Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ekonomika v roku 2023 - pokračování 3

Majitelé tepelných čerpadel se bouří. Náklady se vyrovnaly plynovému kotli

Od mnoha set tisícové investice podporované státem čekali majitelé tepelných čerpadel finanční výhody. Jenže rozhodnutím regulačního úřadu o ně částečně přišli. Takzvaný distribuční poplatek jim proti loňsku stoupl v závislosti na výkonu čerpadla o 100 až 140 %. A také zvýšení sazeb za velikost jističe je jedno z nejvyšších. Náklady na provoz ekologického čerpadla se tak opět dostaly na úroveň plynového kotle.

Nebudu tady na nic nadávat. Jen zavzpomínám, že od roku 1989 (po revoluci/převratu) se mohutně propagovaly el. přímotopy, podpořené speciální (nižší) sazbou el. energie. A tlačilo se to ze všech sil.

Po nějaké době přišla éra plynu, mohutná plynofikace i menších obcí, heslo dne bylo topení plynem. A zase se to tlačilo.

Před nějakou dobou se (i v rámci rozvoje solárů) tlačilo na tepelný čerpadla; opět s deklarovanými výhodami. A kde jsme teď, v roce 2024 s jejich finanční bilancí?

Fakt to není žádný nadávání, jen... dělat rozhodnutí na desítky let dopředu není fakt jednoduchý. Nemusí dojít jen k podstatné úspoře, ale dokonce i ke ztrátě.

A pak se v tom vyznejte :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat