Také vymýšlíte, jaké heslo zadat do různých IT služeb?
Zadejte užívatelské jméno!
…………………………
- Zadejte heslo!
- jablko
- Lituji, heslo musí obsahovat minimálně 8 charakterů!
- červenýjablko
- Lituji, heslo musí obsahovat min.1 číslici!
- 1červenýjablko
- Lituji, heslo musí obsahovat min. jedno velké písmeno!
- 1ZASRANÝčervenýjablko
- Lituji, heslo nemůže obsahovat za sebou nasledující velká písmena!
- 1ZasranýČervenýJablkoAnaserSi!
- Lituji, heslo nemůže obsahovat diakritické znaky!
- 1ZasranyZhnilyCervenyJablkoAchcipniTyhazleJakTohleNeprijmes
- Lituji, toto heslo je už obsazené!
Tohle nastesti neresim, volim si nahodny sled 8-16 znak A-Z, 0-9. To uz by muselo byt aby bylo nekde obsazeny nebo neprijaty.
Poslední pokus je fantastický, konečně něco pro zasmání.
Ano, tohle je mi povědomé.
Mám tak unikátní heslo, že mi žádná služba ještě nevynadala. Používám ho všude s drobnými obměnami.
Možná ti to přijde divné, ale takové heslo máme všichni.
Trefils mé slabé místo.
Tohle je nic. U nás v práci si ajťáci vymysleli, že musíme hesla měnit každý měsíc. Hesla se postupně ukládají, tzn, ty předchozí nelze už nikdy použít. Logujeme se do asi pěti, šesti systémů, všude měnit po měsíci heslo. Vtipné je, že všichni časem sklouzli k tomu, že si jen obměňují poslední číslo v hesle, tzn, takové heslo a jeho případné rozluštění, pokud by se někdo dostal k předchozím heslům je zbytečné. Ale jim to nedochází a ještě nás otravují tím, že se jednotlivé systémy po určité době nečinnosti odhlašují.
Divní pazgřivci.
Tenhle pohled bezpečáků nechápu a snažím se v debatách s nimi jim ho vyvrátit.
Myslím si, že nastavení politky na změnu hesla jednou mesíčně s nemožností použít zpětně (5-10 hesel zpětně, navíc lze hlídat i podobnost, takže měnění posledního čísla, nebo změna písmena z malého na velké, by neprošlo), vede naopak ke snížení bezpečnosti. Lidé sklouznou k tomu, že heslo mají někde při ruce poznačené (v peněžence, na monitoru, v šuplíku, pod klávesnicí), což je mnohem nebezpečnější, než když mají jedno, podle patřičně silné politiky vygenerované (je třeba je naučit, jak si heslo vytvořit, aby se dalo zapamatovat a zároveň mělo tu komplexitu) a nechat jim ho pod dobu užívání. Chce to ale trochu snahu i ze strany uživatelů, například když dojdu do situace, kdy mé heslo je prozrazeno (dozví se ho někdo další), tak přijdu a požádám o změnu. Takhle se bezpečáci snaží bojovat proti blbosti (a nezodpovědnosti uživatelů) restrikcemi, místo aby si uživatele snažili vychovávat.
Je už na čase dát všude čtečky otisků prstů a bude pokoj. Mám to na novém ajfounu a jsem s tím spokojen, jak dobře funguje. Je fakt, že napsané heslo na Post-it a plácnuté na monitor je naprd. Když chodím po firmách, tak většinou to tak mají. Jen barva lístečků se liší . I heslo k IT bankovnictví...
Akorát že ty čtečky otisků jsou dobré tak pro bratrstvo kočičí pracky, když se to s ní dá odemknout.
http://www.youtube.com/watch?v=1OFW6Va1m5k
Tím slabým místem jsem myslel choromyslné překládání slova "character".
U nás v práci chtějí změnu hesla naštěstí po půl roce a nekontrolují jestli se změní jen jedno místo. A nevymysleli si to ajťáci, ti byli první proti, šlo to z vyšších kruhů.
* Zadejte nové heslo:
Penis
* Vaše heslo není dostatečně dlouhé.
LOL
Staci si pamatat heslo do Win a do Keepass-u a mas po problemoch.
Používám "cintáty" z filmů. Např. "smrdutyopossume" či "tomahluchonemec" nebo "kvakvakvokvax" etc. Moje soukromé SSID se jmenuje "Hrad v Karpatech". Nutná čísla v heslech na některých webech mě serou, ale co nadělám...
Já píšu slovo s diakritikou a místo diakritiky čísla na příslušné klávese. Když to mají moc smrduté a chtějí i velká písnmena, tak samohlásky velkými. Dobře se to pamatuje a je to pro ně schramstnutelné. Třeba
příliš - p59li3
červené - 4ervEn0
jablíčko - jAbl94ko
Dobrý nápad . Svičnout se do engliš a použít česká slova mě nenapadlo. Píšu si do blbajzníku.
My psali v IM na noťasech bez numerické čísla bez Shift, jelikož jsme byli líní, takže třeba "čí kg" (49 kg) a tohle je vlastně obráceně.
Všechny vynálezy vznikají z lenosti a polovině z toho jsou katalyzátorem nápoje s obsahem alkoholu.
bohužel s tímhle crackeři celkem počítají..
pro důležitý věci mám keepass a jeho generátor. kdb mám zálohovaný všude možně. ty hesla by ze mně ani nevytloukli, páč je nevím. + kdyby došlo k nehoršímu, tak hesla obnovím osobně. jinak na hesla tak nějak dlabu.
Keepass je bezvandý, hlavně se mi líbí, že stejná databáze funguje pod Linuxem, v Apple, iPhonem i na Androidu (widle neuvádím, jsou pro mne sprostým slovem). Lze to bez obav přenášet Dropboxem mezi zařízeními (databáze je vydatně šifrována).
To Kmochna, Rce
Zdar pánové, používáte v Keepass nějaké doplňky (jaké)?
Díky
nepoužívám a mám kp verze 1,2. sice mám i ten novej, ale zvyk je zvyk. pak mám kp na androidu. na win ho mám schovanej ve skrytém trucrypt souboru a ten mám schovanej v systému a je na klíč. a šmudlo hledej.
Heslo používám jedno, v obměnách. Je jím moje někdejší přezdívka (nevulgární), jíž mne častoval bratr. Kde to není nutné, tak ji mám jen malými písmeny. Někde to chce numera a znak, tak je heslo přibližně takové: H_____19xy+ kde xy je dvojčíslí mého roku narození.
Jo, hnete me to taky. Pro "generovani" hesel pouzivam prvni pismena z neceho zapamatovelnyho, takze silne heslo :"Bpv1.mVmBlcHzklh" generuje prvni sloka z Machova maje. Bohuzel, heslo do debilniho SAPu musi byt osmimistne a menit se kazdy mesic, navic v SAPu akorat vykazujeme hodiny a nic vic nemuzem - takze to demonstrativne resim tim Post-it em nalepenym na monitoru, abych ITky nasral...
v práci máme asi povinnost zamykat pc (win+lock) při každém odchodu od něj.
s kolegy z it oddělení vycházíme různě, ale mám pocit, že na mě šéfům bonzují, když vidí že se něčím takovým neobtěžuju. a to ještě neví, na kolik minut jsem si změnil automatické zamykání spořiče, to by je museli omývat (a zas by někam něco hlásili).
hesla bych potřeboval nejlépe automaticky zjišťovat batkou, což si bohužel můžu dovolit jen u sebe doma :(
I na IT jsou šplhounský, bonzácký kurvy? No jo, takový najdeš všude. Někdy by za svou podstatu lidstvo zasloužilo nevylézt z jeskyní a být na vrcholku evoluční pyramidy.