Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co delat s eurodrobnymi?

Slováci už používají jen pětníky. To samé Itálie. Takže tam je možné se jich lehce zbavit, stačí jimi platit, zpátky je obvykle už nedostanete.
Německo a Rakousko pečlivě vrací i centy. Ale zase nic složitého. Drobné mizí hrozně rychle. Stačí nabídnout a prodavači ochotně přijmou, ostatně jako u nás. V itálii se po drobných ptají skoro vždy. (Např., když je nákup 45,65 a nabízíte jim padesátku, tak 5,65 nebo aspoň těch 65 přivítají. V německu se neptají, ale taky pochopí.) Vždy mám co dělat, aby mi nějaké zbyly na památku. V chorvatsku jsem byl jen na skok (jednodenní výlet někdy v únoru) a zdálo se, že tam taky centy používají. Teda zatím, než ceny přizpůsobí, což se možná už stalo, ale tehdy je měli ještě přepočítané z kun. Vůbec to byl propadák, pokud jde o chorvatská eura. Těch jsem dostal minimum (doufal jsem, že to tam ještě nebude tak zaneřáděné od turistů, ale naopak asi všichni vytáhly své eurozásoby). Jinak výlet to byl pěkný, to ne že né.

Je to jako s korunama, jsou odbobí, kdy to blbě vychází a drobné se hromadí a pak jsou období, kdy to vychází pěkně a střídá se situace, že v jednom obchodě drobné dostanu a v druhém je akorát utratím (do poslední mince), ve třetím pak ukazuju prázdnou kapsu peněženky. Naopak se mi stává, že vezu hrst drobných a po dvou dnech zmizí. Ale viděl jsem lidi, kterým se stával naprostý opak.

Taky jsem jednou viděl v jednom obchodě, jak nějaká stařenka (ve frontě před náma) platila 99 centů tak, že prodavačovi vysypala hromádku těhle červených mincí, převážně jedno a dvoucentů. Tak i to je cesta.

Jinak pokud toho neni vagón, klidně vyměním. Co se mi nehodí do sbírky, u toho se postarám o utracení. Vůbec se léta chystám udělat si ve sbírce pořádek, ale nevím odkud začít, jak a do čeho to seřadit. Jestli začít podle států, nebo podle roků. Ono za těch 21 let, co je tu euro s náma se mi toho nahromadilo docela dost. Rozhodně nesypat do odpadu najdou se i jiná uplatnění.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat