Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 9

Hm, z toho usudzovat, ze sa tam ide stavat americka zakladna zakladna je dost odvazna myslienka.
Ale usudzujem podla uctu, ze nie si len dosadeny rusky trol (ten pred tebou bol podla vsetkeho len robot), tak ti odpoviem.
Videl si odkaz...ok sem s nim, pretoze ja som ziaden taky odkaz nevidel a ked existoval mal by sa dat dohladat.
Zaujimave totizto je, ze o US zakladni na Kryme pisali len "nestadardne" media a v mainstreme nikdy o tom nebola ani zmienka. Samozrejme tie media sa nikdy neunuvali ovadzat odkial maju tieto informacie, takze niet jedineho dokazu o o tom, ze amici chceli nieco stavat na Kryme a uz vobec nie, ze chceli stavat vojensku zakladnu.
Na druhej strane su odkazy, kde je jasne kto taketo veci tvrdil napriklad Lavrov (2018), ktory opakovane tvrdil, ze referendum zmarilo plany zapadu (pozor nie USA) na vystavbu vojenskej zakladne na Kryme, alebo Georgiy Muradov, ktory ovlada Krym momentalne.
Mozme to rozobrat aj cez logiku.
"Nezname zdroje" tvrdili, ze vacsinou casu, ze ma ist o letecku zakladnu pre lietadla USAF.
Dovodom malo byt kontrolovanie Cierneho mora.
Potom, ze kontrolovanie ruskeho juzneho vzdusneho priestoru.
Neskor sa retorika zmenila a malo ist o zakladnu PVO, aby mohli USA ovladat vzdusny priestor na juhu RU.
Este neskor uz nespominali USA, ale NATO.
Ja neviem ako ty, ale ja tam vidim klasicke ruske srackomety. Zaplavime priestor dezinformaciami, ktore si sice navzajom aj odporuju, ale hlavne nech ich je vela a nech sa v tom nikto nevyzna.
Napriklad hned prva vetva ovladanie Cierneho mora je chujovina, pretoze US maju svoje vojenskej zakladne na uzemi RO a BG a priamy pristup k Ciernemu moru maju. Na to nepotrebuju UA.
Druha vec je, ze este pred vojnou a anexiou bol na Kryme Sevastopol pod ruskou kontrolou, pretoze sa ho nikdy nevzdali a je logicke, ze ak US nieco chceli budovat s pristupom k moru mali by sa zamerat na iny UA pristav a to je Odesa.
A ano v Odese US fimy nieco stavali.

Ruske srackomety su vsak casto zalozene aj na stipke pravdy, pretoze do spravnych sraciek sa moze primiesat aj troska pravdy.
V 2005 sa konala konferencia v Sevastopole, kde sa prejednavala ucast a potreby medzinarodne cvicenia v Ciernom mori Sea Breeze 2006, ktore mala hostit UA. Okrem ineho sa tam prejednavala aj logistika a potreba tohoto cvicenia. Lenza v 03/2206 sa konali na UA parlamentne volby, ktore vyhrala Janukovicova strana a ovladla parlament.
Na UA platil zakon, ze na vstup cudzich vojsk na UA sa vyzadoval suhlas parlamentu.
V 05/2006 priplaval do Fedosije (nie do Sevastopolu, kedze ten ovladali RU) US nakladna lod Advantage s 500 tonami materialu pre potreby medzinarodneho cvicenia, ktore bolo dohodnute. V podstate slo o hangare, stany a podobne vybavenie na vybudovanie docasnej zakladne na Starom Kryme. Zakladnu mali stavat UA samozrejme, amici mali robit len superviziu.
A tu nastal problem, keze v politickom chaose na UA zacala cast UA proti "vystavabe US zakladne" brojit a ohradzovali sa napriklad tym, ze to neschvalil parlamet. Protistrana zase poukazovala, ze ide o civilnu lod, amici su vsetci civilni zamestananci a ze ziaden zakon nebol poruseny. Riesilo sa to najjvyssich miestach, riesil to generalny prokurator, minister zarhanicnych veci, cela vlada.
A teraz pride tragikomicky zaver.
Dna 4.8.2006 UA parlament povolil pritomnost cudzich vojsk na uzemi UA za ucelom medzinarodneho cvicenia, ale SEA Breeze sa mal zacat uz 2 tyzdne predtym. Cize natahovali cas, potom to akoze schvalili, ale samozrejme uz sa nic nekonalo, kedze bolo po termine. Lod samozrejme svoj naklad nikdy na uzemi UA nevylozila.
Uz to skratim, vo Fedisji sa konali demonstracie proti US zakladni, krymski politici to zneuzili na protivladne protesty a prezentovali ako snahu nasilu vtlacit UA do NATO z Kyjeva a bola z toho celkom slusna politicka kriza.
Na tomto mikropribehu si ruska propaganda vybudovala celu siet tvrdeni o US zakladni na Kryme, rovnako ako aj narativ o tom, ze UA isla do NATO

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat