Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Českosaské Švýcarsko po roce a požáry na Rhodosu

Tak jsem si přečetl dnešního dne na Seznamu toto:
K šíření požárů na řeckém ostrově Rhodos paradoxně přispěli i hasiči, myslí si odborníci. V minulosti, kdy se menší požáry tolik nehasily, se totiž na ostrově nehromadilo tolik biomasy.
Hasiči mohou mít sebelepší vybavení a využívat pomoci ze zahraničí, pokud se ale bude v lesích hromadit biomasa, budou požáry stále obtížněji zvládnutelné.

O paradoxu při šíření lesních požárů mluvil s řeckým deníkem Ekathimerini Gavriil Xanthopoulos, výzkumník z Institutu středomořských lesních ekosystémů a technologie lesních produktů. „Navyšujeme síly, jsme schopni uhasit požáry až do určité úrovně, ale bez lesního hospodaření vytváříme biomasu, kvůli které je příští incident výbušnější,“ řekl.

S řeckým expertem souhlasí i Martin Adámek, geobotanik z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy: „Ano, takto to skutečně funguje. Třeba i v Americe, kde se dříve o zemi starali indiáni a zapalovali ohně. Poté přišli Evropané a začali provozovat klasické lesnictví jako u nás a hasili každý malý ohníček. Tím se tam nahromadila biomasa, což se dřív nedělo. Když potom chytla, začaly z toho být děsivé, katastrofické požáry. Je to obecný jev – čím víc biomasy, tím jsou požáry větší a obtížněji zvládnutelné,“ potvrdil pro Seznam Zprávy.
Dalším faktorem je podle něj opouštění půdy. „Dříve na ní lidé hospodařili, měli malá políčka, v lese sbírali klestí a o zemi se starali. Věděli, že tam požáry bývají, i proto často stavěli zídky mezi políčky, což také bránilo postupu požáru. Tím, že hospodařili a pásli dobytek, tam nebylo tolik biomasy. Poté, co políčka opustili, začala zarůstat křovím, následně se nahromadila biomasa. Je to obecný jev, o kterém se mluví v celém Středomoří,“ upozorňuje geobotanik.

V přírodě dochází ke dvěma protichůdným jevům – na jedné straně k intenzifikaci zemědělství, na straně druhé k opuštění spousty extenzivně obhospodařovaných ploch, které následně zarůstají. „U nás se tomu říká nová divočina,“ připomíná Adámek.

Při požáru v Českosaském Švýcarsku se tvrdilo, že uschlá biomasa v lese na požár má minimální vliv. Tak to přestávám nějak chápat a to jsem kdysi býval požárním technikem.:-)

Předmět Autor Datum
A to je všechno jenom proto, že nějaký moula vymyslel slovo "biomasa". :-p
IQ37 24.07.2023 21:20
IQ37
Třeba ta "biomasa" tenkrát z televize, to byla taková čarodejnice, že se vůbec nedivim, že dobře hoř…
RedMaX 24.07.2023 23:01
RedMaX
Jo, Kačka Žačka, to byla odbornice na biomasu. https://www.youtube.com/watch?v=KC14wkw6uVA poslední
Karel04 25.07.2023 09:16
Karel04

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru