Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ...Lingvistka popisuje vývoj českého „-ová“

Na túto tému má IMHO rozumný názor lingvista Oliva. https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/prechylovani-ova-karel-oliva-cestina_1909050741_pj

V skratke, komu sa to nechce čítať: Čeština a slovenčina majú chytrý spôsob, ako vyjadriť ženské pohlavie osoby, a tým je prechyľovanie. Podobne to majú aj ostatné slovanské jazyky, ale skôr je to opcionálne. Trebárs v ruštine sa obligatórne prechyľuje pri priezviskách typických slovanských koncoviek, kde by neprechýlený rod vyznel divne, dobrý príklad je Zelenskeho žena Olena Zelenska.

Čeština si vyžaduje prechyľovanie kvôli vysokej flektivite, ostatné slovanské jazyky (okrem bulharčiny) sú ale podobne vysoko flektívne, lenže tam už vznikajú problémy. Pri vyjadrení ženského rodu treba vždy použiť atribút, trebárs pani Merkel, čo je už trochu umständlich, hlavne, keď jej chceš nadávať, tak ju nebudeš asi menovať prívlastkom pani.

Nejde ale ani toľko o vyjadrenie ženského pohlavia z dôvodu vysvetľovacieho, ale štrukturálneho. Môžeš povedať: Putin sa stretol so Schröderom. Ale už sa nedá povedať: Putin sa stretol s Merkel. Lebo by sa automaticky predpokladal mužský rod podstatného mena Merkel.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...