Což u nás mě to nepřekvapuje, to se děje dávno a se vším a právě takovými nekulatými čísly, že ze 400 se stane 398 a pak 375 až dojdou na 70 gramů.
Už ani ta margotka nemá 15 nebo 10 deka naposledy měla myslím 7. A ta se dlouho na těch 15 deka držela, pak 10, ještě nedávno 9 a naposledy jestli to bylo 75 nebo jen 70 už nevím (a to nemluvím o té 50 gramové miniatuře).
Vánoční kolekce z kilových přešly na půlkilové (ty dvoupatrové, prostě dali víc vzduchu, jinak půlkilové bývaly ty jednopatrové, z těch se stalo těch 450...400 gramů a smrskflace asi pokračuje), možná byl nějaký mezikrok. Poslední roky už to nekupujeme, protože je to drahé a čím dál menší. Stejně jaka bonboniéry.
U nás se tomu snad už ani nedivím. Ale v Itálii mě to letos překvapilo. Tam se normálně moc šidit nedaji, takže tyhle tendence se u nich tak neuplatňovaly. Naopak měli všeho šíleně velká balení. Ne jako u nás 25 nebo 8 vajíčková plata místo 30 a 10 jsme tam letos neviděli, vloni se to tam objevovalo, ale asi s tím pohořeli, ostatně i u nás se vrací ke starým mírám. Stejně tak jako máslo, vrátili se zase k obvyklým velikostem 125, 250, 500 a 1000 gramů. Ale vloni (pokud to už nebylo předloni) taky zkoušeli 197 gramů (samozřejmě tvarované, aby na pohled měl člověk pocit, že kupuje 250) a podobné nesmysly, zase i u nás se vracejí ke klasickým 250 gramům, i když to občas nějaký ten řetězec zkusí a pár důchodců, co si pořádně nepřečte prospekt nebo cedulku, nakoupí tohle "levné" máslo. Letos se tam daly na bonbóny. Ještě loni měli takové ty jejich 400 gramové pytlíky (hlavně želé), letos samé malé, nejvejš 150 gramů (jako u nás za starých časů), ne že by to bylo málo, ale může to být jen začátek a příští rok tam třeba bude taky jen 80 gramů jako u nás. A kafe, a kakao, mají je tam dobré (taky ne zrovna levné, u nás bychom to za ty peníze nekoupili). Bývaly čtvrtkilové. Letos jsme našli nejvejš 75 gramů, a tak jsme z toho byli otrávení, že jsme nakonec nic nekoupili. Na nápoj je to asi jedno, to stačí cokoliv (navíc to stejně nepiju), ale na polevy a vánoční "čokoládu" je potřeba pořádné kakao minulé roky jsme měli právě to italské, někdo vozí kakao z Polska, ale to ze středních čech máme trochu z ruky.
Když jsme u té Itálie, tam bylo zajímavé, že měli sladčí cukr, prostě jsme museli do čaje dávat polovinu toho, co doma. Myslel jsem, že cukr (stejně jako třeba sůl) je tak jednoduchá věc, že musí být všude stejný.
Zase taková Fidorka má pořád 30 gramů, ve svém archivu jsem ale našel i 20 gramové, ale asi to byla nějaká epizoda. Ale to je asi jediné, jinak se všechno zmenšuje.