Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tohle stojí za přečtení: NĚMECKÝ NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD TĚŽCE ZKRITIZOVAL ENERGETICKOU POLITIKU VLÁ…
Pavel 18.03.2024 09:05
Pavel
Německo chce do roku 2028 investovat do výzkumu jaderné fúze více než 1 miliardu eur. Spolková minis… nový
Jan Fiala 18.03.2024 11:08
Jan Fiala
Krátké video na Youtube, Markéta Šichtařová: Něco se chystá! nový
Pavel 20.03.2024 18:34
Pavel
Čím víc průmyslu v EU zavřeme, tím víc ho proletí asijskými komíny Jenomže trh reaguje poněkud jina… nový
Pavel 29.03.2024 11:58
Pavel
Z mého deníku: Simona Kijonková poprvé vypráví svůj příběh svými slovy Životní příběh napsaný zakla… nový
Pavel 04.04.2024 10:46
Pavel
Příliš mnoho elektroaut a tepelných čerpadel. V německém Oranienburgu kolabuje elektrická síť Přibý… nový
Pavel 16.04.2024 14:56
Pavel
Uz jsem to daval do vlakna s elektroauty Pitomec se zelenym mozkem bude operovat fotovoltaikou a tep… nový
Jan Fiala 16.04.2024 15:32
Jan Fiala
Těžba v největším ložisku plynu v EU definitivně končí, Exxon a Shell žalují Nizozemsko o kompenzaci… nový
Pavel 18.04.2024 12:19
Pavel
Ono to možná souvisí trochu s tímhle. nový
čumil old 04.05.2024 20:11
čumil old
Uz nekolikrat jsem mluvil o tom, ze mala zeme jako nase se nemuze chovat politicky a diplomaticky ja… nový
Jan Fiala 04.05.2024 11:42
Jan Fiala
MPA a Vystrčil se tak snaží a Macron jim do toho hodí vidle. poslední
Prim n.r. 05.05.2024 08:06
Prim n.r.

Tohle stojí za přečtení: NĚMECKÝ NEJVYŠŠÍ KONTROLNÍ ÚŘAD TĚŽCE ZKRITIZOVAL ENERGETICKOU POLITIKU VLÁDY

„Přechod Německa na novou energetiku není v pořádku. Bezpečnost dodávek elektřiny je ohrožena, elektřina je drahá a spolková vláda není schopna komplexně posoudit dopady přechodu na novou energetiku na krajinu, přírodu a životní prostředí. Rizika pro energetickou transformaci, a tím i německou prosperitu, jsou velká a od posledního auditu se v roce 2021 zhoršila.“ To napsal do své zprávy nejvyšší kontrolní úřad Německa, Spolkový účetní dvůr (Bundesrechnungshof, BRH), který má ze zákona povinnost energetickou politiku své vlády pravidelně hodnotit.

Obraz nákladů na transformaci je falešný
Habeckovo ministerstvo hospodářství dle auditorů nezohledňuje všechny významné dodatečné náklady na přechod k energetice. To vytváří falešný obraz skutečných nákladů na transformaci mimo odbornou veřejnost. Vzhledem k velmi vysokým cenám německá vláda opakovaně dotuje náklady na energetický systém. Například od července 2022 už v ceně elektřiny není příplatek na podporu obnovitelných zdrojů (EEG-Umlage), platí ho přímo vláda v objemu asi 0,06 eura za kWh (1,50 Kč). Na rok 2023 rovněž poskytla 12,8 miliardy eur ze zvláštního fondu pro zmírnění následků energetické krize, aby stabilizovala síťové poplatky na úrovni roku 2022. Ovšem se zásahem Spolkového ústavního soudu ve prospěch dluhové brzdy nemůže vláda v Berlíně realizovat své další dotační plány.

V článku je toho víc.

Německo chce do roku 2028 investovat do výzkumu jaderné fúze více než 1 miliardu eur. Spolková ministryně pro vzdělávání a výzkum v březnu představila nový program financování výzkumu jaderné fúze, jehož cílem je připravit půdu pro výstavbu první fúzní elektrárny v Německu do roku 2040.

Soucasna neoliberalni demokracie umi jen nicit a bourat. Kdyz zjisti, ze to prehnali, najednou otoci...

Čím víc průmyslu v EU zavřeme, tím víc ho proletí asijskými komíny

Jenomže trh reaguje poněkud jinak, než jsme si vysnili, a to dokonce mnoho let před avizovaným zatnutím povolenkového tipce. V důsledku zhoršujících se podmínek a čím dál zamračenějšího výhledu do budoucna to výrobci raději rovnou balí a stěhují se do emisně příznivějších prostředí, zejména pak do Číny nebo Indie. Nevyhnutelným důsledkem dekarbonizace evropského průmyslu je tudíž karbonizace průmyslu asijského a v celkovém součtu i nezanedbatelný nárůst globálních emisí.

Článek stojí za přečtení, je tam info o hliníkárnách, cementárnách, přechodu na vodík atd.

Příliš mnoho elektroaut a tepelných čerpadel. V německém Oranienburgu kolabuje elektrická síť

Přibývání tepelných čerpadel a zvýšení počtu elektrických aut dovedly německé rychle rostoucí město Oranienburg ke kolapsu elektrické sítě, píše web týdeníku Focus. Odborníci varují, že je to začátek dominového efektu, a totéž hrozí nejen Německu, ale i mnohým dalším evropským městům.

Experti poukazují na to, že je to pouhý začátek. Do roku 2030 má být v německých domácnostech instalováno přibližně šest milionů tepelných čerpadel, uvedl nedávno ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení). Studie Institutu energetické ekonomiky (EWI) varuje, že provoz mnoha tepelných čerpadel by mohl vést k výpadku dodávek elektřiny, píše web merkur.de.

Už nám to začíná...

Uz jsem to daval do vlakna s elektroauty
Pitomec se zelenym mozkem bude operovat fotovoltaikou a tepelnym cerpadlem, ale neuvedomuje si, ze kdyz pracuje fotovoltaika (leto a ve dne), tak nepotrebujes tepelko, ktere naopak potrebujes v zime a hlavne v noci, kdy mrzne.
A prave to se musi vykryt stabilnimi zdroji, ktete Nemecko zavira.
Kvuli blbum u nas to odneseme vsichni - elektrina se komplet prozene burzou a spekulanti zvednou ceny emisnich povolenek, i kdyz nemusime elektrinu venku nakupovat. Hlavne, ze mame nejlepsi vladu ve vesmiru, ktera nemysli na nic jineho, nez na vlastni obcany.

Těžba v největším ložisku plynu v EU definitivně končí, Exxon a Shell žalují Nizozemsko o kompenzaci

Nizozemský senát schválil dlouho očekávaný zákon o ukončení těžby plynu z největšího ložiska v Evropské unii. Ložisko Groningen tak ukončí těžbu po desetiletích, kdy těžba v některých letech přesahovala 70 mld. metrů krychlových zemního plynu ročně. Zákon zajistí, že těžba nebude moci být znovu obnovena. Společnosti ExxonMobil a Shell, které ložisko společně provozují, se obrátily se žalobou na nizozemský stát a žádají kompenzaci ušlého zisku.

Nedokážu posoudit velikost výpadku plynu v Evropě v důsledku zastavení těžby.

Uz nekolikrat jsem mluvil o tom, ze mala zeme jako nase se nemuze chovat politicky a diplomaticky jako velmoc. Rozdrbat vztahy se vsemi okolo zvladla petikoalice dokonale uz pred valkou na UA.
Jejim jedinym uspechem je tchwajvanska tovarna na cipy, bohuzel ne u nas.

A co treba Madarsko?

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-cinane-chteji-vyrabet-elektromobily-v-evrope-uz-letos-40470329

Ještě větší výrobní závod buduje v maďarském Segedínu čínská BYD. Roční kapacita má začít na 150 tisících čistě elektrických vozů, ambicí je stihnout zahájení během roku 2025.

BYD už od roku 2016 vyrábí v maďarském městě Komárom elektrické autobusy, v zemi navíc dělá baterie čínská firma CATL.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru