou - taková ta typicky česká arogance.
Myslím, že během toho kurzu jsi posbíral dost znalostí, někteří se tu ofrňají, ale na to nehleď. Přijde mi, že nemáš problém vstřebávat počítačové znalosti a to je dobře, je to příliš široký obor, člověk se tam pořád učí. Smyslem IT není něco se naučit a pak to spokojeně dvacet let využívat, ale prakticky neustále se držet v kontaktu s posledním vývojem.
Otázka zní, jestli ti tvůj zdravotní stav dovolí práci, kdy budeš vysedávat 8h denně (samozřejmě s přestávkami) u PC. Další otázka je angličtina - jestli jsi schopen komunikovat. Pokud ano, dává to zase víc možností.
Ono je to o tom, ci chces nieco vediet alebo mat "papier".
Sam som skolil jednotlivcov v roznych oblastiach pc, vyuzil som aj to, ze som skolil pre profesionalnu firmu v oblasti personalneho managmentu, time mangmentu a pod, cize skor ekonomicke veci, ale mal som hlavickovy papier (diplom;o)), kde som vydaval sovedcenia o absolvovani mojich kurzov. Vacsina tych ludi chcela mat len papier, ale trapil som sa s nimi poctivo a snazil sa ich nieco naucit.
Pokial dal za taketo skolenie 8k su to vyhodene peniaze. Taketo skolenie aj s papierom mu moze dat kludne par ludi z poradna timu a dovolim si tvrdit, ze vedomosti budu nasobne vacsie ako pri skoleni co oabsolvoval. Nehovoriac o vyhode individualneho pristupu.
Pamatam si ako som skolil pred 12 rokmi, ked sme zacinali s wifi par ludi a dnes su minimalne 2, co maju siete daleko vacsie ako ja (tisice userov), takze ziaci davno predbehli ucitela.