Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Korespondenční volba?

1. K té strašné záležitosti, že by mohli o občanství žádat až lidé 4. generace:

info k současné aktivitě:
https://advokatnidenik.cz/2023/11/27/ceske-obcanstvi-by-mohli-snaze-ziskat-i-pravnuci-emigrantu-navrhli-poslanci/

Ale to není vše, viz třeba https://mzv.gov.cz/milano/cz/konzularni_a_vizove_informace/aktuality/novela_zakona_o_statnim_obcanstvi_cr.html
Copak z toho vyplývá? No to, že to už dávno platí/platilo (ano jen pro 3 generace), od roku 2014, s účinností od roku 2019. A hlasovali pro něj tito poslanci:
https://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=57690

Osobně si nemyslím, že i to případné posunutí o jednu generaci zpět by mělo nějak zvýšit počet českých občanů. Proč by to kdokoliv (pravnuci lidí, kteří občanství před sto lety ztratili) proboha dělal? Aby mohl volit proti A.B.? To určitě… volit budou jen ti, kteří volili doposud plus další, kterým se trmácet na ambasádu nechtělo, ale volit by chtěli. Můj tip je tak + 100-150 tisíc lidí, a to jsem možná dost optimista. To by stejně podle současných průzkumů moc nezměnilo, akorát by s převahou vítězné ANO mělo o pár poslanců míň.

Možná by bylo zajímavé zjistit, kolik lidí (děti, vnuci emigrantů) se přihlásilo k (dvojímu) českému občanství po tom roce 2019. Něco napoví tabulka z ČSÚ:
https://www.czso.cz/csu/cizinci/data-nabyvani-statniho-obcanstvi-cr#cr
1500-2000 lidí ročně. Podobně jako v roce 2018, kdy ten zákon ještě neplatil… takže, žádný převratný příliv lidí, dychtících po zvrácení voleb. Očekává někdo, že přidáním té možnosti pravnukům se něco změní?

2. Návrh změny zákona, týkající se korespondenční volby:
https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=9&CT=596&CT1=0

Technicky/technologicky IMHO neprůstřelné.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat