Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ďalšia vec, ktorá ma zaujíma z 2. svetovej vojny je tá keď Hitler dobyl Francúzsko, prečo sa nevylod…
Max15 15.11.2013 14:00
Max15
keď Hitler dobyl Francúzsko, prečo sa nevylodil v Británii Proč, protože jako kaprál byl vojensky z…
L-Core 15.11.2013 15:15
L-Core
Historia ma bavi a trosku si myslim, ze uz mam o tomto nastudovane. Hitler nebol tak celkom mimo, ak…
fleg 18.11.2013 14:01
fleg
Ze začátku mu jeho riskantní taktika vycházela, ale jeho největší chyba byla, že si nenechal poradit…
molo 26.11.2013 19:46
molo
Myslím že bychom nešprechtili tady, ale v nejlepším případě někde za Uralem v pracovních lágrech. nový
Jack 27.11.2013 10:29
Jack
Vrtá mi hlavou: V dokumentech o válce co se vysílají v televizích se tvrdí, že dokud nepřišly do vál… nový
Yarda 27.11.2013 14:09
Yarda
Měly v základu dvojnásobný dolet např. oproti spitům. Něco kolem 1500 km. Těch cca 700-800 km navíc… nový
Zarniwúp 27.11.2013 19:22
Zarniwúp
Nebolo to v zaklade, bolo to s pridanymi nadrzami, ktore Spity nemali. Nicmenej anglani robili dost… nový
fleg 27.11.2013 19:25
fleg
V základu měl kolem těch 1500, s přídavnými přes 3500. Spit IX měl v základu asi 700 a s přídavnými… nový
Zarniwúp 27.11.2013 21:32
Zarniwúp
Treba rozlisovat dolet a bojovy dolet. Plne vyzbrojený Mustang taký dolet proste nemal. Hlavne nie s… poslední
fleg 28.11.2013 07:28
fleg
Mustang se od ostatních ještě trochu lišil tím, že měl laminární profil křídel. Měl menší odpor vzdu… nový
molo 27.11.2013 19:38
molo

Ďalšia vec, ktorá ma zaujíma z 2. svetovej vojny je tá keď Hitler dobyl Francúzsko, prečo sa nevylodil v Británii. Mohol tak spraviť ešte pred útokom na Rusko a podľa môjho názoru keď by Britániu dobyl pozemnými jednotkami, tak Amerika by sa do vojny s Nemeckom nehrnula keďže musela bojovať v Pacifiku. Čo si o tom myslíte? Nemal Hitler dosť mužov na vylodenie v Británii alebo dosť zdrojov.

Historia ma bavi a trosku si myslim, ze uz mam o tomto nastudovane.
Hitler nebol tak celkom mimo, ako vojensky nevedel nic, ale mal na zaciatku strasne stastie. Obsadenie Francuzska bola totiz hlavne jeho zasluha, cely generalny stab bol totizto zato, ze utocit sa ma pomaly, ale Hitler si presadil bleskovu vojnu, cize donutil tankove divizie cez riskantny prechod horami, cim prekvapil a obisiel Francuzov tak dokonale, ze ich polozil za par tyzdnov na kolena. Pritom dost riskoval, tanky boli velmi zranitelne bez pdopory poechoty nielen v otvorenom terene, ale hlavne pri prechode uzkymi horskymi presmykmi.
Navyse tato taktika mu vychadzala pri Barbarose jak svina tiez az pokedy nespravil osudove zle rozhodnutia. Hitler bol mystik a po pociatocnych uspechoch nadobudol pocit neporazitelnosti, navyse dost zlyhala nemecka rozviedka a podcenila rusov.
Odpoved preco sa nevylodil v Britanii je jednoducha. Hitler to chcel, ale dvaja ludia ho presvedcili, ze Britania je na kolenach. Prvy bol Goring, ktory sa chvastal, ze Luftwafe znici Britaniu zo vzduchu Opat zlyhala rozviedka pri odhade pocte lietadiel, ktore proti nim mozu anglani nasadit.
Druhy clovek bol admiral Donitz, ktory zase prilis veril ponorkam a slubil Hitlerovi, ze Britaniu znicia z mora, co sa im takmer podarilo. Bohuzial pre Nemcov, nemali dostatocny pocet ponoriek, nestihali rychlo vyrabat nove a USA pomohli Britani 23:55 dodavkou torpedoborcov a protiponorkovych lietadiel.
Termin vylodenia bol urceny, bol by sa urcite podaril, Anglicania na Nemcov v tej dobe naozaj nemali, ale zbytocne rozdelil svoje sily a proste to prepiskol.

Ze začátku mu jeho riskantní taktika vycházela, ale jeho největší chyba byla, že si nenechal poradit a za každou cenu muselo být po jeho.
Kolikrát mu generálové v Rusku radili ustoupit a přeskupit se na lepší obranné pozici, ale on je doslova ignoroval a díky jeho stupiditě byly zajmuty statisíce vojáků zbytečně.
Ale buďme rádi, že to dopadlo jak to dopadlo, jinak už bychom tu třeba šprechtili.....

Vrtá mi hlavou: V dokumentech o válce co se vysílají v televizích se tvrdí, že dokud nepřišly do války mustangy, tak stíhačky měly malý dolet a spojenecké bombardéry se na Německem musely obejít bez stíhací ochrany. V čem spočívalo, že ty mustangy byly o tolik lepší? Konstrukce byla klasická, motory snad britské, nic tak převratného v tom nevidím.

Mustang se od ostatních ještě trochu lišil tím, že měl laminární profil křídel. Měl menší odpor vzduchu a dosahoval větších rychlostí. Ale v základu měl motor Allison, který ve větších nadmořských výškách neměl dostatek výkonu. Pak tam Britové namontovali motor merlin, který měl větší výkon + přídavné nádrže a už mohli letět kam chtěli.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru