Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Elektromobilita

Firma Nyobolt vynalezla baterii, která dokáže plně nabít elektromobil za šest minut,“ prezentuje výkonný ředitel společnosti Sai Shivareddy. Firma tvrdí, že baterie s kapacitou 35 kilowatthodin (kWh) zvládla dva tisíce rychlonabíjecích cyklů bez zjevného opotřebení.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3593539-dlouhe-dobijeni-patri-k-nevyhodam-elektromobilu-start-prisel-s-akumulatorem-kteremu-ma

Fiha. 35kWh nabit za 6 minut. Vzhledem k tomu, ze vykon cpany do baterky klesa s urovni nabití, potrebovalo by to auto ze začátku nabijet tak 500kW.
Máme takovou infrastrukturu?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Majitel rekordně ojeté Tesly pokořil metu 1,9 milionu km, potřeboval k tomu ale 13 motorů a 4 bateri…
Jan Fiala 07.12.2023 17:55
Jan Fiala
4 baterie beru, to je spotřební materiál a 250 tisíc kilometrů na baterii, ať si každý udělá sám úsu…
mll 02.01.2024 14:28
mll
Jestli to nebude tím, že elektronika měniče je součástí motoru jako celku a servis to pak také jako…
JoPe 02.01.2024 17:45
JoPe
To by mohlo být, u takto malého motoru se to dá očekávat (a plyne z toho řada výhod, ono řešit třeba… nový
mll 03.01.2024 13:09
mll
Pro lidi bez vlastní garáže a domácího dobíjení nic moc situace... https://www.idnes.cz/auto/zpravod… nový
L-Core 22.01.2024 18:09
L-Core
Toyota odmítá dál vyhazovat peníze za nechtěné elektromobily, raději zaplatí pokuty za neplnění emis… nový
Jan Fiala 11.03.2024 18:44
Jan Fiala
https://medium.seznam.cz/clanek/pisalek-00-drama-na-vlastni-kuzi-z-prahy-do-brna-elektromobilem-aneb… nový
Yarda 25.11.2024 21:02
Yarda
Pěkný článek (i ten druhý, před jízdou). Elektrovůz v relativně lidové ceně je opravdu spíše na tako… poslední
L-Core 26.11.2024 07:20
L-Core

4 baterie beru, to je spotřební materiál a 250 tisíc kilometrů na baterii, ať si každý udělá sám úsudek, je-li to málo nebo hodně. Už jsem se k tomu dočetl, za 9 let, to máme novou baterku co dva roky, to mi přijde trochu moc, ale na druhou stranu mám stejnou zkušenost s nabíjecíma baterkama (NiMH). Baterie vydrží 2 roky víceméně bez ohledu na intenzitu jejich používání, i když ty lithiové v noteboocích a mobilech přecejenom o něco déle.
ALE těch 13 motorů, to snad ani neni možné. Měl jsem za to, že elektromotor je jedna z nejspolehlivějších součástí. Při řízení měničem ani nehrozí jeho spálení, měnič mu prostě na to nedá energii. A zůstává teda jen mechanické opotřebení, a to neni na roky, ale spíš na desetiletí. Prostě elektromotor je součástka normálním užíváním nezničitelná. Holt dělá čest svému jménu, tedy TEchnicky SLAbé.
Je otázkou, proč ještě nepočkal 100 tisíc kilometrů, možná by to bylo 10 let a lépe by se nám to počítalo.
Pokud jde o ekonomickou stránku, tam bych to tak černě neviděl. Pro něj jako pro zákazníka je štěstím, že se to událo všechno v záruce a jenom musel objíždět servisy (což sice nase** ale horší by bylo ty opravy platit). To že by oprava mimo záruku stála nějakou částku neznamená, že o stejnou částku Tesla přišla (jistě jsou ceny nadsazené právě i proto, aby se takovéto případy zaplatily), takže bych z toho rozhodně černé svědomí neměl.

To by mohlo být, u takto malého motoru se to dá očekávat (a plyne z toho řada výhod, ono řešit třeba byť jen metrový kabel mezi motorem a měničem neni tak jednoduché, ať už jde o nějaké vlnové jevy nebo vyzařování rušení, když je to vcelku, spoje jsou krátké a tyhle problémy odpadnou), i když tolhle mě nenapadlo. Pak by ten počet zničených motorů dával smysl (neni to ovšem porucha motoru, ale jeho měniče), protože jinak si nedovedu představit způsob, jak odpálit motor řízený měničem (kromě nějakých výrobních nebo návrhových vad). Elektronika je slabým článkem všeho, k radosti výrobců spotřební techniky (proto ji taky dávají do všeho, chápu to u pračky, kde nehradila mechanicky složitý programátor, ale lednička nebo sporák přece elektroniku nepotřebujou).

Pěkný článek (i ten druhý, před jízdou). Elektrovůz v relativně lidové ceně je opravdu spíše na takové to pomalejší ježdění kolem komína.

Pokud bychom neměli 5 roků staré důchodcovské SUV ix20, pokud bychom nový EV koupili za stejnou cenu, bylo by to pro nás ideální. Poklidné dobíjení v garáži RD, kde nikdy nemrzne, nočním proudem nebo ideálně s pár panely na střeše. Nejdelší vzdálenost v kuse, jakou jsem tímto autem ujeli, bylo 127 km, druhý den zpět. V létě, tak to by snad bez nabíjení vyšlo. Nejdelší celodenní ježdění mělo hodnotu 140 km. Průměrný roční nájezd máme pod 3.000 km.

Jasně, kdyby pisatel článku jel novou Teslou, třeba by to měl jednodušší. Nejhorší je ale ta popisovaná otrava ohledně čekání na nabíjecí pistoli a případně hledání místa k zaparkování.
Docela by mě zajímalo, jak to bude elektroojetinami. Kdo si něco takového koupí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru