Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Volby do parlamentu EU

A toto si presne povie pár tisíc voličov a potom nebudú mať šancu sa tam nikdy dostať.

A přesně to se také děje a nic s tím nenaděláš. Kdo nad svou volbou přemýšlí a líbí se mu nějaká ministrana, bude zvažovat vysoké riziko, že jeho hlas stejně propadne a hodí to někomu většímu nebo volit nepůjde. Hodí jim to pár lidí z recese, legrace a pár lidí, kteří nerozumí volebním počtům.

Pokud by nebyl žádný limit (do parlamentu 5%), bylo by složení asi výrazně pestřejší, ale o to složitější domluva mezi nimi. Dostala by se tam řada exotů a výsledek politiky by byl spíše katastrofa než výhra, míněno z pokud možno objektivního pohledu správy státu - ne z pohledu konkrétních jedinců, obdivující některé šílenosti propagované některými subjekty.

Líbí se mi reálie v Británii a USA. Dvě strany, vítěz bere vše. Kdyby to tak bylo u nás, vůbec by to nebylo na škodu. Ať vítěz ukáže (jeho jednobarevná vláda), co umí. Ať se nemusí s kýmkoliv dohadovat. Pojistkou, aby se něco totálně nepotento, by pak byly ústavní zákony (i některé dnes "běžné" by mohly na "ústavní" povýšit), které by musely být schváleny výraznou většinou parlamentu.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat