Nejprve stát nakoupil zadlužený plynovod Net4Gas, čímž potěšil německou pojišťovací skupinu Allianz a kanadský penzijní fond OMERS. Nyní je konfrontován s tím, že podle výroční zprávy Net4Gas loni prodělal 1,7 miliardy korun. Navíc do nedávné aukce, kam se měli hlásit zájemci o přepravu plynu přes Česko na roky 2025 a 2026, se nikdo nepřihlásil.
„Samozřejmě se zdraží plyn. Údržba a další technologie stojí velké peníze, ačkoli se bude přepravovat minimum plynu,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Smutný, odborný mluvčí spolku Realistická energetika a ekologie.
Pamatujete si, jak nas masirovali tim, ze musime diverzifikovat, abychom nebyli zavisli na Rusku a meli zasobovani z vice stran? Tak ted jsme dodivezifikovali tak, ze plyn uz jde jen z Nemecka, ktere nam nedavno skrouhlo dodavky. A pamatujete se, ze se Sikela dusoval, ze Nemecko i vyrobu zastavi, jen aby nam mohlo plyn v ramci vypomoci poslat? A do toho budeme platit udrzbu plynovodu, pres ktery zadny plyn neproudi, coz plyn zdrazi a opet da dalsi zasek prumyslu.
Uz aby byl Sikela v Bruseli a škodil nekde jinde.
Zemský ráj to na pohled. Rád si někdy přečtu, že se nám tady v ČR něco dobrýho podařilo. Moc se na to těším.
Česko chce nižší cenu za prodloužení pronájmu gripenů
Roční cena pronájmu gripenů do roku 2027 je stanovena na 1,7 miliardy Kč ročně. Při dalším pronájmu bude patrně vyšší, neboť stroje se dostanou do poslední fáze životního cyklu a bude třeba jejich modernizace.
Takových článků je v posledních dnech hodně, ovšem tady jsou i širší souvislosti.
Nedávno sice probleskla zpráva, která měla vyznít pozitivně, že Německo vyváží do Polska více než do Číny. Prý je to „pozoruhodný úspěch“, tleskal tisk. A pobídka pro rozšiřování EU na východ.
Je ale třeba říct pravdu celou. Německo do Číny přenáší celé své fabriky, masivně tam navyšuje své investice, takže tam pak už nemusí logicky tolik vyvážet…
Vyrábí přímo tam. Naopak jde tedy o možnou známku určité deindustrializace Německa a ztráty jeho pracovních míst ve prospěch Číny.
... Protože bez ruského plynu není jejich domovská výroba konkurenceschopná, takže se právě stěhují do Číny, i za tamními levnějšími energiemi. Kdyby si Němci dále budovali jaderné elektrárny, nemuseli být závislí ani na Rusku, ani na Číně. Jádro si však místo toho zcela vypnuli…
Tak dnes zveřejnili stav státního rozpočtu ke konci listopadu, schodek. Nechci rozebírat/debatovat, zda je to hodně nebo málo, nemá to smysl. Ale zaujala mě úplně jiná věc, a tou je zdůvodnění ministra financí, proč se to v listopadu tak zhouplo.
Mohl by mi pan ministr či někdo chytřejší než já vysvětlit, co je to "čtvrtletní záloha na DPH"? Že by mi něco uniklo a něco dělám blbě? Od 1.1.1993, kdy platí v ČR DPH, jsem o nějakých zálohách DPH nikdy neúčtoval, nikdo je nikdy neplatil, ba ani jednou mi to ze strany kontrol FÚ nebylo vytknuto, nedejbože pokutováno.
Jestli ty bys nahodou nechtel, aby ministerstva ridili lidi, kteri tomu rozumi a neargumentovali jen tim, co nahodou zaslechnou na chodbe. Stanjura je podobny ekonomicky expert jako je Sikela odbornik na zavetrne elektrarny.
Mě spíš zaráží (protože šéf nakonec asi nemusí znát všechny možné zákony, a že jich je..), že takovou hovadinu pustí ven - a plácne na své stránky - mediální odbor ministerstva. Ale to je asi vedlejší, akorát blbé žvanění takového hnidopicha jako já, důležité je, že už je prosinec a tak začnou na MF proudit ty prosincové zálohy na DPH, svět bude zase růžový
Treba si to popletl se zalohami na PET. Oboji ma 3 pismena...
Nejsem z oboru, takže jsem-li mimo, lehce to uvedeš na pravou míru.
Je to jednoduché. DPH se neplatí žádnými čtvrtletními zálohami. Kdo je čtvrtletní plátce DPH, po skončení kvartálu má podat do 25. násl. měsíce přiznání a zaplatit - pokud mu vyšlo platit - za minulý kvartál DPH. Tím je to vybavené. Nic jako čtvrtletní záloha na DPH prostě neexistuje. Zálohově se platí třeba silniční daň nebo daň z příjmů (to, co lidem strhávají v práci je také záloha, vypořádává se to v ročním zúčtování daně nebo v přiznání), vypořádává se to po skončení roku.
Mezi neúčetním lidem se docela často setkávám s tím, že si pletou význam pojmu závazky a pohledávky. Na velitelství správy našich peněz mě ale podobné dezinformace překvapují.
Vis, jak Fiala rikal, ze kdyz ho tam nechaji jeste 4 roky, jak se budeme mit dobre. Ver, ze i ty zalohy na DPH budou
Zacneme nakupem plynovodu
Pamatujete si, jak nas masirovali tim, ze musime diverzifikovat, abychom nebyli zavisli na Rusku a meli zasobovani z vice stran? Tak ted jsme dodivezifikovali tak, ze plyn uz jde jen z Nemecka, ktere nam nedavno skrouhlo dodavky.
A pamatujete se, ze se Sikela dusoval, ze Nemecko i vyrobu zastavi, jen aby nam mohlo plyn v ramci vypomoci poslat?
A do toho budeme platit udrzbu plynovodu, pres ktery zadny plyn neproudi, coz plyn zdrazi a opet da dalsi zasek prumyslu.
Uz aby byl Sikela v Bruseli a škodil nekde jinde.
Zemský ráj to na pohled. Rád si někdy přečtu, že se nám tady v ČR něco dobrýho podařilo. Moc se na to těším.
Česko chce nižší cenu za prodloužení pronájmu gripenů
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cesko-chce-nizsi-cenu-za-prodlouzeni-pronajmu-gripenu-40486196
Takze predrazeny nakup F35 nevadi, ale pronajem za 1.7mld je moc. Proc jsme si F35 nepronajali treba za 5mld rocne?
Něco pro Flega
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-turecko-podalo-zadost-o-vstup-do-brics-pise-bloomberg-40486365
Tak uz i Turecko se hlásí k tomu dle Flega neperspektivnímu a předem k neúspěchu odsouzenému projektu...
Nepěkné věci dějí se v Německu: Důkaz „nemocného“ Německa? Volkswagen poprvé zvažuje zavření fabriky v Evropě
Takových článků je v posledních dnech hodně, ovšem tady jsou i širší souvislosti.
V článku je toho víc, stojí to za přečtení.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-evropa-bojuje-proti-odlesnovani-cesky-stat-kvuli-tomu-naroste-o-96-lidi-258986
Když jsem viděl ten titulek, napadlo mne, jestli těch 96 lidí budou lesní dělníci co budou vysazovat nové stromky nebo úředníci.
Tak dnes zveřejnili stav státního rozpočtu ke konci listopadu, schodek. Nechci rozebírat/debatovat, zda je to hodně nebo málo, nemá to smysl. Ale zaujala mě úplně jiná věc, a tou je zdůvodnění ministra financí, proč se to v listopadu tak zhouplo.
Zde je k tomu článek: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-rozpocet-je-uz-ve-schodku-259-miliard-40499513
Tam jsem se dozvěděl, že:
"Nedochází totiž k posílení příjmů o čtvrtletní zálohy na DPH či daně z příjmů právnických a podnikajících fyzických osob. Ty přicházejí až v prosinci. …atd." prohlásil.
Mohl by mi pan ministr či někdo chytřejší než já vysvětlit, co je to "čtvrtletní záloha na DPH"?
Že by mi něco uniklo a něco dělám blbě? Od 1.1.1993, kdy platí v ČR DPH, jsem o nějakých zálohách DPH nikdy neúčtoval, nikdo je nikdy neplatil, ba ani jednou mi to ze strany kontrol FÚ nebylo vytknuto, nedejbože pokutováno.
Není to mizerná práce žurnalistů, není to překlep. Zde je originál na stránkách ministerstva financí: https://mfcr.cz/cs/ministerstvo/media/tiskove-zpravy/2024/pokladni-plneni-sr-57961
Jestli ty bys nahodou nechtel, aby ministerstva ridili lidi, kteri tomu rozumi a neargumentovali jen tim, co nahodou zaslechnou na chodbe. Stanjura je podobny ekonomicky expert jako je Sikela odbornik na zavetrne elektrarny.
Mě spíš zaráží (protože šéf nakonec asi nemusí znát všechny možné zákony, a že jich je..), že takovou hovadinu pustí ven - a plácne na své stránky - mediální odbor ministerstva.
Ale to je asi vedlejší, akorát blbé žvanění takového hnidopicha jako já, důležité je, že už je prosinec a tak začnou na MF proudit ty prosincové zálohy na DPH, svět bude zase růžový
Treba si to popletl se zalohami na PET. Oboji ma 3 pismena...
Čtvrtletní nebo měsíční plátce DPH? Co je povinné a kde hledat výhody
Nejsem z oboru, takže jsem-li mimo, lehce to uvedeš na pravou míru.
Je to jednoduché. DPH se neplatí žádnými čtvrtletními zálohami. Kdo je čtvrtletní plátce DPH, po skončení kvartálu má podat do 25. násl. měsíce přiznání a zaplatit - pokud mu vyšlo platit - za minulý kvartál DPH. Tím je to vybavené. Nic jako čtvrtletní záloha na DPH prostě neexistuje. Zálohově se platí třeba silniční daň nebo daň z příjmů (to, co lidem strhávají v práci je také záloha, vypořádává se to v ročním zúčtování daně nebo v přiznání), vypořádává se to po skončení roku.
Mezi neúčetním lidem se docela často setkávám s tím, že si pletou význam pojmu závazky a pohledávky. Na velitelství správy našich peněz mě ale podobné dezinformace překvapují.
Vis, jak Fiala rikal, ze kdyz ho tam nechaji jeste 4 roky, jak se budeme mit dobre. Ver, ze i ty zalohy na DPH budou