Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Rusko vs Ukrajina 9

JaFi nas tu uz par mesiacov strasi ako slabne zapadna pomoc, ba sa az zastavuje.
Tak nejake cerstve info.

Spojené státy oznámily nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu ve výši 200 milionů dolarů. Na začátku 16. setkání ve formátu Rammstein to uvedl šéf Pentagonu Lloyd Austin, uvádí Ukrinform. Balíček podle něj obsahuje munici pro systémy protivzdušné obrany, která bude brzy dodána na Ukrajinu, raketovou a dělostřeleckou munici, vysoce přesnou leteckou munici a také zbraně pro boj proti ruským dronům. Austin také uvedl, že celkové náklady na americkou vojenskou pomoc Ukrajině od začátku úplné ruské invaze vzrostly na 43,9 miliardy dolarů. Dodal, že koalice asi 50 spojenců již poskytla Ukrajině vojenskou pomoc v hodnotě více než 33 miliard dolarů. Někteří spojenci přitom poskytli Ukrajině více vojenské pomoci než Spojené státy, pokud jde o HDP země.

Kanada připravuje vlastní balík pomoci napadené zemi v hodnotě 19 milionů USD. Podle kanadského ministerstva obrany bude jeho součástí zimní oblečení a výstroj, dělostřelecká a minometná munice, letecké bomby a plynové masky.

Litva připravuje nový podpůrný balíček pro Ukrajinu, který má obsahovat dva systémy PVO NASAMS a dělostřeleckou munici. Dánská vláda oznámila, že první stroje F-16 budou Ukrajině předány počátkem roku 2024, a nizozemská vláda posílá tyto stroje do Rumunska, kde má “v nejbližších týdnech” začít výcvik ukrajinských pilotů, oznámila nizozemská ministryně obrany Kajsa Ollongren s tím, že by měli být schopni předat dvanáct až osmnáct strojů.

BBC uvádí, že Mezinárodní olympijský výbor s okamžitou platností pozastavuje činnost Ruského olympijského výboru. MOV se odkazuje na fakt, že ruský výbor uznává nezákonnou anexi čtyř částí ukrajinských oblastí a jde podle něj o “porušení olympijské charty, protože uznání anexe porušuje územní celistvost Ukrajinského olympijského výboru.” Pro ROV to znamená, že je s okamžitou platností přerušeno financování výboru a že není oprávněn působit jako olympijský výbor.

Belgie vytvoří speciální fond pro Ukrajinu, který bude financovaný ze zmrazených aktiv Ruské federace. Mělo by se jednat o částku 1,7 milardy eur. Finance podle belgického premiéra Alexandera De Crooa půjdou na vojenskou i humanitární pomoc skrz EPF (European Peace Facility).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat