Pokud si někdo myslí, že výplata zdaněného zisku zahraničnímu majiteli souvisí z EU, to se to pak vyrábí výsledky statistických šetření!
Česká Veolia by poslala peníze francouzské matce bez ohledu na to, zda v EU jsme nebo ne. Protože je to její podnik, její majetek, koupila si ho - byť se nám (těm obyčejným dole) to, a ani akt tohoto prodeje, nemusí líbit. A kdyby Veolia patřila brazilskému, nigerijskému, čínskéhu či ruskému subjektu, šly by peníze po právu tam.
Třeba včera jsem si všiml v TV (někdy dopoledne) v tiskovce SPD v parlamentu vystoupení exděkana Ševčíka, jak hodnotí stav plnění státního rozpočtu. No, pochválili se! Stav za 1-2/2026 je (nechytejte mě za číslo, nehledal jsem to přesně) mínus 19mld, což je nejlepší výsledek snad někdy od roku 2018. To je pravda, suchý fakt. Ale Ševčík neopoměl dodat, že ten výsledek je "tak dobrý i navzdory rozpočtovému provizoriu", čímž jistě dokáže uchvátit tu ekonomicky nepřemýšlející část voličstva, kteří se tak mohou vzájemně ubezpečovat v tom, jak to ti současní perfektně vedou. Protože opak je pravdou, ten výsledek je lepší jen proto, že tu to rozpočtové provizorium máme (do schválení nového rozpočtu), že se měsíčně nemůže (=nesmí!) více utrácet než je 1/12 loňského rozpočtu.