Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 9

Tak mozno ta presvedci toto.

Dnes si přiblížíme stav ruského Národního rezervního fondu. Tento fond byl vytvořen v roce 2008 a byly do něj převáděny přebytky ruského státního rozpočtu. V současné době, kdy jsou ruské veřejné finance kvůli poklesu příjmů a zároveň velkému nárůstu výdajů na zbrojení poměrně ztrátové, dochází k jeho rychlému vyčerpávání. Objem majetku se v něm tak zmenšil asi na polovinu předválečného stavu a dosahuje celkové výše přibližně 12 bilionů rublů. Nicméně velkou část tohoto majetku tvoří například podíly, často kontrolní, v ruských společnostech jako Sberbank nebo Aeroflot (část od roku 2022 stále rostla). Tato aktiva jsou přitom mimo vnitřní trh prakticky neprodejná. Dále se ve fondu nachází zlato (které je dnes pro Rusko značně komplikované prodat), devizy (prakticky pouze čínské jüany) a malá část majetku je alokovaná v rublech. Oficiálně tvoří likvidní prostředky ve fondu 52 miliard dolarů, což odpovídá schodku státního rozpočtu za rok 2022. Horší struktura fondu, ale neumožní uvolnit stejnou částku i v tomto roce, jiné rezervy jsou již také vyčerpány a pokud nebudou uvolněny západní sankce, bude jediným způsobem, který bude mít ruská vláda k dispozici, masivní tisk nekrytých rublů a tím i strmý růst inflace.

ALebo iny pohlad.

Poslední měsíc se nám Rusko vychloubalo (i přes Putina osobně), jak je situace výtečná. Ekonomika roste, spojenci pomáhají, je nízká nezaměstnanost, rostou příjmy obyvatel, inflace nestojí za řeč... Zkrátka, ráj na zemi. Prvoplánový hejhula se slzou v oku řekne – vidíte, sankce nefungují! Jsou to prasata, ale v žitě! Teď si to rozeberme na drobné. Na součástky pod povrchem, které najdete jenom mezi řádky.
Rostoucí ekonomika! Nejde o žádný kulervoucí růst. Přesto, že zbrojařská výroba je opravdu nakopnutá. Nejsou čísla přímo o ní, ale něco lze vyčíst v položce metalurgické produkty a strojírenství. Meziměsíčně opravdu rostly o desítky procent (nejvýše 40). Ale proti předchozím měsícům se již v listopadu růst zpomalil na nějakých 7. Ono totiž můžete za strašné peníze nabrat do zbrojovek a muniček lidi odjinud a přejít na třísměnný provoz. Ale postavit novou fabriku – to je úplně jiný sport.
Peněz je dost! Jenomže na takovou stavbu potřebujete peníze. A ne ledajaké. Dlouhodobé. Protože stavět budete minimálně dva-tři roky. Jenomže banky vám dnes nepůjčí na více, než rok a půl. Proč? Protože samy nemají. Kdysi si mohly půjčovat na Západě. Takže jediné zdroje, které mají teď, jsou vlastní zisky. A ty jsou prý také vynikající! Akorát že ani ty nestačí. Dokonce i ona slavná šéfka centrální banky Elvira Nabiullinová varovala, ať na ně nikdo nesahá, jinak bude průser.
Inflace je v poho! No, o tom Elvira taktně mlčí. Ač právě ona za posledního půl roku zvyšovala úrokovou sazbu pětkrát (na obrázku). Těsně před Vánoci se vyšplhala na 15 %. Co to znamená? Že když si chcete půjčit peníze, banka vám půjčí s ročním úrokem minimálně 20 %. Umíte si představit podnikání s takovou ziskovostí? To znamená v podstatě stopku pro cokoliv, čím byste chtěli rozvíjet svůj byznys. Ale chudince ji nic jiného nezbývá, protože zuby-nechty musí držet rubl pod stovkou za dolar. A inflaci za pohlaví. Protože Vůdce říká, že situace je výtečná.
Lidé vydělávají jako nikdy! Jistě. Můžou za to vysoké náborové příspěvky na frontu, slušný žold a náhrady za padlé. A ti dělníci, které za neskutečné peníze (řádově statisíce korun měsíčně) nasává "oboronka" (zbrojní průmysl). Že jsou to peníze vesměs spálené na prach? Koho to zajímá? Jakmile ale něco takového vpustíte do ekonomiky, má to na opačném konci silný inflační efekt. V tomhle se Rusové předvedli už v devadesátkách tak, že je to přivedlo k bankovnímu kolapsu.
Žít se musí teď! Jakmile totiž vytuší, že ceny letí nekontrolovatelně nahoru a rubl bude ztrácet hodnotu, přestanou šetřit, naberou si úvěry (procenta ať vezme čert!) a kupují, dokud je to levné a ještě je to k dostání! Zadluženost obyvatelstva je už teď úděsná a prudce roste. Společně s počtem osobních bankrotů, které jsou už v řádech desetitisíců měsíčně.
Všechno v obchodech je, tak co? Nedávno jsem zde zmiňoval vejce. Tak vězte, že v první svátek vánoční byly o 59 % dražší, než před rokem. Ale to zdaleka není vše. Rajčata o 52 %. Drůbeží o 27 %. Dokonce i zelí o 29 %. Mohl bych pokračovat dlouho. Přitom oficiální míra inflace je pouze 7 %. Možná je to pravda pro betonové pražce. Ovšem tady se bavíme v podstatě o všech základních potravinách. To jsou prosím oficiální čísla Rosstatu. Takže ano, všechno je (i když spousta regionů tvrdí, že jsou to kecy), ale za toho mrtvého muže si koupíte stále méně zelí do boršče. Když jsme u něj, i ta blbá červená řepa stojí dneska o 12,5 % víc. Jestli vůbec bude.
Spojenci jsou super! Už i někteří ruští odborníci mluví o tom, že Čína Rusku úmyslně škodí. Od začátku války neinvestovala ani jüan. Odmítá ruské investice na svém území. Nechce úvěrovat ani soukromé banky, natož ruský stát. Vyváží do Ruska jenom ta nejdražší auta a i ty prodraženě. Navíc, už Rusové ví, že jejich spolehlivost je tak o třetinu nižší než u evropských vozů a v aktuální kose se ukazuje, že jim mrzne elektronika, protože jsou vybavená čipy a displeji z tofu. 🙂

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...