Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Hrátky s totalitarismem

http://denikreferendum.cz/clanek/21641-cesky-navrat-k-totalitarismu

Co se stalo. Michal Uhl, syn Petra Uhla, pomáhá uprchlíkům (imigrantům) v jejich cestě přes ČR. Několik jich nechal u sebe přes jednu noc přespat. A našel se jiný aktivista, který usoudil, že by Michal Uhl mohl být pašerákem lidí a podal trestní oznámení. Policie Michala Uhla vyzvala k podání vysvětlení, ten tak učinil a tím to podle všeho skončilo.
Podání vysvětlení ovšem není výslech. Podání vysvětlení rozhodně neznamená, že by bylo zahájeno trestní stíhání. Jedná se, jakkoli jde o opruz, o možnost pro nařčeného z trestného činu vyjádřit se k tomu.

A Petr Uhl v odkazovaném článku...:

Podávání trestních oznámení se stalo v této zemi národním sportem, i když je to institut z hlediska právního státu evropského kontinentálního typu dost zbytečný – státní zástupce a také policie musejí podle trestněprávní zákonné zásady legality stíhat všechny trestné činy, o nichž se dozvědí, pokud zákon nebo mezinárodní smlouva, závazná pro ČR, nestanoví něco jiného. Naopak, zjevně nedůvodná trestní oznámení, jako například tvrzení, že se někdo dopustil neexistujícího trestného činu, by měla policie odkládat, aniž bude obtěžovat oznámenou osobu voláním k podání vysvětlení.

Nerozumíte? Tak já vám to přeložím.
Protože Michal Uhl se dle Petra Uhla se rozhodně žádného trestného činu nedopouští, měla by být pro plebs zrušena možnost podávat trestní oznámení, a policie by se měla zabývat se trestním oznámením podle toho, jak se vyspí.

Petr Uhl svou filipiku nazval Český návrat k totalitarismu, ale zřejmě psal o sobě...

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Když si odmyslím "výbušné" téma imigrantů (a z toho plynoucích závěrů), tak musím jednoznačně říct,…
touchwood 13.11.2015 08:30
touchwood
Petr Uhl, ať z blbosti, nebo záměrně směšuje podání vysvětlení a výslech, ale já si jeho vývody vykl…
Zarniwúp 13.11.2015 14:23
Zarniwúp
A jaký je mezi tím rozdíl? Myslím prakticky, ne de iure. Podle mě tak jako tak zabiješ čas povídáním…
touchwood 13.11.2015 15:15
touchwood
Rozdíl, a to podstatný, je právě de jure. Jestli rozdíl de jure nepovažuješ za podstatný (asi jako U…
Zarniwúp 13.11.2015 15:45
Zarniwúp
Zarni ved sa nehraj na slepeho. Ved musis vediet o co tw ide. Nie je podstatne, co Uhl na stanici ro…
fleg 13.11.2015 16:36
fleg
To snad neni mozny:-D. Zase nic nevis a zase se ke vsemu vyjadrujes. Nekde jsem cetl clanek i s odka…
Radek 13.11.2015 20:06
Radek
Prevadecstvi je v CR trestny cin. Takze uhl sabat, protekcni synkosmrad, pachal vesele trestny cin…
merlouska 13.11.2015 23:32
merlouska
A on nekoho prevadel? Ja to teda moc nesleduju, ale mam dojem, ze jsem cetla, ze je u sebe nechal pr…
Radek 14.11.2015 10:21
Radek
No tak promin, ze jsem si dovolila se zeptat. Nectu tu uplne vsechno. A jen tak ciste teoreticky..… poslední
merlouska 15.11.2015 14:53
merlouska
líbí se mi, jakou mají ty dvě prasata - cejna a radek - nezakrytou radost, že podle rudého práva na…
lední brtník 14.11.2015 23:31
lední brtník
Na prase si ukazuj doma před zrcadlem, hovado! nový
cejna 15.11.2015 08:58
cejna
Ty ses pro me jen mentalni mrzacek, tobe jsem to rekl uz davno a nic k lepsimu se nezmenilo. Takze… nový
Radek 15.11.2015 09:07
Radek

Když si odmyslím "výbušné" téma imigrantů (a z toho plynoucích závěrů), tak musím jednoznačně říct, že s Uhlem souhlasím - nadužívání až zneužívání trestních oznámení pro kdejakou broskvovinu, kdy se navzájem dvě znepřátelené strany bonzují u policajtů nabo na státním zastupitelství z více či méně důvodných příčin se mi ekluje. Nadto tito lidé plýtvají veřejnými prostředky a zejména časem pracovníků těchto institucí.

Co se imigrantů týká, soudím, že popsaný "problém" je řešen někde zprostředka. V EU i ČR platí nějaké zákony, regulující vstup a pohyb cizinců. Bavíme-li se o právním státě (jak píše Uhl), je prvotní předpoklad dodržování všech zákonů, tedy i těch, které řeší vízovou povinnost a vstup/pohyb cizinců na území ČR a EU. Tedy už samotný pobyt Pákistánců bez víza je porušením zákonů. Druhá věc je, že běžný občan samozřejmě nemá povinnost a v podstatě ani pravomoc kontrolovat víza takových lidí, takže téměř jistě se nejedná o "zločin" (správněji asi přestupek). Nicméně z pohledu právního státu (a odvolávání se na něj) je ubytovávání migrantů (kteří se k této činnosti sami bezelstně přiznají) přímý atak a demontáž právě tohoto právního státu, a to jen proto, že má Uhl "pocit", že to tak je lidsky správně. Což vzato lidsky do důsledku správně být může, ale nijak a naprosto to neeliminuje fakt, že právní stát měří všem (VŠEM!) lidem stejně.

Co se tvého výkladu Uhla týká, myslím, že můžu prakticky na 100% souhlasit s Flegem, vyložil sis to tak, jak ti to vyhovovalo.

Rozdíl, a to podstatný, je právě de jure. Jestli rozdíl de jure nepovažuješ za podstatný (asi jako Uhl), pak je jasné, že Uhlovu manipulaci nemůžeš vidět.
Praktický rozdíl (myslíš-li, že není rozdíl v tom, když si s policajtem "popovídám", nebo "popovídám", i když prakticky každý z těch úkonů probíhá jinak) v tom není, ale to potom není ani rozdílné, když ti prodavačka v obchodě vysvětluje, proč už nejsou rohlíky.
Ty jsi ještě nikdy nepodával vysvětlení? :-)

Zarni ved sa nehraj na slepeho. Ved musis vediet o co tw ide. Nie je podstatne, co Uhl na stanici robil a preco tam siel, podstatne je, ze tam musel ist a zabil tam cas.
Uhl sa pozastavaju nad tym, preco ho policajti volali, ked bolo jasne, ze nejde o trestny cin, co vsak mne take divne nepride a na ich mieste by som si o to vysvetlenie zaziadal tiez (uz len preto, aby som mal kryty chrbat, ze neflakam trestne oznamenia).
Zaroven chapem o co Uhlovi ide. Ide mu o to, aby sme nechodili na stanicu vysvetlovat neustale veci, ktore jasne trestnym cinom nie su, co vsak tento pripad az tak jasny teda nie je, pretoze cisto teoreticky mohlo k trestnemu cinu dojst...aj ked stale nevieme k akemu a ak by slo naozaj o pasovanie ludi (je vobec taky trestny cin v CR?) tak zase az take logicke to nie je, kedze CR je obklopena Schongenom a bohuzial nie je co a kam pasovat.

To snad neni mozny:-D. Zase nic nevis a zase se ke vsemu vyjadrujes. Nekde jsem cetl clanek i s odkazem na prislusny zakon. Prevadecstvi je v CR trestny cin. Takze uhl sabat, protekcni synkosmrad, pachal vesele trestny cin a vy za to jeste odsuzujete toho, kdo na toho zmrda podal TO. Jak neni co a kam pasovat? Podle tech podelanych dublinskych dohod, pokud si to spravne pamatuju, tak je jako prvni bezpecna zeme v EU brana ta, kde do ni cmoud vstoupil a dal NESMI. Navic, tito cmoudi jsou tady temer bez vyjimek nelegalne, spousta z nich bez dokladu. Takze si o tom prvne neco precti a pak poustej bludy.

Jakejkoli chudak, co se tady nestastne a treba i omylem zepta na sve, dle vas ukradene windows, je malem zabit a utlucen argumenty typu zlodeje nepodporujeme. No a tady, kde zcela evidentne uhlovysabat protekcni synek spachal trestny cin, to bagatelizujete. Tady je cim dal vetsi prdel.

A jsme zase u toho, co jsem psal ja i cejna v jinym tematu. Pririti se mistri sveta, co si mysli, ze jsou nejchytrejsi, ze sezrali vsechnu moudrost sveta a mysli si, ze oni jedini jsou pomazani se k veci fundovane vyjadrit, ale pritom melou hovna a kecy.

Prevadecstvi je v CR trestny cin. Takze uhl sabat, protekcni synkosmrad, pachal vesele trestny cin

A on nekoho prevadel? Ja to teda moc nesleduju, ale mam dojem, ze jsem cetla, ze je u sebe nechal prespat. To je taky prevadecstvi? Ja mela za to, ze prevadecstvi je pomoct nekomu nelegalne prekrocit statni hranice (= prevest ho pres ne, od toho prevadecstvi).

A jsme zase u toho, co jsem psal ja i cejna v jinym tematu. Pririti se mistri sveta, co si mysli, ze jsou nejchytrejsi, ze sezrali vsechnu moudrost sveta a mysli si, ze oni jedini jsou pomazani se k veci fundovane vyjadrit, ale pritom melou hovna a kecy.

Ciste teoreticky, nedalo by se to aplikovat i na tebe? :-) Jsou to debaty, svoje nazory a vice nebo mene podlozena fakta a domnenky tu melou vsichni.

A on nekoho prevadel? Ja to teda moc nesleduju, ale mam dojem, ze jsem cetla, ze je u sebe nechal prespat. To je taky prevadecstvi? Ja mela za to, ze prevadecstvi je pomoct nekomu nelegalne prekrocit statni hranice (= prevest ho pres ne, od toho prevadecstvi).

Precti si cejnuv odkaz primo na ten zakon a nesir tady bludy.

Nebo si precti tohle

http://business.center.cz/business/pravo/zakony/trestni_zakon/cast2h3.aspx

§ 171d Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky

Sorry, ale ses viditelne ze stejne staje, jako zabak a jim podobni. Nesnasim ritolezectvi a neco zacinam citit. Rika ti neco treba napomahani ke spachani trestneho cinu? Ja nevim, co sabatuhloprotekcnisynkosmrad delal, jestli je "jen" nechal prespat nebo si je vyzvedl v Madarsku. Je mne to u riti a mame tady i takovy, co si pro kozomrdy jezdili do Madarska a jeste se s tim chlubili. Byl to napriklad jeden z novinaru. Jmeno te nuly si nepamatuju. Takze pokud neveris, musis hledat v guglu. Kallach kabar.

Ciste teoreticky, nedalo by se to aplikovat i na tebe?

Ani teoreticky, ani prakticky. Na rozdil od zdejsich vitacu, geniu, nerdu a sociopatu, proste tech jedinych, kdo ma spravny nazor, sem davam odkazy na zdroje, at uz jsou to clanky nebo treba cisla, kolik kozomrdu prislo do EU, kolik je ze Syrie apod.

No tak promin, ze jsem si dovolila se zeptat. Nectu tu uplne vsechno.

A jen tak ciste teoreticky..

Kdo v úmyslu získat neoprávněný majetkový nebo jiný prospěch pomáhá jinému k neoprávněnému pobytu na území republiky, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Takze kdyz z toho nebudu mit zadny prospech, neni to trestne? Nebo je na to zase nejakej jinej paragraf?

Ty ses pro me jen mentalni mrzacek, tobe jsem to rekl uz davno a nic k lepsimu se nezmenilo.

Takze ty utoky v Parizi byly jen v Rudym pravu? Takze se vlastne nestaly. Ty ses normalni zmrd.

Nedoslo na nase zvasty, ale i kdybys to tak nazval, tak nase zvasty se staly pravdou a vzletne reci toho lidskyho povlu, kteryho je tady prehrsel, se staly lzemi.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru