Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 9

Pridam 2 citacie.
Prva o klasickej RU mlhe po utoku na Belgorod.

Rusko pravděpodobně začalo fabrikovat důkazy, aby podpořilo svou lež o tom, že Ukrajinci měli ostřelovat Bělgorod tříštivou municí z raketometů. Nejdřív malá rekapitulace:

- Bělgorod byl 30. prosince pod útokem ukrajinských dronů, které se pokoušela sestřelit ruská PVO. Několik dronů skutečně sestřelila, některé rakety PVO ale nejspíš selhaly a dopadly na město, kde způsobily škody na majetku i ztráty na životech.

- Rusko následně obvinilo Ukrajinu, že město ostřelovala Grady.

- Když všichni upozornili, že Grad má standardní dostřel jen okolo 20 km a hranice jsou 35 km daleko, Rusko změnilo svou verzi a začalo tvrdit, že Ukrajinci ostřelovali město českými Vampýry. Ty teoreticky můžou mít dostřel až 40 km, ale znamenalo by to jednak, že by Ukrajinci pálili téměř z hraniční čáry, ale hlavně, Ukrajina nejspíš speciální munici do Vampýrů nemá, a ty tak mají dostřel opět jen něco přes dvacet kilometrů.

- Rusko proto svou verzi opět změnilo, a nyní tvrdí, že město měl zasáhnout ukrajinský těžký raketomet Vilcha, který má papírově dostřel až 120 km, a pro který údajně Česko dodalo munici (Česko v té lži musí z politických důvodů prostě figurovat).

A aby svou poslední verzi "dokázali", zveřejnili Rusové fotku údajného zbytku rakety, který měli najít v Bělgorodu, zapíchnutý do hlíny. No, pojďme si o jejich nálezu něco povědět.

1) 122mm rakety s doletem až 40 km opravdu existují. Používá je i Hamás proti Izraeli (pravděpodobně dodané Čínou nebo Íránem). Nejsou ale žádné důkazy o tom, že by takové měla Ukrajina ve výzbroji, ta používá hlavně standardní munici ze sovětských zásob a její ekvivalenty, a hlavně by musela pálit prakticky ze samé hranice s Ruskem.

2) Systém Vilcha s dostřelem až 120 km, který by město zasáhnout mohl bez problémů, nestřílí 122mm rakety, ale 220mm těžké naváděné rakety. Tedy úplně jiné než je ta na obrázku.

3) Značení rakety na prvním obrázku vypadá jako fejk. Fejk vytvořený pro ruskojazyčné publikum a všechny, kdo umí jen základy angličtiny. Nevypadá totiž jako žádné značení, které se na raketách používá. Obvykle je součástí značení a) kód výrobce, b) kód určující typ rakety a hlavice, c) kód určující šarži. Někdy i ráže. Nikdy ale dostřel nebo nicneříkající anglická slova.

Oproti tomu na téhle raketě najdeme hlavně informace, které by ruský propagandsita rád publiku sdělil: Jaký má raketa dostřel, že je nová (tudíž není sovětská a musel ji dodat partnerský stát) a že to je napsané anglicky. Slovo "NEW" pak ve vojenském značení nedává vůbec žádný smysl. Pro srovnání jsou na obrázcích 2-3 skutečné rakety, jedna srbská, druhá ruská. Můžete tu vidět, jak se munice značí.

Už dříve se navíc objevily fotografie a videa ukazující poškozené domy v Bělgorodu, kde ze zdi trčely zbytky raket z ruského systému protivzdušné obrany Pantsir. S největší pravděpodobností tak Rusko pár takových raket posbíralo, natřelo na zeleno a nastříkalo na ně "důkaz".

Ale buďte si jisti, že řetězovými e-maily už tyhle fotky běhají.

Druha o vseobecnych utokoch na mesta, kde sa nachadzaju aj vojenske ciele..nieco co tvrdim cely cas aj ja, ze ani RU neutocia na civilne domy umyselne (na civilnu ifrastrukturu, ale ano).

3.) S bodem 2 souvisí otázka, zda Rusové svými raketovými údery skutečně "cílí na civilisty" na Ukrajině - jak se všeobecně tvrdí)?

Je mi líto, že vás musím zklamat, ale já si to nemyslím.

Bezpochyby - skutečně: ani stopa po pochybnostech - si ruské balistické a řízené střely již vyžádaly životy stovek Ukrajinců. Vyhladily celé rodiny. Když raketa jako třeba právě Kh-22 narazí do obytného bloku... buďte si jisti, že to nechcete zažít. Ani výbuch detonace, ani žár, tím méně pak střepiny létající kolem, ani následné zřícení dotyčné budovy...

'Problém': když někdo používá tak těžké (a neurčité) střely k zasažení vojenských objektů - nebo 'jen' objektů souvisejících s vojenstvím - uvnitř městských center (bez ohledu na to, zda ve městech, městečkách, vesnicích, nebo 'jen v nějakých vesnicích tam venku'), zasáhne to civilisty. Ať tak či onak. Buď budou zasaženi raketou, jejím dopadem nebo účinky její hlavice, nebo budou zasaženi troskami sestřelené rakety, nebo budou zasaženi raketami vypálenými při pokusu o sestřelení přilétající rakety. Stalo se to - už desítkykrát - v této válce (a také v mnoha dřívějších válkách).

Západní vojenské autority si pro takové případy vytvořily onen ironický termín "vedlejší škody". V západní veřejnosti, a pak i v takových konfliktech, jako byl ten v Libyi, kde se Západ těšil takové luxusní převaze, že si mohl vybírat cíle, jak se to jednotlivým pilotům hodilo, jsou útoky způsobující "těžké vedlejší škody" všeobecně považovány za "nepřijatelné". To však neznamená, že k nim nikdy nedošlo: zejména ne, že se tak nestalo v posledních 10-20 letech. Navíc se stačí podívat na hromadné reakce Západu na západní bombardování Iráku či Sýrie za posledních 10 let nebo na izraelské bombardování pásma Gazy za poslední tři měsíce - a nemálo závěrů je více než zřejmých. Především to, že "vedlejší škody" jsou nejen pravidelně způsobovány, ale dokonce "tolerovány" (někdy dokonce "vyžadovány") veřejností na Západě. A že západní úřady o výši "vedlejších škod" také hojně lžou. Pokud máte pochybnosti, podívejte se na webovou stránku zde: airwars.org.

A protože takovéto 'praktiky cílení' nejsou západními civilními a vojenskými orgány již po desetiletí řádně stíhány... (ba: jsou pravidelně vybílovány)... no, ruku na srdce: položte si otázku, proč by se tedy Rusové měli 'starat' o to, zda způsobují Ukrajině 'vedlejší škody'?

....jinými slovy: je to úplně stejný problém jako s nerespektováním platných mezinárodních zákonů a předpisů o vedení války. Když je Západ systematicky ignoruje, ba dokonce po desetiletí podporuje porušování zákonů a předpisů, pak vytváří precedenty pro takové, jako je 'systém Putin' v Rusku, aby je ignoroval také.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat