Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pokřivený svět

Ty vždycky přijdeš s něčím extrémním. Přitom o to většinou v počátcích nesvobody vůbec nejde. Je to podobné jako když přeci člověk, který nic špatného nedělá, nemá co skrývat, takže jestliže nás chce policie chránit před pedofily a prohledávat nám notebooky, jestli tam nemáme nějaké dětské porno, je to přeci chválihodná věc. Ale už ti neřeknou, co dalšího v těch noťasech budou hledat!

Třeba jednoduchá věc. Řekneš v práci tlusté kolegyni, že je tlustá a za týden ti od personálního oddělení firmy přijde vytýkací dopis, ve kterém se píše, že se chováš nekorektně a abys své chování změnil, jinak bude vedení nucené přistoupit k přísnějšímu řešení. To prostě začíná zavánět 50. a 60. lety a za chvíli tu povedou na kdekoho spis kvůli jakékoli nekorektnosti.

Bude to jako když komančové vedli na mého dědu spis, ve kterém se například psalo, že děda především u marmelády (plnění těsta džemem) si ulevuje protirežimními hesly, které by mohly podrývat morálku spolupracovníků. Naštěstí pracuje s uvědomělými soudruhy a tudíž i vzhledem k významnosti dědovy funkce (byl pekař) a jinak příkladným pracovním výsledkům se doporučuje zatím nezasahovat a pouze dědu dál sledovat.

JaFi se teda mýlí s návratem k feudalismu, tohle je návrat socialismu a v podstatě to jen ukazuje, že pokus o narovnání společnosti selhal. Domněnky vůdců porevolučního období, že stačí 30 let, aby dorostla nová generace, byly zcela liché. Po 30 letech lidé zapomněli, nová generace už to nezažila a tak začala opakovat stejnou chybu jako tenkrát. Osobně bych chtěl vidět třeba takového Václava Havla, jak by dneska čuměl, že ty jeho teze byly úplně mimo.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat

loading...