Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Skutečná záhada: Voynichův rukopis - nerozluštitelná kniha

Začněte článkem na wiki https://cs.wikipedia.org/wiki/Voynich%C5%AFv_rukopis a další info si najděte, ať už jako články nebo videa na Youtube.

Louskali ho kryptografové, matematici, jazykovědci, lidi i počítače a... nic. Náznaků a hypotéz je opravdu hodně, ale nevíme vlastně nic. Neznáme autora, dobu a místo vzniku, význam prapodivných ilustrací a textu. Není jasné, zda jde o přirozený jazyk psaný podivným písmem, kompletně vymyšlený jazyk a písmo nebo dávno zapomenutý. Knihu vlastně není s čím porovnat.

Je to skutečná záhada už po několik století.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tož teďkom máme tu umelú inteligenciju, ta by nám to mohla přelúskat!
Prasak 17.06.2023 20:56
Prasak
Uz se to pred nekolika lety tak i stalo : „Dala doporučení knězi, pánovi domu, mně a lidem“! Zde je… poslední
HPET 18.06.2023 21:16
HPET

Uz se to pred nekolika lety tak i stalo :

Dala doporučení knězi, pánovi domu, mně a lidem“! Zde je význam prvních slov Voynichova rukopisu!


Tato kniha, kterou žádný člověk nedokázal pochopit, by byla nakonec rozluštěna díky umělé inteligenci (AI).
Bradley Hauer a Grzegorz Kondrak, dva počítačoví vědci a specialisté na zpracování přirozeného jazyka z University of Alberta (Kanada), dokázali analyzovat tuto neznámou abecedu a identifikovat používaný jazyk pomocí řady algoritmů a služby Google Translate. Aby vědci dospěli k závěru zveřejněnému v časopise Transactions of the Association for Computational Linguistics, nejprve vyškolili systém AI na překlad „Univerzální deklarace lidských práv“ do 380 různých jazyků.

Hebrejština a alfagramy
Stroj pak nečekaně odhadl, že Voynichův rukopis byl napsán v hebrejštině pomocí techniky alfagramu. Ty se skládají z přeskupení písmen slova v abecedním pořadí do podoby přesmyček. Překladem všech jeho alfagramů se ukázalo, že 80 % slov bylo v hebrejském slovníku.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru