Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Po znovu připojení odběrných míst došlo k nějaké chybě

Zdravím,

před pár měsíci měnili v části vesnice elektrického vedení. Po znovu připojení odběrných míst ale došlo k nějaké chybě a ty spotřebiče, co měli sousedé zrovna v zásuvkách, odešly. (Jeden soused to neodborně popsal: šel mi ohen ze zásuvky.) Nejvíc naštvaný byl jeden zemědělec s několika mrazáky plnými masa.

Zajímá mě. Co se mohlo zvrtnout.

Kdyby nezapojili PEN a pustili jen fáze, tak by jeho funkci měl přebrat základový zemnič u každého domu.

Pokud by pustili fázi do PEN, tak by jim měla vypadnout hned pojistka v trafu.

Děkuji za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za svůj život v naší obci už jsem zažil i zapojení fáze do nulového vodiče od firmy ČEZ, bylo to na… poslední
nerady 10.07.2025 10:57
nerady

Za svůj život v naší obci už jsem zažil i zapojení fáze do nulového vodiče od firmy ČEZ, bylo to na vzdušném vedení pro 4 rodinné domy (prosím nekamenovat popis závady nejsem elektrikář).

Pokud by pustili fázi do PEN, tak by jim měla vypadnout hned pojistka v trafu.

U nás to bylo až za trafem a tak to mohlo být i u vás.
Také jsem zažil "částečné" vyskočení bleskojistek na trafostanici kde probíhal viditelný oblouk několik hodin a tím došlo například k spečení stykačů na noční proud ( v té době šlo podle elektrikáře v jedné fázi okolo 100 V). Výměnu stykačů ČEZ uhradil, ale to že díky tomu byla spotřeba na akumulačních kamnech 24 hodin asi měsíc je nezajímalo.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru