Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ekonomika v roku 2023 - pokračování 3

Info k přechodu na OZE (občasné zdroje energie) a jádru: Bartuška: Jádro je jako skok do studené vody. Bude to drahé, těžké, ale nezbytné

Podle něj se posouvá i pohled na Green Deal. „Řada evropských vlád vidí mnohem realističtěji naše možnosti ohledně naplňování cílů Zeleného údělu (Green Dealu). Právě směs pragmatismu a většího zapojení vlád do chodu energetiky způsobila, že se jádro stalo znovu přijatelnějším pro řadu zemí, i když zdaleka ne pro všechny. A je tak dnes nepochybně snazší jaderné elektrárny stavět,“ soudí energetický zmocněnec. Průchodnější podle něj jsou i různé formy veřejné podpory pro jaderné projekty.

„I tak je z toho velká mela. Politici totiž řadu let prodávali energetickou tranzici (změnu) jako věc, která bude rychlá, levná, bezbolestná. Nic z toho ale neplatí. Bude to trvat déle, než si myslíme, bude to stát hodně peněz, bude to složité. Dá se to zvládnout, jsme schopni to zvládnout, ale bude to velmi nákladné,“ prohlásil Bartuška.

„Opravdu záleží na objemu peněz, který jsme ochotni na to vynaložit. Záleží na tom, jestli jsme ochotni se vzdát ostatního a dát všechny peníze, které máme, na tyto cíle. Pokud ano, asi toho dosáhnout můžeme. Já si jen myslím, že pořád máme mít ještě další zájmy typu zdravotnictví, veřejné dopravy, penzijních systémů a podobně. To platí pro nás, Němce, Francouze, pro všechny evropské národy,“ soudí.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat