Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Zamyšlení - složit počítač je dnes čím dál jednodušší

Tak mě dnes napadlo, jak se strašně posunul uživatelský komfort okolo domácích počítačů.
Začalo to včera, když jsem se vrátil z dovolené. Pustil jsem počítač a ten se po chvíli sám restartoval. Co tedy vyžaduje stále znalosti, je analýza poruchy, tam se toho moc nezměnilo a to se vrtám v počítačích bezmála 30 let.
Ale vše ostatní je jednoduchý.

Napřed vybrat komponenty. Ano, to chce trochu znalostí, ale jelikož už nezáleží na každém procentu výkonu, tedy najít ty nej nej paměti k desce, tak prostě stačí vybrat platformu, nějakou desku, kde se snad nedá koupit něco blbě, do toho procesor podle ceny a nějaký paměti. Nějaký časování, či přesný frekvence, naprosto nepodstatný. Prostě deska DDR4, paměti DDR4 a hotovo. Jen zvolit počet GB.

Pak komponenty koupit. Před mnoha lety jít do obchodu, tam vybrat z nabídky, borec objednal, za pár dní jsem si vyzvednul. Později objednávka přes internet, napřed Poštou, později PPL, Zásilkovna, klidně až do ruky. Alza do Boxů doručuje i v neděli! Takže v sobotu mi chcípnul počítač, objednal jsem, dal si rum, vyspal se a ráno jsem si dal kafe a došel si v pantoflích pro komponenty. Parádička! I o víkendu do druhýho dne!

Složit komponenty - prostě Lego. Když to tam pasuje tvarem, tak to tam patří. Procesor, paměti, SATA kabely. Jen trochu zručnosti při montáži chladiče. Pamatuju si chladiče na sponu, kdy se při nasazování mohl smeknout šroubovák a poškodili jste si desku.
Procesor - prostě šup do patice. Žádný nastavování provozního napěti, frekvencí a násobiče. Dělalo se to v BIOSu a předtím i jumperama. Dneska pohodička.
Zdroj - nelze zapojit špatně. Pamatujete AT zdroje? Přehodíte konektory a můžete kupovat novou desku.
Disky - buď do M2 slotu, nebo SATA, jeden disk, jeden kabel. Ty strasti s Master/Slave jumpery na IDE, no fuj, ještě že je to pryč.

Instalace Windows - zajít na web MS, ten dá prográmek na vytvoření bootovací flashky. Strčit do novýho PC a nabootovat, instalátor je pak brnkačka, stačí si chvilku počkat. Ovladače to má vesměs v sobě, případně si to rovnou stáhne z netu. Ke komponentům už dávno není přibaleno CD, na kterým byly ovladače a stejně bylo třeba stáhnout novější.

Zažil jsem překvapení, když jsem dneska vyměnil prakticky celou platformu, z Intelu na AMD, ale nabootoval jsem původní Win 10. Windows kupodivu naběhly, doinstalovaly si co bylo třeba, k tomu přímo deska iniciovala nějakej prográmek, kterej stáhnul drivery k desce. Ani jsem nemusel chodit na web Gigabite.
V tomto ohledu vidím neskutečně velkej posun v uživatelským komfortu, už jen počítač stačí používat, výrobci HW a Microsoft prakticky myslí za uživatele a udržují jim počítač v kondici. A nepovažuji to za špatný, prostě se počítač stal pouhým nástrojem, kterej může používat každej, aniž by musel mít extra dovednosti.

Pamatujete starý Škodovky 120? Na dovolenou jste vezli hromady náhradních dílů a museli jste být nejen řidič, ale i mechanik vozu, jinak jste nemuseli dojet. S počítači to bylo podobný. Dnes stačí auta i počítače jen užívat, aniž bychom tomu příliš rozuměli.
Sám jsem dříve považoval automatickou převodovku, nebo autonomní řízení za blbost, že je lepší mít řazení a řízení pod kontrolou. Dneska bych strašně chtěl auto s automatem, protože na dlouhých cestách mě až bolí noha od šlapání na spojku. Nebo bych se raději jen kochal okolím a nechal se odvézt. A počítače jsou na tom podobně - už jen užívám a vyloženě mám odpor k tomu, abych se v tom musel vrtat. Jak v HW, tak v SW.

Hračičkové a geekové to možná vidí jinak, ale když má být zařízení určeno pro masy, musí být blbuvzdorný a to počítače čím dál víc jsou.

Co si o tom myslíte vy? Pokud jste to tedy dočetli až sem.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat