Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Přestupky řešil u piva.

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prestupky-resil-u-piva-trestany-starosta-jde-do-voleb-40434401

Vzpomněl jsem si na epizodu ze seriálu "Slovácko sa nesúdí" kde místní starosta řešil takové problémy "ručně". IMHO takhle by to mělo fungovat, aspoň v malých obcích.
Ale holt ouředníci si nemohli zaouřadovat a to se nesmí. Ono by třeba někoho mohlo napadnout, že Pan Ouředník je tam zbytečnej.
Jestlipak se něco vyřešilo, když se to řešilo ouředním postupem?
Proč já se vždycky na$eru, když něco takového čtu?
3-[:beer:

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ohledně těch přestupků jen taková informace. Obec musí mít přestupkovou komisi a nebo musí mít podep…
nerady 14.06.2023 23:26
nerady
Slyšel jsem o případu (bylo to tak z třetí huby, nevím, jestli vůbec se to stalo), že na dědině se p…
Yarda 15.06.2023 07:45
Yarda
Než došlo ke skartaci přestupků v jedné obci, tak tam byl i výslech 6 letého kluka z počátku 90 let… poslední
nerady 15.06.2023 08:38
nerady

Ohledně těch přestupků jen taková informace. Obec musí mít přestupkovou komisi a nebo musí mít podepsanou smlouvu s jinou obcí na kterou přestupky deleguje. V komisi musí být člověk s právním vzděláním a nebo musí mít "Benešov" na přestupky. Hodina právníka něco stojí a přestupků se většinou dopouštějí lidé, z kterých není možné peníze vyrazit. Většina lidí na malé obci zná starostu osobně a tak za ním zajde se svým problémem. Pokud je starosta chytrý tak se snaží aby se z toho nestala "papírová válka" a snaží se vše vyřešit domluvou. Pokud to však přijde od policie tak mu nic jiného nezbývá než to řešit "papírově". Jen příklad za všechny. Pán v pyžamu vstoupil do samoobslužné restaurace v obchodním centru a snědl tam zákusek za 20,- Kč. Pokladní zavolala ochranku, ochranka policii a policie učinila zápis o přestupku, který přistál na stole starosty. Starosta, který to nezná tak začne řešit vše dle zákona a nakonec z toho vyplyne, že dotyčný odešel z nemocnice, byl pod vlivem léků a stejně z něj nic nevymůže. Starosta, který to zná zajde za šéfem obchodního centra dá mu 20,- Kč ze svého a požádá ho o stažení obvinění z přestupku. Sekretářka napíše písmo, šéf ho podepíše a starosta to může odložit. Nemusí tedy svolávat komisi, obesílat všechny dotčené osoby, platit právníka a vymáhat tisícové náklady na obviněném, který by nakonec stejně dokázal, že se to stalo pod vlivem sedativ. Nepíšu zde nic o vymáhání peněz od bezdomovců, nebo lidí, kteří si mohou s exekučními příkazy topit, to je kapitola sama o sobě a nakonec, musí zastupitelstvo po pár letech pohledávku na těchto osobách odepsat. :-)

Slyšel jsem o případu (bylo to tak z třetí huby, nevím, jestli vůbec se to stalo), že na dědině se pomiloval mlamoj s dívenkou, ale nebylo to podle platných zákonů. Pantátové se dohodli, že do toho nebudou tahat ouřady a přikrejou to veselkou. ALe na ouřadech se o tom nějak dozvěděli a začali to řešit. Blbé bylo, že se u toho nachomejtl nějaký nezletilec. Došlo k soudu, nezletilec měl být předvolaný jako svědek. Moudří se dohadovali, jak to smést pod koberec. Že nebudou nezletilce přemlouvat, aby soudu lhal, ale, že by mohl odpovědět: "Už si přesně nevzpomínám".
U soudu se nezletilce zeptali: "Pane svědku, jak se jmenujete?" on odpověděl: "Už si přesně nevzpomínám". Tak soud nařídil vyšetření svědka u psychiatra. A nezletilec kvůli tomu zmeškal termín přijímaček na SŠ kam se hlásil.
:-(:beer:

Než došlo ke skartaci přestupků v jedné obci, tak tam byl i výslech 6 letého kluka z počátku 90 let minulého století, jehož písemná podoba byla podepsána třemi křížky. Výslech provedla policie bez přítomnosti rodičů a příslušného orgánu, který má na starosti děti. Pokud si někdo myslí, že u soudů je to jiné, tak se velmi mýlí.:-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru