Jakou rekvalifikaci zvolit ?
Ahoj všem.
Jsem ročník 1976,po operaci páteře nezvládnu již vykonávat kuchařinu,v hospodě dělám od sedmnácti.Ocitl jsem se tedy na Pracovním uřadu.Potřebuju práci v teple,fyzicky nenáročnou....
Díval jsem se na možnosti rekvalifikací,něco okolo počítačů,to by mě bavilo.Když by došel k Vám do firmy,někdo žádam o hoknu s takovým lejstrem,dostal by zaměstnání nebo je to k ničemu?Díky za odpověd.
(Určitě k něčemu to je,člověk se něco naučí,ale mě zajímá,jestli žadatel s rekvalifikací není prostě jen-no tak ty na to rovnou zapoměn,další....... )
Správce operačních systémů pro malé a střední organizace
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/spravce_operacnich_systemu_pro_male_a_stredni_organizace_2.pdf
Pracovník grafického studia
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/pracovnik_grafickeho_studia_2.pdf
Počítačová gramotnost dle sylabu ECDL
- https://portal.mpsv.cz/upcr/kp/jhm/rekvalifikace/pocitacova_gramotnost_dle_sylabu_ecdl.pdf
Součástí zkoušky byla ješte práce ve VMware nainstalovat xp a server xp 2003 a vytvořit
sit
dns
domenu
uživatele-skupiny-oprávnění
cestovní profil
výchozí profil
poštu
dhcp
Ale já beru to,že nejsem nic,spíš to dávám místním k obrazu jak to funguje.....
Pro mě-něco jsem se dozvěděl a jdu se vzdělávat dál.
Uvědomte si,že když jsem chodil do školy,či učnáku,žádné výuky PC neexistovaly,je možné,že tohle dnes znají běžně absolventi 9 třídy.
Ale to tu nikto netvrdi! Ja som si len povzdychol nad kvalitou IT vzdelanosti (a nie, ziaci na 9 stupni ZS toto naozaj neovladaju, s tym by urcite mali problemy aj niektori ziaci SS s IT zameranim, ale o to nejde). Zrovna v tychto dnoch som sa o podobne kurzy zacal zaujimat, pretoze by sa mi nieco podobne jaksi hodilo vlastnit, aby som mal v zivotopise aspon nieco z IT oblasti. Po tvojom dnesnom prispevku ale zacinam pochybovat, ze v rodnom jazyku existuje test, ktory by bol vyzvou a mal nejaku "hodnotu" (tj. ze nim neprejde kazdy, kto sa dostavi na skusku).
Můžeš si udělat certifikáty pro Microsoft (MCSA) nebo Cisco (CCNA). V rodném jazyce to ale není. Máš to ale jen pro sebe. Osobně dávám přednost praktickým věcem a prověřeným postupům. Je tu ale hrozný nezájem firem o stáže mladých v této oblasti a néjen v této. Když má člověk zájem, většinou mu ani nestojí za odpověď. Spíš se mu ještě místo rady vysmějou - taková ta typicky česká arogance.
Myslím, že během toho kurzu jsi posbíral dost znalostí, někteří se tu ofrňají, ale na to nehleď. Přijde mi, že nemáš problém vstřebávat počítačové znalosti a to je dobře, je to příliš široký obor, člověk se tam pořád učí. Smyslem IT není něco se naučit a pak to spokojeně dvacet let využívat, ale prakticky neustále se držet v kontaktu s posledním vývojem.
Otázka zní, jestli ti tvůj zdravotní stav dovolí práci, kdy budeš vysedávat 8h denně (samozřejmě s přestávkami) u PC. Další otázka je angličtina - jestli jsi schopen komunikovat. Pokud ano, dává to zase víc možností.
Ono je to o tom, ci chces nieco vediet alebo mat "papier".
Sam som skolil jednotlivcov v roznych oblastiach pc, vyuzil som aj to, ze som skolil pre profesionalnu firmu v oblasti personalneho managmentu, time mangmentu a pod, cize skor ekonomicke veci, ale mal som hlavickovy papier (diplom;o)), kde som vydaval sovedcenia o absolvovani mojich kurzov. Vacsina tych ludi chcela mat len papier, ale trapil som sa s nimi poctivo a snazil sa ich nieco naucit.
Pokial dal za taketo skolenie 8k su to vyhodene peniaze. Taketo skolenie aj s papierom mu moze dat kludne par ludi z poradna timu a dovolim si tvrdit, ze vedomosti budu nasobne vacsie ako pri skoleni co oabsolvoval. Nehovoriac o vyhode individualneho pristupu.
Pamatam si ako som skolil pred 12 rokmi, ked sme zacinali s wifi par ludi a dnes su minimalne 2, co maju siete daleko vacsie ako ja (tisice userov), takze ziaci davno predbehli ucitela.