Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem AI: Kterou a jak používáte?

Já používám chatGPT 3.5 (a říkám mu umělák).

Je to jazykový model, takže odpověď sestaví tak, že za sebe dává slova, která mu vycházejí nějak "nejpohledněji" a o pravdivosti nic netuší, natož aby se o ni snad snažil.

A když ho opravíš, tak samozřejmě vygenereuje něco jako "Omlouvám se, máte naprostou pravdu, jste nejúžasnější úžasňák a já nehloupější digitální otrok, hned to uvedu na pravou míru ..." protože je to pohlednější než "Co si od toho slibuješ hlupáku. Stejně všechno zapomenu jen co tohle vlákno skončí."

Takže ho neopravuju, protože stejně bude kecat úplně stejně jako dosud, ale ověřuju si všechno, co mi nageneruje.

Když se ho zeptám na Traal, tak mi pochopitelně řekne, že "Blátotlačka žravá z Traalu je oblíbenou pochoutkou turistů", protože je to nesporně hezčejší než "Blátotlačka žravá z Traalu si s oblíbou pochutnává na turistech".

Stejně bych mu nevěřil ani jedno, ale asi bych si vyhledal, co je to ta Blátotlačka a zda vůbec souvisí s Traalem.

Co se technických otázek týče, zatím snad ani jednou neodpověděl tak, aby to bylo správné a užitečné naráz. Ale konec konců to není vůbec jeho účelem - je to jazykový model, nikoli vědomostní. (A přijde mi, že v angličtině je o něco lepší, konec konců to asi byla většina dat, na kterých se učil.)

Stejně ho na technické věci používám pořád, ale beru v potaz jeho podstatu -

- položím otázku a protože jeho angličtina je jiná než moje (a má větší aktivní slovník), tak v jeho odpovědi je často pár slov, nebo frází, které se vyplatí si vygooglit (a často z toho vyjde opak jeho tvrzení, ale důležitý je výsledek, že se to našlo) (Například v odpovědi na dotaz na kruhový buffer použil "ring buffer" a to dalo lepší výsledky hledání)
- nechám ho něco vygenerovat. I když vím, že to nebude správně, tak většinou trefí tak 80% písmenek a použije správnou syntaxi, (za if (cosi) dá v Bashi středník, v pythonu dvojtečku a v Cčku složené závorky ) a než bych ho opravoval a snažil se dokopat k řešení správnému, tak si pořeším těch zbylých 20% a kulhající logiku sám.
- výborný je jako Rubber Duck (jen člověk musí ignorovat ty jeho kecy) Rubber_duck_debugging

Ale na netechnické věci je stejně lepší a nejlepší je, když ty jeho halucinace jsou vyloženě žádané
- vymysli mi jména deseti pouličních gangů v Seattlu a jejich značky
- vymysli mi jména deseti členů Ostrých Břitů, jejich přezdívky a vzhled
- vymysli mi jména a místní názvy deseti hospod, kde se scházejí

Pak si teda vyberu třeba jen 2, nebo 6 a předělám podle sebe, ale tu kupu textu, který se dá plynule číst umělák nageneruje sám a pro případy, kde to není důležité to docela stačí (hrdinové se připletou do přestřelky a musí si nějak poradit, jenže hráči jsou schopní nějaké zajmout a začít vyslýchat a já pro ten případ potřebuju něco, co bych jim předhodil).

Ale jak řikám, člověk mu nesmí věřit ani jedno jediné slovo - buď si musí všechno ověřit sám, nebo musí vědět, že jde nejspíš o lež, ale že na tom v tomto případě nezáleží (viz ty gangy).

Občas ho použiju i na hrubý překlad, nebo kontrolu angličtiny, ale tam se musí dost opatrně, kolikrát už mi to "uhladil" tak, že ten smysl přetočil buď zcela, nebo někam úplně jinam. Takže zase spíš jako inspiraci a pak si to stejně napsat sám, s případným použitím slovíček a frází.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat