Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jaký preferujete zvuk

Zdravím, při čtení jednoho dotazu na PC poradně mi probleskla v hlavě myšlenka o reprodukci hudby a o tom, jak to vlastně mám já a jak vždy ladím vše k obrazu svému tak, aby mi to vyhovovalo.

Trošku situaci nasvětlím. - Mám rád ekvalizér nastavený do véčka (záleží samozřejmě na tom, na čem to zrovna nastavuju a mám svoje specielní nastavení, které mi vyhovuje. Nestrpím jakékoli zkreslení zvuku - zásadně nesnášim reprodukci z jakéhokoli telefonu (ač už se jedná o super mega walkman extra bass-sound, toto proste NE! Všechny možné nokie se pyšnily svým zvukem. Jediné telefony, které dokázaly vydat něco připomínající čistej zvuk byly staré plečky s monofonim zvoněnim. Většina z nich totiž dokázaly tento základ podat bez zkreslení.

Setkal jsem se už s několika staršími hi-fisty, kteří jsou zhýčkaní minulou dobou, kdy si o křišťálovém zvuku této doby mohli nechat jen zdát. Tito jsou zvyklí na uplně jiný zvuk, než já. (Vytažené středy, minimum bas a výšky tak na normálu. Jak první nahrávka Beatles. To jsem opravdu takovej magor, nebo to tak prostě je? :-) Samozřejmě záleží na stylu muziky, kterou poslouchám.
Co si o tom myslíte vy? :-)

Předmět Autor Datum
Trošku basů, ale musí být čistý, nehuhlající, trochu výšek, ale aby to nervalo uši. Pokud je k dispo…
Prasak 30.12.2013 12:43
Prasak
Je mi to naprosto u (_._) Jediné co nesnesu jsou stoupové namachrovaně se procházející po ulici s hu…
Redsnake 30.12.2013 12:50
Redsnake
Muziku "direct" bez SW a ekvalizace, film jak to jde - nejlépe Neo6, ani DD5.1 není tak ouplně od bl…
mif 30.12.2013 13:19
mif
Do ekvalizéra moc nerýpu. Jen si např. trošku zesílím nízké frekvence ve VLC. 60 Hz o 10 dB, 170 Hz…
Niko Bellic 30.12.2013 15:20
Niko Bellic
Tito jsou zvyklí na uplně jiný zvuk, než já. (Vytažené středy, minimum bas a výšky tak na normálu. J…
lední brtník 30.12.2013 15:37
lední brtník
Jo, ty nový plochý krámy maj zvuk stejně placatej, jak samotnej panel. Vyloženě si to říká o propoje…
Prasak 30.12.2013 15:55
Prasak
není na scartu přítomen hliník? respektive output? když ne, řekni ježíškovi, nedávno tu běhal kolem.
lední brtník 30.12.2013 17:46
lední brtník
Tak to přesně mám, zvuk ze scartu do AV reciveru a sloupů se subwooferem. Myslel jsem to tak, že CRT…
Prasak 30.12.2013 20:17
Prasak
Pravdu díš. Mám taky CRT televizi (72cm 100Hz Thomson) a zvuk vedený ze settopboxu do zesilovače, k…
Dale Cooper 30.12.2013 21:04
Dale Cooper
Já to mám taky jen 2.1, bo satelity bych neměl kam dát. Ten subwoofer by ani nebyl nutnej, ale ten r…
Prasak 30.12.2013 22:59
Prasak
O subwoofer jsem sestavu doplnil nedávno. Je to nějaký Hyundai, čínský výrobek. Asi žádné hifi, ale… poslední
Dale Cooper 31.12.2013 14:52
Dale Cooper
Doma poslouchám hudbu bez zařazených korekcí, nejsou třeba. Na zesilovači mám korekce vypnuté a zvuk…
Dale Cooper 30.12.2013 21:01
Dale Cooper
Ještě za doby, kdy jsem se touto oblastí zabýval a nebyl to koníček, ale kůň, bych na to odpověděl n…
Craft 30.12.2013 23:32
Craft
Tak tak. Oriony jsem kupoval samozřejmě již starší, jsou ale v pěkném stavu. Zvukově k TV postačí, j…
Dale Cooper 31.12.2013 14:50
Dale Cooper

Trošku basů, ale musí být čistý, nehuhlající, trochu výšek, ale aby to nervalo uši. Pokud je k dispozici, zapnu Loudness. Nesmí se však ztratit středy, tedy hlasový spektrum, což je často problém levných 2.1 sestav k PC. To raději nějaký ty basy oželím.

Mám rád ekvalizér nastavený do véčka

Neříká se tomu "německá vana"?

Tito jsou zvyklí na uplně jiný zvuk, než já. (Vytažené středy, minimum bas a výšky tak na normálu. Jak první nahrávka Beatles.

kazetofonoví hifisti, potřebují vychutnávat helenku národní poklad.

pokud to jde, preferuju véčko. stejně už hluchnu, nemá cenu zvuk moc řešit.

soused má ještě starou 55cm crt telku, repráky využívají plastovou bednu jako ozvučnici.
když jsem se vrátil k sobě kde hrál stejný film, překvapilo mě jak špatný zvuk mají ty uzoučké reprotrapy v lcd panelech - respektive jak jsem si na to už zvyknul.

Pravdu díš. Mám taky CRT televizi (72cm 100Hz Thomson) a zvuk vedený ze settopboxu do zesilovače, k tomu asi 30 let staré třípásmovky z produkce maďarského Orionu a zvuk je výborný. Stejně tak z DVD. Přemýšlel jsem nad nějakým 5.1 receiverem, ale TV mám v docela malém půdním pokojíku...

Já to mám taky jen 2.1, bo satelity bych neměl kam dát. Ten subwoofer by ani nebyl nutnej, ale ten reciver od Pioneeru prostě neumí udělat solidnější basy a ty bedny by to přitom dokázaly samy o sobě, koneckonců, každá má na sobě dva basový reproduktory. Naštěstí subwoofer (Magnat) má ty basy opravdu pěkný a čistý.

Doma poslouchám hudbu bez zařazených korekcí, nejsou třeba. Na zesilovači mám korekce vypnuté a zvuku to jen prospívá.
Blbě provedenou nahrávku to ale odhalí celkem snadno; bohužel takových je celkem dost. Naproti tomu zvukově dobré nahrávky (třeba SACD Pink Floyd "Dark Side of the Moon") jsou zvukovou nirvánou :-)

Ještě za doby, kdy jsem se touto oblastí zabýval a nebyl to koníček, ale kůň, bych na to odpověděl nějak takto...každý, kdo používá ekvalizér a jiné mršiče zvuku, tedy i korekce výšek a basů, ať si koupí discmana a bude spokojen. Dnes je mi to šumák :-D Věru u kvalitního audio zařízení a kvalitních zvukových nosičů to není potřeba. Jedinou korekci, kterou jsem uznával byl systém BBE od Aiwy, který uměl přidat výšky na vysokých frekvencích bez přidání šumu. Doba ale pokročila a analog vystřídal digital, ale že by se tady něco k výrazně lepšímu poslechu změnilo, tak tady se revoluce nekoná, spíše je tomu naopak. Zvuk v různých LCD TV, mikrosystémech, apod. design laděných zařízeních, většinou čínské výroby zrovna zvukem neoslní. Některé jsou doslova katastrofa a připomíná zvuk ze starého telefonu po drátě. Holt princip klasických reproduktorů osazovaných v repro soustavách s dostatečně velkou ozvučnicí se nedá ničím nahradit, akorát se tady mění materiál membrán, ale princip reproduktoru je stále stejný. Takže z mého pohledu se vlastně změnilo prd, někdy i díky různým komprimovaným formátům spíše je to mnohdy o uši. Banda jak kdysi všechno rvala do mp3, dneska již raději šáhnou po FLAC, ani se jim nedivím. Mimochodem, pokud si někdo nahraje frekvence od cca. 16kHz do 20kHz do mp3 pomocí kodeku Lame a připojí si to pak na osciloskop, asi by se divil, co z toho ten kodek na těchto frekvencích udělá. Já to zkoušel a nestačil jsem se divit. O moc lépe tady nedopadl ani OGG, prostě děs a můžete mít bitrate třeba 320 s nejvyšší možnou nastavitelnou kvalitou.

BTW: Značku reprosoustav Orion jsem svého času také vlastnil a na svou dobu to byly dosti slušné 3p regálovky. Pak šli do světa a dodnes mám předělané sloupovky TVM a uzpůsobené na svůj poslechový žánr. Dnes mi to už stačí a žádný upgrade neplánuji. Sice žádné dělo, ale jak slyším některé reprosoustavy i ve vyšší cenové hladině, tak si říkám, proč bych to taky měnil. Svého času jsem měl i JBL centr a efekty, ale pak šli také do světa a zůstal jsem u klasického sterea. Filmy moc nesleduji, tak mi to nechybí :-)

Tak tak. Oriony jsem kupoval samozřejmě již starší, jsou ale v pěkném stavu. Zvukově k TV postačí, jako monitorové repro by to už nebylo ono...
Repro k "hlavní" sestavě mám AQ, dvoupásmové sloupovky. Osazeno dvěma středobasy TVM a nějakým dánským výškáčem. Slouží mi již dvanáct let a měnit je nehodlám.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru