Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Naše koloniální minulost

To už bychom mohli za bývalou kolonii považovat Slovensko. Ale stejně jako Slovensko, byla Podkarpatská Rus rovnocennou součástí tehdejšího státu. Nebyla to kolonie.
To spíš naše republika byla kolonií nejdřív Rakouska a potom Svazu a radši nerozvádím, čí kolonie jsme dneska (i když si namlouváme, že jsme suverénní stát).
Holt ne všechno se dá k nám importovat, nevyvraždili jsme Indiány nebo nějaké ty "native americans" co byly v české kotlině před náma (naopak veškeré výzkumy ukazjí na splynutí než na nějaké vraždění). Otrokářství jdse zde měli tak dávno, že už to snad nikdo nemůže ani pamatovat (naopak byli jsme to my, kdo fungoval jako otroci, však anglické pojmenování otroka slovem slave vzniklo právě protože velkou část otroků tvořili slovani). Nevolnictví a robotu jsme zrušili 1848 to neni zase tak dávno, ale pamětníci i pamětníci pamětníků už dávno vymřeli. Já myslím, že my jako češi se nemáme moc za co z minulosti stydět. Zase toho neni moc, na co bychom mohli být nějak hrdí, prostě minulost nás může nechávat klidnými.

Ačkoliv se konec využívání fosilních zdrojů plánoval na rozmezí 2030-2050 obávám se, že ještě za 100 let se fosilní paliva budou používat, zatím prostě není plná náhrada. Možná auta už na to jezdit nebudou (snad jen veterány) ale energie, jakou nám poskytuje ono slučování uhlíku a vodíku s kyslíkem, tu asi těžko nahradíme nějakou obnovitelnou energií. A to nemluvím o použití ropy v chemickém průmyslu (výroba plastů a spousty dalších věcí), na to se zatím vůbec nemyslí.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat