Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Denní ne/svícení u aut

To denní svícení na autech mě občas pěkně sere. Nevadí mi, že auta musí svítit, ale že automatický denní svícení je pro spoustu řidičů tak alibistický a pohodlný, že zapomínají rozsvítit potkávací světla za snížené viditelnosti. Dneska ráno o půl sedmé, ještě bylo furt trochu šero, místy mlha a zase jsem potkal několik aut, který svítily jen LED světlama, nebo večer okolo šesté, kdy už bylo zase šero. Což o to, zepředu to je ještě vidět, ale zezadu je to neosvětlený a není problém takovýho vola spatřit na poslední chvilku.
Taky zapomínají pustit potkávačky v tunelu. Tam přestává veškerá prdel, hromadná nehoda kvůli neosvětlenýmu magorovi v tunelu moc oblíbenej sport není.

Další věc, co mě sere, že mraky aut to má namontováno blbě. Buď ty světla mají malinkatý, že nejsou skoro vidět, nebo je mají příliš nízko, takže při přejezdu vrcholku kopce jsou vidět vcelku pozdě. Navíc denní svícení má zhasnout při rozsvícení potkávacích světel (nebo už obrysových?), což opět spousta aut nesplňuje, prostě jim to svítí furt. Zajímalo by mě, jestli to policajti nějak pokutují a jestli to projde STK (nepočítám za flašku, to je něco jinýho).

Já osobně na autě denní svícení mám, ale nepoužívám, mám trvale rozsvíceny potkávačky. Denně jezdím přes tunel, nemusím na to myslet, abych to pustil, stejně jako když se večer zešeří. Auto má světla vyřešeny inteligentně, takže když zastavím motor, tak zhasnou potkávačky a když vytáhnu klíče, tak to zhasne úplně, tudíž se nemusím bát vybité baterky kvůli puštěným světlům. Pak stačí nastartovat a světla se rozsvítí samy. Pohodička.

Co vy a denní svícení, jak to vidíte?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Já si nechal udělat denní svícení od jedné firmy a to tak, že když nastartuji, tak se rozsvítí normá…
Gumboy19 07.03.2014 13:23
Gumboy19
A když to maj ještě blbě udělaný, nebo nastavený, tak v noci jim svítí potkávačky a k tomu ještě ty…
Prasak 07.03.2014 13:39
Prasak
Pozor! LED světla v noci už nesmí zhasínat, mají funkci obrysových světel. Tak to musí být u nových…
Rce 07.03.2014 14:09
Rce
U LED zabudovaných ve světlometech to chápu a tam mi to nevadí. Zrovna včera jsem potkal jednoho nov… poslední
Prasak 07.03.2014 20:29
Prasak

Já si nechal udělat denní svícení od jedné firmy a to tak, že když nastartuji, tak se rozsvítí normální klasická světla jak vepředu tak i vzadu takže jsem vidět, podle mě je dobře když auta svítí ve dne, kolikrát vidím ve dne auta, která nesvítí a člověk nikdy neví zda jednou a nebo stojí, tohle je prostě plus. Co se týče LED tak některé mi vadí, hlavně ty co vypadají že svítí dálkovými. Ještě k tomu jak jsi psal že ti vadí když mají auta LEDky dole, čili když jede auto do kopce a jsou vidět nejdříve zhasnutá světla a potom už denní, tohle je největší problém nových Škodovek, které mají funkci DayLight a denní svícení mají zabudované v mlhovkách

A když to maj ještě blbě udělaný, nebo nastavený, tak v noci jim svítí potkávačky a k tomu ještě ty mlhovky. To je pak žůžo. Ale všimnul jsem si toho i u spousty nových aut, který mají LED svícení zabudovaný od výroby, že jim to prostě v noci nezhasíná a svítí to s potkávačkama.
K těm nízko montovaným světlům - nejen ty nízko posazený mlhovkový světla, ale někteří to mají ručně přidávaný ještě níž, nebo nemají tušení, jaký jsou předpisy a mají to příliš blízko u sebe, minimum je (tuším) 60cm od sebe. Ale těch je naštěstí minimum.

Pozor! LED světla v noci už nesmí zhasínat, mají funkci obrysových světel. Tak to musí být u nových aut nebo u dobře namontovaných dodatečně, kde původní obrysová světla se vyndavají (nesmí svítit dvoje obrysová světla). LED by ale měla svítit v noci polovičním jasem. Nevím který chytrák tenhle EU předpis vymyslel, ale je to bohužel tak.

Můj osobní názor je na denní svícení rozporuplný. Na jednu stranu je to dobře, protože třeba za deště nebo při šeru to lidi zapínali pozdě, kdy už vozidlo nebylo vidět. Za plného dne, obzvlášť za slunce mi to docela vadí, některý pitomec dovede jet s dlouhejma světlama a docela mně oslňuje do brejllí, i ostrá LED světla mi za dne někdy vadí. Když dojedu delší trasu, mám oči jako tenisáky.

U LED zabudovaných ve světlometech to chápu a tam mi to nevadí. Zrovna včera jsem potkal jednoho novýho Pažouta a tomu svítily potkávací světla a k tomu i LED, i když nebyly zabudovaný přímo ve světlometech, ale kousek vedle. Ale svítilo to poloviční intenzitou, jak díš. Kurnik, aby se v tom čert vyznal.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru